Σχεδόν όλοι έχουν μια απάντηση στην ερώτηση «ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;».

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό. Στην πραγματικότητα, για πολλούς, το φαγητό συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής!

Εκτός από το ότι κάνει τα γεύματα μια απολαυστική εμπειρία, η απόλαυση του φαγητού έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η απόλαυση του φαγητού βοηθά στην πέψη, μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με το φαγητό, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε διατροφικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επαρκής πρόσληψη «βιταμίνης P»  είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενο του πιάτου σας.

 

Η ψυχολογία πίσω από το φαγητό για απόλαυση

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές μελετούν την επιστήμη πίσω από το φαγητό για απόλαυση. Τα ευρήματά τους είναι ενδιαφέροντα και σε μεγάλο βαθμό ενθαρρυντικά.

Φυσιολογικά, η απόλαυση που αντλούν οι άνθρωποι από το φαγητό συμβαίνει τόσο στο στόμα όσο και στον εγκέφαλό μας.

Κάθε είδους απόλαυση, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης από το φαγητό, οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Η ντοπαμίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της ευεξίας», επειδή ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανταμοιβής στον εγκέφαλο, οι οποίοι συμβάλλουν στην προώθηση της ευτυχίας, της ηρεμίας, της κινητοποίησης και της συγκέντρωσης.

Στην πραγματικότητα, μια παλαιότερη έρευνα του 2011 δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να έχουν διαταραγμένη ευαισθησία στη ντοπαμίνη, γεγονός που τα οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής για να επιτύχουν επαρκή ευχαρίστηση από το φαγητό.

Όταν η χημεία του εγκεφάλου λειτουργεί σωστά, ωστόσο, η απόλαυση του φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά οφέλη.

Όταν απολαμβάνουμε το φαγητό που τρώμε και διεγείρουμε τη ντοπαμίνη, στην πραγματικότητα το χωνεύουμε και το μεταβολίζουμε πιο αποτελεσματικά. Όταν χαλαρώνουμε ως αντίδραση σε μια ευχάριστη γευστική εμπειρία, το νευρικό μας σύστημα μπαίνει σε κατάσταση ηρεμίας και πέψης, η οποία μας επιτρέπει να διασπάσουμε πλήρως και να αξιοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Το φαγητό για ευχαρίστηση μπορεί επίσης να προάγει μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μια ανασκόπηση από το 2020 εξέτασε 119 μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της απόλαυσης του φαγητού και μιας υγιεινής διατροφής. Το 57% των μελετών βρήκε ευνοϊκές συσχετίσεις μεταξύ της απόλαυσης του φαγητού και των διατροφικών αποτελεσμάτων.

Μια μελέτη από το 2015, για παράδειγμα, συσχέτισε τη μεγαλύτερη απόλαυση του φαγητού με υψηλότερη διατροφική κατάσταση. Άλλες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της απόλαυσης των υγιεινών τροφίμων για την προώθηση μιας θρεπτικής, ισορροπημένης διατροφής.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι τα «υγιεινά» τρόφιμα πρέπει να είναι άγευστα ή ότι δεν έχουν καλή γεύση, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Όταν τρώμε τρόφιμα που μας αρέσουν, αυξάνεται η ικανοποίηση, κάτι που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και να μειώσει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης ή επεισοδίων υπερφαγίας.

Η συναισθηματική θρέψη των τροφίμων που καταναλώνουμε

Τα γεύματα θα ήταν αρκετά βαρετά αν το φαγητό ήταν απλώς καύσιμο. Το φαγητό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας, από το να μας φέρνει κοντά με τους αγαπημένους μας μέχρι το να μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Με λίγα λόγια, το φαγητό είναι συναισθηματική αλλά και σωματική θρέψη.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η απόλαυση του φαγητού μπορεί να τροφοδοτήσει το πνεύμα

Η απόλαυση του φαγητού αυξάνει τις κοινωνικές σχέσεις

Τι είναι ένα πάρτι ή μια οικογενειακή συγκέντρωση χωρίς κάτι να τσιμπήσετε;

Όταν οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα γεύματα με άλλους, αυτό συχνά συμβάλλει στην αύξηση της αίσθησης ευτυχίας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 σχετικά με τις κοινωνικές κοινότητες της Ταϊλάνδης.

Η απόλαυση του φαγητού προσφέρει σωματική και συναισθηματική άνεση

Ζεστή κοτόσουπα όταν είστε άρρωστοι, μια μακαρονάδα που σας θυμίζει τη γιαγιά σας ή το αγαπημένο σας επιδόρπιο που πάντα σας ικανοποιεί: τρόφιμα όπως αυτά έχουν τον τρόπο να μας ανεβάζουν το ηθικό και να καταπραΰνουν το σώμα μας.

Μερικές φορές το φαγητό προσφέρει άνεση στο τέλος μιας δύσκολης μέρας, κάτι που πολλοί άνθρωποι συνδέουν με το αρνητικό συναισθηματικό φαγητό, αλλά όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να συνδεθεί με το φαγητό και να το απολαύσει, υπάρχουν πολλά οφέλη.

Η απόλαυση του φαγητού σπάει τα δεσμά της κουλτούρας της δίαιτας

Η κουλτούρα της δίαιτας έχει πολλαπλούς ορισμούς, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του μηνύματος σε κοινωνικό επίπεδο είναι ότι πρέπει να αρνηθείτε τα τρόφιμα που αγαπάτε, ειδικά αν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ή λίπος.

Η επιλογή να απολαμβάνετε συνειδητά ό,τι τρώτε βοηθά να σπάσετε αυτή την επιβλαβή νοοτροπία.

Όταν όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται χωρίς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των πιο νόστιμων, το σώμα μαθαίνει να εμπιστεύεται ότι θα πάρει ό,τι χρειάζεται. Το να επιτρέψουμε αυτά τα τρόφιμα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κακά» ή «απαγορευμένα» είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία θεραπείας και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει περισσότερη ηρεμία, αυτοπεποίθηση και ελευθερία σε σχέση με το φαγητό.

Η απόλαυση του φαγητού μας συνδέει με την πολιτιστική μας κληρονομιά

Για δεκαετίες, η έρευνα έχει αποδείξει ότι το αίσθημα του ανήκειν είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία. Ποιο πιο όμορφο μέρος για να βιώσετε το αίσθημα του ανήκειν από την οικογένειά σας ή την πολιτιστική σας κληρονομιά;

Εδώ είναι που η απόλαυση του φαγητού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Ο πολιτισμός και η παράδοση λειτουργούν ως μια μορφή σύνδεσης με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Ο περιορισμός ή η άρνηση τροφίμων που προάγουν τη σύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε αποξένωση και μοναξιά. Παραλείποντας τα πολιτισμικά τρόφιμα, λέμε όχι μόνο ότι το φαγητό είναι «κακό», αλλά και ότι η υποκείμενη ταυτότητα που συνδέεται με το φαγητό είναι «κακή».

Η αποδοχή αυτών των τροφίμων μπορεί τελικά να δημιουργήσει ένα αίσθημα ελευθερίας και ανήκειν που βελτιώνει την ψυχική σας υγεία.

Τρώγοντας για ευχαρίστηση έναντι συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής

Έχετε πιθανώς ακούσει ότι η συναισθηματική κατανάλωση τροφής δεν είναι ιδανική.

Το να καταφεύγετε στο φαγητό για να αντιμετωπίσετε δύσκολα συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός ή η θλίψη συχνά οδηγεί σε άσκοπη κατανάλωση και δημιουργεί μια τεταμένη σχέση με το φαγητό. Ωστόσο, είναι κατανοητό να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στην ιδέα του να τρώτε για ευχαρίστηση.

Ευτυχώς, η συναισθηματική κατανάλωση τροφής και η κατανάλωση τροφής για ευχαρίστηση διαφέρουν τόσο ως προς τον σκοπό όσο και ως προς τα αποτελέσματα τους.

Το συναισθηματικό φαγητό είναι όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο για να αντιμετωπίσουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα. Το φαγητό για απόλαυση είναι η επιλογή ενός φαγητού για να απολαύσετε συγκεκριμένα τη γεύση, την υφή και την εμπειρία του, όπως όταν βγαίνετε για ένα παγωτό το καλοκαίρι ή τρώτε ένα μήλο κατευθείαν από το δέντρο σε έναν οπωρώνα.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο συμπεριφορών είναι η σύνδεση που νιώθεις με το φαγητό σου.

Συχνά, αν και όχι πάντα, υπάρχει έλλειψη σύνδεσης ή αποσύνδεση με το φαγητό όταν οι άνθρωποι τρώνε συναισθηματικά. Όταν τρως για ευχαρίστηση, συνήθως υπάρχει μια πραγματική σύνδεση και απόλαυση που παίρνεις από το φαγητό.

Φυσικά, δεν υπάρχει μια τέλεια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του συναισθηματικού φαγητού και του φαγητού για απόλαυση και μερικές φορές τα δύο μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε ποιο από τα δύο κάνετε: Πώς νιώθετε μετά;

Αν φροντίζετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας με επίγνωση, δεν θα νιώθετε ενοχές ή ντροπή.

 

Απόλαυση + θρέψη, ένας τέλειος συνδυασμός

Λίγα πράγματα στη ζωή μπορούν να συγκριθούν με την καθημερινή απόλαυση του φαγητού. Το φαγητό που καταναλώνουμε θρέφει το σώμα μας, ανακουφίζει το πνεύμα μας και ευχαριστεί τις γευστικές μας παλέτες.

Για να φέρεις περισσότερη απόλαυση στο τραπέζι σου, δοκίμασε να ξεκινήσεις με μικρά βήματα.

Όταν ετοιμάζεις ένα γεύμα ή ένα σνακ, δες αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσες να κάνεις για να το κάνεις ακόμα 10% πιο απολαυστικό. Μερικές φορές, το να ζεστάνετε ένα μπράουνι, να ρίξετε λίγο κατσικίσιο τυρί σε μια σαλάτα ή να προσθέσετε περισσότερο γάλα για να αραιώσετε ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης μπορεί να μετατρέψει μια μέτρια γευστική εμπειρία σε μια εξαιρετική!

Τέλος, όταν τελειώσει το γεύμα, ρωτήστε τον εαυτό σας: Πόση απόλαυση σας πρόσφερε το φαγητό σας;

Ποια θετικά συναισθήματα προκάλεσε η συναισθηματική σύνδεση με τα φαγητά στο πιάτο σας; Οι σημειώσεις που θα συγκεντρώσετε θα σας βοηθήσουν να κάνετε ακόμα πιο νόστιμες τις μελλοντικές σας επιλογές φαγητού.