Απαγορευμένες τροφές για νεφρά
Εάν πάσχετε από νεφρική νόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε την πρόσληψη νατρίου, καλίου και φωσφόρου. Τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αυτών των στοιχείων είναι το καστανό ρύζι, οι μπανάνες, τα επεξεργασμένα κρέατα και τα αποξηραμένα φρούτα.
Τα νεφρά σας εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως:
- φιλτράρισμα του αίματος
- απομάκρυνση των αποβλήτων μέσω των ούρων
- παραγωγή ορμονών
- εξισορρόπηση των μετάλλων
- διατήρηση της ισορροπίας των υγρών
Όταν τα νεφρά υποστούν βλάβη και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά, μπορεί να συσσωρευτούν υγρά στο σώμα σας και απόβλητα στο αίμα σας.
Η τήρηση μιας διατροφής φιλικής προς τα νεφρά και η αποφυγή ή ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης αποβλήτων στο αίμα σας, στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης.
Ακολουθούν 17 τρόφιμα που πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε ή να αποφύγετε σε μια διατροφή για τα νεφρά
1. Σκούρα αναψυκτικά
Εκτός από τις θερμίδες και τη ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά, περιέχουν και πρόσθετα που περιέχουν φώσφορο, ειδικά τα αναψυκτικά με σκούρο χρώμα.
Πολλοί κατασκευαστές τροφίμων και ποτών προσθέτουν φώσφορο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για να ενισχύσουν τη γεύση, να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να αποτρέψουν τον αποχρωματισμό.
Ο ανθρώπινος οργανισμός απορροφά αυτόν τον προστιθέμενο φώσφορο περισσότερο από τον φυσικό, ζωικό ή φυτικό φώσφορο.
Σε αντίθεση με τον φυσικό φώσφορο, ο φώσφορος με τη μορφή προσθέτων δεν συνδέεται με πρωτεΐνες. Αντίθετα, βρίσκεται με τη μορφή αλατιού και απορροφάται εύκολα από το εντερικό σωλήνα.
Ο φώσφορος ως πρόσθετο βρίσκεται συνήθως στη λίστα των συστατικών ενός προϊόντος. Ωστόσο, οι παραγωγοί τροφίμων δεν υποχρεούνται να αναγράφουν την ακριβή ποσότητα φωσφόρου ως πρόσθετου στην ετικέτα.
Ενώ η περιεκτικότητα σε πρόσθετο φώσφορο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του αναψυκτικού, ένα αναψυκτικό 355 (mL) περιέχει 33,5 mg φωσφόρου.
Ως αποτέλεσμα, τα αναψυκτικά, ειδικά τα σκούρα, θα πρέπει συνήθως να αποφεύγονται σε μια νεφρική διατροφή.
2. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι γνωστό για τις πολλές θρεπτικές του ιδιότητες, όπως τα υγιεινά για την καρδιά λιπαρά, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.
Αν και το αβοκάντο είναι συνήθως μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή, θεωρείται ένα από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση νεφρικής νόσου.
Στην πραγματικότητα, ένα αβοκάντο μέσου μεγέθους παρέχει 690 mg καλίου.
Μειώνοντας το μέγεθος της μερίδας στο ένα τέταρτο ενός αβοκάντο, τα άτομα με νεφρική νόσο μπορούν να συνεχίσουν να περιλαμβάνουν αυτό το τρόφιμο στη διατροφή τους, περιορίζοντας παράλληλα το κάλιο, εάν χρειάζεται.
Τα αβοκάντο, συμπεριλαμβανομένου του γκουακαμόλε, πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται σε μια νεφρική διατροφή, εάν σας έχει συστηθεί να προσέχετε την πρόσληψη καλίου.
Ωστόσο, να θυμάστε ότι διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικές ανάγκες και ότι η συνολική διατροφή και οι στόχοι υγείας σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
3. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, λαχανικά και φασόλια, αγοράζονται συχνά λόγω του χαμηλού κόστους και της ευκολίας τους.
Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, καθώς προστίθεται αλάτι ως συντηρητικό για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους.
Λόγω της ποσότητας νατρίου που περιέχεται στα κονσερβοποιημένα προϊόντα, συνιστάται συχνά στα άτομα με νεφρική νόσο να αποφεύγουν ή να περιορίζουν την κατανάλωσή τους.
Συνήθως είναι καλύτερο να επιλέγετε ποικιλίες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο ή αυτές που φέρουν την ένδειξη «χωρίς προσθήκη αλατιού».
Επιπλέον, το στράγγισμα και το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως τα φασόλια και ο τόνος σε κονσέρβα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε νάτριο.
4. Ψωμί ολικής άλεσης
Η επιλογή του σωστού ψωμιού μπορεί να είναι δύσκολη για άτομα με νεφρική νόσο.
Για τα υγιή άτομα, συνήθως συνιστάται το ψωμί ολικής άλεσης αντί για το ψωμί από λευκό αλεύρι.
Το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να είναι πιο θρεπτικό, κυρίως λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, για τα άτομα με νεφρική νόσο συνιστάται συνήθως το λευκό ψωμί αντί για τις ποικιλίες ολικής άλεσης.
Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε φώσφορο και κάλιο. Όσο περισσότερο πίτουρο και δημητριακά ολικής άλεσης περιέχει το ψωμί, τόσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε φώσφορο και κάλιο.
Για παράδειγμα, μια κανονική φέτα, ή μερίδα 36 γραμμαρίων (g), ψωμιού ολικής άλεσης περιέχει περίπου 76 mg φωσφόρου και 90 mg καλίου. Σε σύγκριση, μια κανονική φέτα (28 g) λευκού ψωμιού περιέχει περίπου 32 mg φωσφόρου και καλίου.
Η κατανάλωση μιας φέτας ψωμιού ολικής άλεσης αντί για δύο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη καλίου και φωσφόρου χωρίς να εγκαταλείψετε εντελώς το ψωμί ολικής άλεσης.
Σημειώστε ότι τα περισσότερα ψωμιά και προϊόντα αρτοποιίας, ανεξάρτητα από το αν είναι λευκά ή ολικής άλεσης, περιέχουν επίσης σχετικά υψηλές ποσότητες νατρίου.
Είναι καλύτερο να συγκρίνετε τις ετικέτες διατροφής διαφόρων τύπων ψωμιού, να επιλέξετε μια επιλογή με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, αν είναι δυνατόν, και να παρακολουθείτε το μέγεθος των μερίδων σας.
5. Καστανό ρύζι
Όπως και το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής άλεσης που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο από το λευκό ρύζι.
Κάθε φλιτζάνι (155 g) μαγειρεμένου καστανού ρυζιού περιέχει 149 mg φωσφόρου και 95 mg καλίου, ενώ 1 φλιτζάνι (186 g) μαγειρεμένου λευκού ρυζιού περιέχει μόνο 69 mg φωσφόρου και 54 mg καλίου.
Μπορείτε να εντάξετε το καστανό ρύζι σε μια διατροφή για νεφροπαθείς, αλλά μόνο αν η μερίδα είναι ελεγχόμενη και ισορροπημένη με άλλα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ημερήσια πρόσληψη καλίου και φωσφόρου.
Το πλιγούρι, το φαγόπυρο, το κριθάρι και το κουσκούς είναι θρεπτικά δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο που μπορούν να αντικαταστήσουν το καστανό ρύζι.
6. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο.
Ενώ έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει 422 mg καλίου.
Εάν σας έχει δοθεί οδηγία να περιορίσετε την πρόσληψη καλίου, αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο αν η μπανάνα αποτελεί βασικό μέρος της καθημερινής διατροφής σας.
Δυστυχώς, πολλά άλλα τροπικά φρούτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Ωστόσο, οι ανανάδες περιέχουν σημαντικά λιγότερο κάλιο από άλλα τροπικά φρούτα και μπορούν να αποτελέσουν μια πιο κατάλληλη αλλά και νόστιμη εναλλακτική λύση.
7. Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Είναι επίσης τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυσική πηγή φωσφόρου και καλίου.
Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (240 ml) πλήρες γάλα παρέχει 205 mg φωσφόρου και 322 mg καλίου.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, σε συνδυασμό με άλλες τροφές πλούσιες σε φώσφορο, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των οστών σε άτομα με νεφρική νόσο.
Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, καθώς το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνιστώνται συχνά για την υγεία των οστών και των μυών.
Ωστόσο, όταν τα νεφρά έχουν υποστεί βλάβη, η υπερβολική κατανάλωση φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση φωσφόρου στο αίμα, απομακρύνοντας το ασβέστιο από τα οστά. Αυτό μπορεί να κάνει τα οστά σας λεπτά και αδύναμα με την πάροδο του χρόνου και να αυξήσει τον κίνδυνο θραύσης ή κατάγματος των οστών.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάθε φλιτζάνι (240 ml) πλήρους γάλακτος παρέχει σχεδόν 8 g πρωτεΐνης.
Μπορεί να είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων για να αποφύγετε τη συσσώρευση πρωτεϊνικών αποβλήτων στο αίμα.
Τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αμυγδάλου, έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο, φώσφορο και πρωτεΐνες από το αγελαδινό γάλα, καθιστώντας τα ένα καλό υποκατάστατο του γάλακτος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας φιλικής προς τα νεφρά.
8. Πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού
Ενώ τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού είναι αναμφισβήτητα πιο γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, είναι επίσης πλούσιες πηγές καλίου.
Ένα μεγάλο πορτοκάλι (184 g) παρέχει 333 mg καλίου. Επιπλέον, 1 φλιτζάνι (240 mL) χυμού πορτοκαλιού περιέχει 458 mg καλίου.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται ή να περιορίζονται σε μια διατροφή για νεφροπαθείς.
Τα σταφύλια, τα μήλα και τα κράνμπερι, καθώς και οι αντίστοιχοι χυμοί τους, είναι όλα καλά υποκατάστατα των πορτοκαλιών και του χυμού πορτοκαλιού, καθώς έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο.
9. Επεξεργασμένα κρέατα
Τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται από καιρό με χρόνιες ασθένειες και γενικά θεωρούνται ανθυγιεινά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε συντηρητικά. Αυτά είναι κρέατα που έχουν αλατιστεί, αποξηρανθεί, παστρωθεί ή κονσερβοποιηθεί.
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- χοτ ντογκ,
- μπέικον
- πεπερόνι
- παστό κρέας
- λουκάνικο.
Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες αλατιού, κυρίως για να βελτιώσουν τη γεύση τους και να διατηρήσουν το άρωμά τους.
Επομένως, μπορεί να μην είναι εύκολο να διατηρήσετε την ημερήσια πρόσληψη νατρίου κάτω από 2.300 mg εάν τα επεξεργασμένα κρέατα είναι άφθονα στη διατροφή σας.
Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Εάν σας έχουν συστήσει να παρακολουθείτε την πρόσληψη πρωτεϊνών, είναι σημαντικό να περιορίσετε τα επεξεργασμένα κρέατα και για αυτόν τον λόγο.
10. Τουρσιά, ελιές και σάλτσες
Τα τουρσιά, οι επεξεργασμένες ελιές και οι σάλτσες είναι όλα παραδείγματα αλατισμένων τροφίμων. Συνήθως, κατά τη διαδικασία παρασκευής τους προστίθενται μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Για παράδειγμα, ένα τουρσί μπορεί να περιέχει περίπου 283 mg νατρίου. Ομοίως, υπάρχουν 244 mg νατρίου σε 2 κουταλιές της σούπας (30 g) γλυκιά σάλτσα τουρσί.
Οι επεξεργασμένες ελιές τείνουν επίσης να είναι αλμυρές, καθώς παρασκευάζονται για να έχουν λιγότερο πικρή γεύση. Πέντε πράσινες τουρσί ελιές παρέχουν περίπου 211 mg νατρίου, ένα σημαντικό μέρος της ημερήσιας ποσότητας σε μια μικρή μερίδα.
Πολλά παντοπωλεία διαθέτουν ποικιλίες τουρσί, ελιές και σάλτσες με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο, οι οποίες περιέχουν λιγότερο νάτριο από τις παραδοσιακές αντίστοιχές τους.
Ωστόσο, ακόμη και οι επιλογές με μειωμένη περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οπότε θα πρέπει να προσέχετε τις μερίδες σας.
11. Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και φυτικές ίνες.
Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Κάθε φλιτζάνι (165 g) φρέσκα, κομμένα βερίκοκα παρέχει 427 mg καλίου.
Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε κάλιο είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένη στα αποξηραμένα βερίκοκα. Μόνο 1 φλιτζάνι (130 g) αποξηραμένων βερίκοκων παρέχει πάνω από 1.500 mg καλίου.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο 1 φλιτζάνι αποξηραμένων βερίκοκων παρέχει το 75% της χαμηλής πρόσληψης καλίου των 2.000 mg.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα βερίκοκα και, κυρίως, τα αποξηραμένα βερίκοκα αν έχετε πρόβλημα με τα νεφρά σας.
12. Πατάτες και γλυκοπατάτες
Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικά πλούσια σε κάλιο.
Μόνο μία μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα (156 g) περιέχει 610 mg καλίου, ενώ μία μέσου μεγέθους ψητή γλυκοπατάτα (114 g) περιέχει 542 mg καλίου.
Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, μπορούν να μουλιάσουν ή να πλυθούν για να μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε κάλιο.
Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το βράσιμο των πατατών μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, ειδικά αν ξεκινήσετε με κρύο νερό.
Το μούλιασμα των πατατών σε νερό για 5-10 λεπτά μπορεί επίσης να μειώσει το κάλιο έως και 20%. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως έκπλυση καλίου ή μέθοδος διπλού μαγειρέματος.
Αν και το διπλό μαγείρεμα των πατατών μειώνει την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η περιεκτικότητά τους σε κάλιο δεν εξαλείφεται με αυτή τη μέθοδο.
Σημαντικές ποσότητες καλίου μπορούν να παραμείνουν στις πατάτες που έχουν μαγειρευτεί δύο φορές, οπότε είναι καλύτερο να ελέγχετε τις μερίδες που καταναλώνετε για να διατηρείτε τα επίπεδα καλίου υπό έλεγχο.
13. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα άλλο φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που μπορεί να μην ταιριάζει στις οδηγίες μιας διατροφής για νεφροπαθείς.
Μπορούν να σερβιριστούν ωμές ή μαγειρεμένες και συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σάλτσας. Μόνο 1 φλιτζάνι (245 g) σάλτσα ντομάτας μπορεί να περιέχει 728 mg καλίου.
Αν και οι ντομάτες χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολλά πιάτα, υπάρχουν διάφορα υποκατάστατα.
Η επιλογή μιας εναλλακτικής λύσης με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γευστικές σας προτιμήσεις. Ωστόσο, η αντικατάσταση της σάλτσας ντομάτας με σάλτσα από ψητή κόκκινη πιπεριά μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη και να παρέχει λιγότερο κάλιο.
14. Συσκευασμένα και έτοιμα γεύματα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αποτελούν σημαντικό συστατικό του νατρίου στη διατροφή. Μεταξύ αυτών των τροφίμων, τα συσκευασμένα και έτοιμα γεύματα είναι συνήθως τα πιο επεξεργασμένα και συνεπώς περιέχουν το περισσότερο νάτριο.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν κατεψυγμένη πίτσα, γεύματα για φούρνο μικροκυμάτων και έτοιμα ζυμαρικά.
Μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσετε την πρόσληψη νατρίου στα 2.300 mg την ημέρα αν τρώτε τακτικά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, αλλά συνήθως στερούνται θρεπτικών συστατικών.
15. Σέσκουλο, σπανάκι και φύλλα τεύτλων
Το σέσκουλο, το σπανάκι και τα φύλλα τεύτλων είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου.
Όταν σερβίρονται ωμά, η ποσότητα καλίου κυμαίνεται μεταξύ 136-290 mg ανά φλιτζάνι (30-38 g).
Ενώ τα φυλλώδη λαχανικά συρρικνώνονται σε μικρότερο μέγεθος όταν μαγειρεύονται, η περιεκτικότητα σε κάλιο παραμένει αμετάβλητη.
Για παράδειγμα, το ωμό σπανάκι μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά όταν μαγειρευτεί. Επομένως, η κατανάλωση μισού φλιτζανιού μαγειρεμένου σπανακιού θα περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα καλίου από μισό φλιτζάνι ωμού σπανακιού.
Το ωμό σέσκουλο, το σπανάκι και τα φύλλα τεύτλων είναι προτιμότερα από τα μαγειρεμένα χόρτα για να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη καλίου.
Ωστόσο, περιορίστε την κατανάλωση αυτών των τροφίμων, καθώς έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Σε ευαίσθητα άτομα, τα οξαλικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Οι νεφρολιθίαση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον νεφρικό ιστό και να μειώσει τη νεφρική λειτουργία.
16. Χουρμάδες, σταφίδες και δαμάσκηνα
Οι χουρμάδες, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα είναι συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα Όταν τα φρούτα αποξηραίνονται, τα θρεπτικά συστατικά τους συγκεντρώνονται. Αυτό περιλαμβάνει και το κάλιο.
Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (174 g) δαμάσκηνων παρέχει 1.270 mg καλίου, που είναι σχεδόν πέντε φορές η ποσότητα καλίου που βρίσκεται σε 1 φλιτζάνι (165 g) δαμάσκηνων, το αντίστοιχο ωμό φρούτο.
