Φίμωση πέους ενηλίκων

Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (δηλαδή δεν αποκαλύπτεται το “κεφαλάκι” του πέους). Η συχνότερη αιτία εμφάνισης της φίμωσης είναι η χρόνια φλεγμονή λόγω κακής τοπικής υγιεινής.

Ο ασθενής πρέπει να χειρουργείται όταν υπάρχει φίμωση, δηλαδή στένωση και ενδεχομένως ουλοποίηση της ακροποσθίας. Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα π.χ πόνος στην φάση της στύσης, λόγοι καθαριότητας και τέλος λόγοι θρησκευτικοί. Στα βρέφη υπάρχει ψευδοφίμωση η οποία καλό είναι να αποκαθίσταται με την κατάσπαση της ακροποσθίας από τον ειδικό. Η φίμωση των βρεφών μπορεί ν’ αποτελέσει λόγο κακής ανάπτυξης του παιδιού, του πέους του, να αποτελεί αίτιο ουρολοιμώξεων ενώ μπορεί να συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες συγγενών ανωμαλιών του πέους όπως π.χ. υποσπαδίας που αν δεν αποκατασταθεί η ψευδοφίμωση είναι αδύνατο να αποκαλυφθεί το πρόβλημα.

 Επιπλοκές της φίμωσης είναι:

 φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας (βαλανοποσθίτιδες)
 – δυσχέρεια και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή,
 σχηματισμός ραγάδων (μικρές ρήξεις) του δέρματος,
 – μικρή διάρκεια στύσης,
– πρόωρη εκσπερμάτιση
 παραφίμωση

Η τελευταία αυτή, αποτελεί δυνητικά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να απαιτήσει επειγουσα χειρουργική αντικμετώπιση και συνίσταται στην αδυναμία επανόδου της ακροποσθίας στην αρχική της θέση, σχηματισμό δακτυλιοειδούς οιδήματος στην βάση της βαλάνου με συνέπεια πιεστικά φαινόμενα και πιθανές νεκρωτικές βλάβες της περιοχής.

Φίμωση και καρκίνος του πέους

Βασική αρχή όσον αφορά τον καρκίνο του πέους αποτελεί η επιμελής καθαριότητα.
Αν παρατηρηθεί φίμωση τότε θα πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά λόγω αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκινωμάτων. Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν δίνουν συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια, αυτό είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό.
Είναι όμως πολύ σημαντική η θεραπεία και η εξέλιξη της νόσου σε σχέση με την πρόληψη.

Η αποκατάσταση της φίμωσης

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης της φίμωσης ανάλογα την γνώση κι εμπειρία του χειρουργού ουρολόγου, σε σχέση όμως και με την επιθυμία του ασθενούς.

Υπάρχουν τεχνικές κατά τις οποίες μπορεί να διατηρηθεί η ακροποσθία.

Η αποκατάσταση της φίμωσης μπορεί να γίνει τώρα γρήγορα και με ασφάλεια και με τη χρήση Laser.