Η γλουταμίνη είναι το πιο άφθονο αμινοξύ που βρίσκεται στο σώμα. Παράγεται στους μύες και μεταφέρεται από το αίμα στα διάφορα συστήματα οργάνων. Aποτελεί δομικό στοιχείο για την παραγωγή πρωτεϊνών στο σώμα. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή άλλων αμινοξέων και γλυκόζης.

Τα συμπληρώματα γλουταμίνης μπορεί να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες διεργασίες, ειδικά σε περιόδους στρες, όταν το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη γλουταμίνη.

Οι άνθρωποι λαμβάνουν γλουταμίνη για τη δρεπανοκυτταρική νόσο, τα εγκαύματα, για τη βελτίωση της ανάρρωσης μετά από χειρουργική επέμβαση, για τραυματισμούς και για επιπλοκές του HIV/AIDS.

Χρησιμοποιείται επίσης για τη διάρροια, την κυστική ίνωση, την παχυσαρκία, τον καρκίνο του πνεύμονα και πολλές άλλες καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις περισσότερες από αυτές τις άλλες χρήσεις.

Η γλουταμίνη (Endari) έχει εγκριθεί από το FDA των ΗΠΑ ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη δρεπανοκυτταρική νόσο.

 

Χρήσεις και αποτελεσματικότητα

Αποτελεσματικό για:

  • Δρεπανοκυτταρική νόσο. Ένα συγκεκριμένο προϊόν γλουταμίνης (Endari, Emmaus Medical, Inc) είναι ένα εγκεκριμένο από τον FDA των ΗΠΑ συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη δρεπανοκυτταρική νόσο. Η λήψη του από το στόμα μειώνει τις αιφνίδιες επιπλοκές της δρεπανοκυτταρικής νόσου.

Πιθανώς αποτελεσματικό για

  • Εγκαύματα. Η χορήγηση γλουταμίνης φαίνεται να βελτιώνει την επούλωση σε άτομα με σοβαρά εγκαύματα.
  • Κρίσιμη ασθένεια (τραύμα). Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα ή μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης φαίνεται να μειώνει τις επιπλοκές σε βαρέως πάσχοντες ενήλικες. Δεν φαίνεται όμως να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου. Τα ενδοφλέβια προϊόντα μπορούν να χορηγηθούν μόνο από γιατρό.
  • Ακούσια απώλεια βάρους σε άτομα με HIV/AIDS. Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα φαίνεται να βοηθά τους ασθενείς με HIV/AIDS να απορροφούν καλύτερα την τροφή και να κερδίζουν βάρος.
  • Ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση. Η γλουταμίνη μέσω ενδοφλέβιας χορήγησης φαίνεται να μειώνει τον αριθμό των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο μετά από χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου μετά από οποιοδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης. Τα προϊόντα ενδοφλέβιας χορήγησης μπορούν να χορηγηθούν μόνο από γιατρό.

Ενδεχομένως αναποτελεσματικό για:

  • Αθλητική απόδοση. Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν φαίνεται να βελτιώνει την αθλητική απόδοση.
  • Ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (νόσος του Crohn). Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Crohn.
  • Μια κληρονομική πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη (κυστινουρία). Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα αυτής της πάθησης.
  • Βρέφη που ζυγίζουν λιγότερο από 2.5 κιλά. Η χορήγηση γλουταμίνης σε βρέφη από το στόμα δεν φαίνεται να βελτιώνει τις παρενέργειες από το χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Μια ομάδα κληρονομικών διαταραχών που προκαλούν μυϊκή αδυναμία και μυϊκή απώλεια (μυϊκή δυστροφία). Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη σε παιδιά με μυϊκή δυστροφία.
  • Ανάπτυξη σε πρόωρα βρέφη. Η χορήγηση γλουταμίνης από το στόμα δεν φαίνεται να προλαμβάνει ασθένειες ή θάνατο σε πρόωρα βρέφη.
  • Διάρροια που προκαλείται από ακτινοθεραπεία. Η λήψη γλουταμίνης από το στόμα δεν προλαμβάνει τη διάρροια ούτε μειώνει τη σοβαρότητα της διάρροιας που προκαλείται από την ακτινοθεραπεία.

Υπάρχει ενδιαφέρον για τη χρήση της γλουταμίνης για διάφορους άλλους σκοπούς, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να πούμε αν μπορεί να είναι χρήσιμη.

Παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται από το στόμα, η γλουταμίνη είναι πιθανότατα ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σε δόσεις έως 40 γραμμάρια ημερησίως. Οι παρενέργειες είναι γενικά ήπιες και μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία, ζάλη, καούρα και πόνο στο στομάχι.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

  • Κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό: Η γλουταμίνη καταναλώνεται ως μέρος της διατροφής. Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε αν η γλουταμίνη είναι ασφαλής για χρήση σε μεγαλύτερες ποσότητες ως φάρμακο κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση.
  • Παιδιά: Η γλουταμίνη είναι πιθανότατα ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα σε δόσεις έως 0,7 γραμμάρια/kg σωματικού βάρους ημερησίως. Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν οι υψηλότερες δόσεις γλουταμίνης είναι ασφαλείς.
  • Ηπατική νόσος: Η γλουταμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα με προχωρημένη ηπατική νόσο. Μην τη χρησιμοποιείτε εάν έχετε ηπατική νόσο.
  • Διπολική διαταραχή: Η γλουταμίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μανία ή υπομανία σε άτομα με αυτή την πάθηση.
  • Ευαισθησία στο γλουταμινικό μονονάτριο (MSG): Αν είστε ευαίσθητοι στο MSG, μπορεί επίσης να είστε ευαίσθητοι στη γλουταμίνη. Το σώμα μετατρέπει τη γλουταμίνη σε γλουταμικό οξύ.
  • Επιληπτικές κρίσεις: Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η γλουταμίνη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων σε ορισμένα άτομα. Αποφύγετε τη χρήση.

Αλληλεπιδράσεις

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων (αντισπασμωδικά) αλληλεπιδρούν με τη γλουταμίνη.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων σε ορισμένα άτομα. Επομένως, η λήψη της μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.

 

Δοσολογία

Η γλουταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί συχνότερα από ενήλικες σε δόσεις 15-30 γραμμαρίων από το στόμα καθημερινά για έως και 12 μήνες. Μιλήστε με έναν γατρό για να μάθετε ποια δόση μπορεί να είναι η καλύτερη για μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση συνταγογραφούμενης γλουταμίνης, ενός προϊόντος που ονομάζεται Endari, μιλήστε με τον γιατρό σας.