Επιπλέον, μόνο τέσσερις χουρμάδες παρέχουν 668 mg καλίου.
Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο αυτών των κοινών αποξηραμένων φρούτων, είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε όταν ακολουθείτε νεφρική δίαιτα, ώστε να διασφαλίσετε ότι τα επίπεδα καλίου σας παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα.
17. Πρέτσελ, πατατάκια και κράκερ
Τα έτοιμα προς κατανάλωση σνακ, όπως τα πρέτσελ, τα πατατάκια και τα κράκερ, τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Επίσης, είναι εύκολο να καταναλώσετε περισσότερο από τη συνιστώμενη μερίδα αυτών των τροφίμων, γεγονός που συχνά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού από την προβλεπόμενη.
Επιπλέον, αν τα τσιπς είναι φτιαγμένα από πατάτες, θα περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα καλίου.
Συνταγές φιλικές προς τα νεφρά
Η τήρηση μιας διατροφής φιλικής προς τα νεφρά απαιτεί τον περιορισμό πολλών τροφών, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θρεπτικές και νόστιμες συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για τα νεφρά.
Ακολουθούν μερικές νόστιμες επιλογές:
- Κις με κοτόπουλο και κολοκύθι
- Τηγανίτες με κολοκύθα
- Γεμιστές πιπεριές μεξικάνικου στιλ
Φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και προτιμήσεις σας.
Ένας διαιτολόγος ειδικευμένος στα νεφρά μπορεί επίσης να σας προτείνει συνταγές φιλικές προς τα νεφρά για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας.
Πώς καθορίζονται οι διατροφικές περιορισμοί για τη νεφρική νόσο;
Οι συγκεκριμένοι διατροφικοί περιορισμοί σας θα εξαρτηθούν από το στάδιο της νεφρικής νόσου.
- Για παράδειγμα, τα άτομα που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της χρόνιας νεφρικής νόσου θα έχουν διαφορετικούς διατροφικούς περιορισμούς από εκείνα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής νόσου ή της νεφρικής ανεπάρκειας.
- Τα άτομα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νεφρικής νόσου και χρειάζονται αιμοκάθαρση έχουν επίσης διαφορετικούς διατροφικούς περιορισμούς. Η αιμοκάθαρση είναι ένας τύπος θεραπείας που απομακρύνει την περίσσεια νερού και φιλτράρει τα απόβλητα.
Τα περισσότερα άτομα με νεφρική νόσο σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή φιλική προς τα νεφρά, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση ορισμένων χημικών ουσιών ή θρεπτικών συστατικών στο αίμα.
Στα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν επαρκώς την περίσσεια νατρίου, καλίου ή φωσφόρου. Ως αποτέλεσμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα αυτών των μετάλλων στο αίμα.
Μια διατροφή φιλική προς τα νεφρά συνήθως περιορίζει το νάτριο σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα, καθώς και την πρόσληψη καλίου και φωσφόρου.
Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα των αποτελεσμάτων των νεφροπαθειών δεν θέτουν συγκεκριμένα όρια για το κάλιο ή τον φώσφορο.
Το κάλιο και ο φώσφορος εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για τα άτομα με νεφρική νόσο. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για να καθορίσουν τα προσωπικά τους όρια για αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συνήθως βασίζονται σε εργαστηριακά αποτελέσματα.
Τα νεφρά που έχουν υποστεί βλάβη μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα στο φιλτράρισμα των αποβλήτων του μεταβολισμού των πρωτεϊνών. Επομένως, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο όλων των σταδίων, ειδικά στα στάδια 3-5, πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα πρωτεϊνών στη διατροφή τους, εκτός εάν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Ωστόσο, τα άτομα με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες.
Συμπέρασμα
Εάν πάσχετε από νεφρική νόσο, η μείωση της πρόσληψης καλίου, φωσφόρου και νατρίου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση της νόσου.
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κάλιο και φώσφορο που αναφέρονται παραπάνω είναι προτιμότερο να περιοριστούν ή να αποφευχθούν.
Οι διατροφικοί περιορισμοί και οι συστάσεις για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της νεφρικής βλάβης.
Η τήρηση μιας δίαιτας φιλικής προς τα νεφρά μπορεί να φαίνεται δύσκολη και μερικές φορές λίγο περιοριστική.
Ωστόσο, η συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας και έναν διαιτολόγο ειδικευμένο σε νεφρικά θέματα μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μια νεφρική δίαιτα προσαρμοσμένη στις ατομικές σας ανάγκες.