Πώς θα ελέγξετε τον διαβήτη τύπου 2 χωρίς φάρμακα
Μια Μελέτη που έγινε το 2020 αναφέρει ότι οι πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή παράγοντες κινδύνου για την πάθηση. Τα μέτρα αυτά μπορούν να καθυστερήσουν ή να προλάβουν την ανάπτυξή του, καθώς και να τον θεραπεύσουν ή ενδεχομένως να τον θέσουν σε ύφεση. Αυτή η μέθοδος ελέγχου του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική που οι συγγραφείς της μελέτης την αποκαλούν ιατρική του τρόπου ζωής.
Οι ακόλουθες πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα:
1. Επιδιώξτε τη διαχείριση του σωματικού βάρους
Σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα από το διαβητικό στο μη διαβητικό εύρος.
Δύο τρόποι για τη διαχείριση του βάρους είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση. Το κλειδί για την απώλεια βάρους περιλαμβάνει την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις δραστηριότητες και τις φυσιολογικές διεργασίες.
Βερβερίνη – OstroVit 90 ταμπλέτες
- βοηθάει στην μείωση του σακχάρου στο αίμα
- βοηθάει στην διαχείριση του βάρους
- βοηθάει στην υγεία της καρδιάς
3. Κάντε τακτική άσκηση
Η άσκηση προάγει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και καίει θερμίδες, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σάκχαρο του αίματος να εισέλθει στα κύτταρα από την κυκλοφορία του αίματος.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα τις περισσότερες ημέρες, συνολικά τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Οι ειδικοί κατατάσσουν έναν γρήγορο περίπατο στη μέτρια άσκηση. Εναλλακτικά, 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας είναι εξίσου ευεργετικά.
4. Σταματήστε το κάπνισμα
Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα για να βοηθήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για διάφορους λόγους. Οι καπνιστές έχουν 30-40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα καθιστά επίσης την άσκηση πιο δύσκολη.
Το κάπνισμα αυξάνει επίσης προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των μη διαβητικών. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει επιπλοκές του διαβήτη, όπως νεφροπάθεια και νευρική βλάβη.
5. Διαχειριστείτε το στρες
Έρευνα του 2019 δείχνει ότι, αν και το στρες δεν προκαλεί διαβήτη τύπου 2, μπορεί να τον επιδεινώσει. Το στρες διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που παρεμβαίνουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα από τον οργανισμό. Κάνει επίσης το άτομο πιο πιθανό να εμπλακεί σε πρακτικές που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως η υπερκατανάλωση τροφής και το κάπνισμα.
Ένας τρόπος για να μειώσετε το στρες περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές και να περνάτε χρόνο στη φύση.
Διαβάστε επίσης :
Berberine Now Foods 90 κάψουλες
- Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη:
- Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης
- Μειώνει τα επίπεδα της HbA1c
2. Τρώτε υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων σε κατάλληλο μέγεθος μερίδας, ενώ αποφεύγονται ή περιορίζονται τα μη θρεπτικά τρόφιμα.
Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι μπορεί να περιλαμβάνουν:
- δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως
- φρούτα και λαχανικά
- μη τηγανητά ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και η πέστροφα λίμνης
- άπαχο κρέας, όπως φιλέτο και λευκό κρέας από κοτόπουλο ή γαλοπούλα
- μη τροπικά φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο
- ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι
- όσπρια, όπως φασόλια και μπιζέλια
- γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Τα τρόφιμα και τα συστατικά που πρέπει να περιορίσουν οι άνθρωποι μπορεί να περιλαμβάνουν:
- ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, όπως γλυκά, κέικ, ζελέ, μέλι, αναψυκτικά, γλυκό τσάι, φρουτοποτά και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων
- γλυκά πρόσθετα τροφίμων, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη
- επεξεργασμένα και λιπαρά κρέατα, όπως μπέικον, χοτ ντογκ και λιπαρά κομμάτια βοδινού και χοιρινού κρέατος
- αλμυρά τρόφιμα
- τρόφιμα με μερικώς υδρογονωμένα και τρανς λιπαρά, όπως λιπαντικά, σκληρή μαργαρίνη, ποπ κορν μικροκυμάτων, κατεψυγμένες πίτσες, επιδόρπια και κρέμες καφέ
- κορεσμένα λιπαρά, όπως τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο ή λάδι καρύδας
Η Ελληνική διαβητολογική εταιρεία (ΕΔΕ) συνιστά μια διατροφή η οποία επικεντρώνεται σε:
- φρούτα
- λαχανικά
- δημητριακά ολικής αλέσεως
- ξηροί καρποί
- ελαιόλαδο
- λιπαρά ψάρια
Μια Αναθεώρηση του 2020 σημειώνει ότι η τήρηση αυτού του διατροφικού προγράμματος βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Διαβάστε επίσης : Το καλύτερο συμπλήρωμα για τον διαβήτη