• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size

Χολολιθίαση - Χολοκυστεκτομή - Διαιτητική προσέγγιση

Χολολιθίαση χολοκυστεκτομή και δίαιτα

Χριστίνα Μπαλαμώτη κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος διαιτητικές συμβουλές χολοκυστεκτομή χολολιθίαση διαιτολογίου φρούτα λαχανικάH χολή είναι ένα σύνθετο υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ, και πιο συγκεκριμένα από τη χοληδόχο κύστη δια μέσω των χοληφόρων πόρων, σε περιόδους νηστείας και πολύ περισσότερο έπειτα από την κατανάλωση γεύματος. Η κύρια λειτουργία της είναι η προαγωγή της πέψης και της απορρόφησης των λιπών της τροφής από τον οργανισμό. Η χολολιθίαση είναι η κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται λίθοι (πέτρες) σε κάποιο σημείο της χοληδόχου κύστης ή των χοληφόρων πόρων.

Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισης χολόλιθων είναι:

  • χολολιθίαση πέτρες χολοκυστεκτομή χοληδόχο κύστη χολόλιθων υπερηχογράφημα άνω κοιλίας λαπαροσκοπικάΦυλή (π.χ. ινδιάνικη φυλή Πίμα)
  • Το γυναικείο φύλο
  • Η ηλικία|Η παχυσαρκία
  • Η υπερθερμιδική δίαιτα
  • Η λήψη φαρμάκων (π.χ. αντισυλληπτικά)
  • Η κυστική ίνωση
  • Μεταβολικά νοσήματα (όπως υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης)

Κλινικές εκδηλώσεις

Οι περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών (70-80%) είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνον εάν κάνουν το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, που επιβεβαιώνει την ύπαρξη ή όχι λίθων. Το υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κωλικός πόνος με αντανάκλαση στη ράχη, δεξιό ώμο.
  • Παρουσία ναυτίας, εμετού  και πυρετού.
  • Εμφάνιση ίκτερου (σε απόφραξη χοληφόρου πόρου)

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση των χολόλιθων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, με στόχο την απάλειψη όλων των συμπτωμάτων. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, χωρίς τομή της κοιλίας, και ο ασθενής δεν έχει σημάδι χειρουργείου, φεύγει από το νοσοκομείο εντός 24ώρου και σε 7 μέρες είναι σε θέση να επιστέψει στις δραστηριότητές του.


Διαιτητική προσέγγιση

Αρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόληψη των χολόλιθων. Κάποιες πρακτικές συμβουλές αποτελούν η απώλεια βάρους σε παρούσα παχυσαρκία, η αποφυγή παρατεταμένης νηστείας και η τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με ποικιλία τροφίμων και έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Στα άτομα που έχουν ήδη σχηματισμένους χολόλιθους συστήνεται να περιορίζουν μερικώς την πρόσληψη λίπους με σκοπό τη μείωση του πόνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η καταγραφή ημερολογίου σχέσης  κατανάλωσης τροφίμων και δυσάρεστων συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό των συγκεκριμένων τροφών, αρκεί να υπάρχει ήδη ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ασθενείς με υπερβάλλονβάρος δείχνουν να ωφελούνται με τη σταδιακή μείωσή του.

Τέλος, άτομα που έχουν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή χρήζουν ιδιαίτερης διαιτητικής φροντίδας, κυρίως κατά την περίοδο αμέσως μετά την εγχείρηση. Αλλά έπειτα από κάποιο διάστημα δεν υπάρχει περιορισμός σε τρόφιμα ή σε συχνότητα γευμάτων.

Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή

Στην περίοδο μετά την αφαίρεση χολής, ο οργανισμός αρχίζει να λειτουργεί απουσίας έτοιμης χολής (αποθηκευμένης στη χοληδόχο κύστη) και να παράγει παρουσία λιπαρών τροφών. Για να μη στρεσαριστεί στη νέα κατάσταση ο οργανισμός θα πρέπει να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση από τα σχεδόν άλιπα τρόφιμα προς τα πιο λιπαρά σε χρονικό διάστημα διαφορετικό για το κάθε άτομο. Σε πρώτο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει το πολύ ένα μήνα αποφεύγονται:

  • Ζωικά λίπη (βούτυρο, λίπος)
  • Λιπαρά κρέατα (χοιρινό, εντόσθια, πέτσες κοτόπουλου εκτός άπαχου μοσχαριού), ψάρια (οστρακοειδή, μπαρμπούνια, καλαμάρια, γαρίδες)
  • Γάλα και προϊόντα του, εκτός των άπαχων
  • Κρόκος αυγού και σε ότι χρησιμοποιείται
  • Οινοπνευματώδη και αναψυκτικά
  • Γλυκά, σοκολάτες, παγωτά
  • Κακάο και Nescafe (όχι φίλτρου)
  • Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο
  • Τηγανητά φαγητά, καρυκεύματα και σάλτσες για φαγητά

Στη συνέχεια προστίθενται σταδιακά στο καθημερινό μενού ημίπαχα προϊόντα γάλακτος, ολόκληρο το αυγό, κρέατα και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών, κυρίως γαλοπούλας, κοτόπουλου και μόσχου. Εισέρχονται ακόμα το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί ανάλατοι, τηγανητά ψάρια, γλυκά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά σε μέτριες ποσότητες. Τελικά σε διάστημα δύο μηνών το αργότερο προστίθενται προϊόντα όπως οι σοκολάτες, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οστρακοειδή, κρέατα πλήρη πάχους, βούτυρο και γενικότερα μεταπηδά ο ασθενής στο προ της επέμβασης μενού του.


Συνεργάστηκαν: Βασιλείου Στάθης
Σταμπουλής Θεόδωρος


Χριστίνα Μπαλαμώτη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.,
Τηλ./fax : 210 53 21 339

Πηγή: Εφημερίδα weekend x-press




Pin It
 
Health & LifeStyle στο Facebook
English French German Italian Russian Spanish
Πέτρος Θάνος χειρουργός ουρολόγος Θεσσαλονίκη
αληθινές ιατρικές ιστορίες πραγματικά ιατρικά περιστατικά υγείας
egnatia

Δημοσιεύσεις Υγείας

Ενημερωτικό Δελτίο

Θέλετε να λαμβάνετε τα νέα του uromed.gr?
Όνομα:
Email: