Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό, αλλά απογοητευτικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει πολλούς από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Τα ποσοστά επικράτησης της δυσκοιλιότητας στην Ελλάδα ποικίλλουν, αλλά παγκοσμίως το 14% του πληθυσμού αναφέρεται ότι έχει υποφέρει κάποια στιγμή. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από ό,τι οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από ό,τι τα νεότερα άτομα. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους ακόλουθους τομείς:

  • Τι είναι η δυσκοιλιότητα;
  • Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα;
  • Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα
  • Το μικροβίωμα του εντέρου και η δυσκοιλιότητα
  • Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα
  • Πώς βοηθούν τα προβιοτικά στη δυσκοιλιότητα;
  • Τα καλύτερα προβιοτικά στελέχη για τη δυσκοιλιότητα
  • Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα;
  • Διατροφικές πηγές προβιοτικών βακτηρίων
  • Σύνοψη των προβιοτικών και της δυσκοιλιότητας

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Υποκειμενικά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να έχει διαφορετικές έννοιες για διαφορετικούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα μπορούν να αναφερθούν ως οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Μειωμένη συχνότητα κενώσεων (συνήθως λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα)
  • Κομψή ή σκληρή σύσταση κοπράνων
  • Δυσκολία στη διέλευση κοπράνων ή σφίξιμο
  • Αίσθηση ατελούς εκκένωσης
  • Κοιλιακό άλγος ή κράμπες που σχετίζονται με την αφόδευση – συνήθως ενδεικτικό της υποκατηγορίας δυσκοιλιότητας του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα;

  • Κακή διατροφή – χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα φυτικής προέλευσης
  • Αφυδάτωση ή ανεπαρκής πρόσληψη νερού
  • Φάρμακα – συμπληρώματα σιδήρου, οπιοειδή αναλγητικά
  • Εγκυμοσύνη
  • Καθιστικός τρόπος ζωής και αδράνεια
  • Στρες
  • Ανώμαλη λειτουργία/δομική ανωμαλία του γαστρεντερικού σωλήνα – δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, μαζική απόφραξη
  • Δευτερογενείς ιατρικές καταστάσεις, για παράδειγμα υποθυρεοειδισμός, νόσος του Πάρκινσον

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα;

Για ορισμένους ανθρώπους, η διαχείριση της δυσκοιλιότητας είναι ένα καθημερινό εγχείρημα. Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη διαιτητική συμπλήρωση με φυτικές ίνες, όπως φλοιούς ψύλλιουμ ή σπόρους λιναριού, τη χρήση καθαρτικών που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η δισακοδύλη ή τα διεγερτικά καθαρτικά με βάση τη σέννα, και σε σοβαρές περιπτώσεις τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως η λακτουλόζη ή η λιπιπροστόνη.

Σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα δεν είναι ικανοποιημένοι από τα συμβατικά μέτρα που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας των κενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των καθαρτικών και των συμπληρωμάτων ινών. Στην ίδια πληθυσμιακή έρευνα, το 52% των ατόμων που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ανέφεραν ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς που υποφέρουν αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους και τα προβιοτικά γίνονται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή.

Το μικροβίωμα του εντέρου και η δυσκοιλιότητα

Τρισεκατομμύρια βακτήρια κατοικούν στο έντερο σε αυτό που είναι γνωστό συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου. Αυτά τα μικρόβια ζουν σε μια ιδανικά αρμονική ισορροπία, με ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και παθογόνων βακτηρίων. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να διαταράξουν αυτή την ισορροπία οδηγώντας σε αυτό που είναι γνωστό ως δυσβίωση. Η δυσβίωση έχει συχνά παρατηρηθεί ότι είναι παρούσα στη δυσκοιλιότητα 5 6. Η αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας με ένα προβιοτικό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και στην αύξηση της συχνότητας των κοπράνων.

Προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση η προσπάθεια επιλογής του σωστού και πιο αποτελεσματικού. Εδώ στοχεύουμε να απομυθοποιήσουμε κάποια από τη σύγχυση που περιβάλλει τα προβιοτικά και να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φιλικά σας βακτήρια. Η πλειονότητα των βακτηρίων που βρίσκονται στο παχύ έντερο ανήκουν στα είδη Bifidobacteria και Lactobacillus, επομένως είναι λογικό ότι τα προβιοτικά με συγκεκριμένα στελέχη που ανήκουν σε αυτά τα είδη θεωρούνται γενικά ως τα πιο ευεργετικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Πώς βοηθούν τα προβιοτικά στη δυσκοιλιότητα;

Παρόλο που οι ακριβείς μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πλήρως 7, διάφοροι προτεινόμενοι μηχανισμοί με τους οποίους τα προβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

Παραγωγή SCFAs (λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας). Τα SCFAs παράγονται ως αποτέλεσμα της βακτηριακής ζύμωσης των υδατανθράκων στο έντερο τόσο από τα Bifidobacteria όσο και από τους Lactobacilli 8. Τα SCFAs προτείνεται ότι ενισχύουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου διεγείροντας τους νευρικούς υποδοχείς στο λείο μυ του εντερικού τοιχώματος προκαλώντας περισταλτισμό. Έχει επίσης προταθεί ότι αυξάνουν τη συγκέντρωση σεροτονίνης στο παχύ έντερο, η οποία είναι διεγερτικός νευροδιαβιβαστής και μπορεί επίσης να διεγείρει τον περισταλτισμό 7.

Μείωση του pH του παχέος εντέρου λόγω της αυξημένης παραγωγής γαλακτικού οξέος και SCFAs τόσο από τα είδη Lactobacillus όσο και από τα είδη Bifidobacteria. Η αυξημένη οξύτητα του περιεχομένου του εντερικού αυλού διεγείρει τον περισταλτισμό και μειώνει το χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου 9.

Ο αυξημένος μεταβολισμός των χολικών αλάτων από τα στελέχη τόσο των Bifidobacteria όσο και των Lactobacilli στο έντερο διεγείρει τον περισταλτισμό, καθώς υπάρχει αυξημένο επίπεδο αποσυζευγμένων χολικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διεγείρουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου10.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τη δυσκοιλιότητα και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λύση “ένα μέγεθος για όλους”, ευτυχώς όμως, υπάρχουν καλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε προβιοτικό στέλεχος είναι διαφορετικό από το άλλο. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας, συνιστάται πάντα να επιλέγετε ένα στέλεχος που έχει δοκιμαστεί κλινικά με αποδεδειγμένο όφελος για την υγεία.

Τα καλύτερα προβιοτικά στελέχη για τη δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν διάφορα στελέχη φιλικών βακτηρίων που έχουν αποδειχθεί ευεργετικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας σε διάφορες κλινικές μελέτες. Τα καλύτερα συμπληρώματα ζωντανών καλλιεργειών θα πρέπει να περιέχουν στελέχη που έχουν ερευνηθεί ειδικά για τη δυσκοιλιότητα, όπως

  • Bifidobacterium lactis BB-12®.
  • Bifidobacterium lactis HN019
  • Bifidobacterium lactis DN-173 010
  • Lactobacillus rhamnosus GG®

Bifidobacterium lactis BB-12®

Το Bifidobacterium lactis BB-12® ® είναι ένα εκτενώς ερευνημένο προβιοτικό στέλεχος που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Σε μια κλινική δοκιμή αξιολόγησης των επιδράσεων ενός προβιοτικού στελέχους, αξιολογήθηκε η συμπληρωματική χορήγηση του B. lactis BB-12® σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα 11.

Μια μεγάλη πολυκεντρική διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο διεξήχθη από τους Eskesen et al. και περιελάμβανε 1000 άτομα με χαμηλή συχνότητα αφόδευσης 2 έως 4 επεισοδίων την εβδομάδα. Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: στη μία ομάδα χορηγήθηκαν 10 δισεκατομμύρια CFU B. lactis BB-12® ημερησίως, στη δεύτερη ομάδα χορηγήθηκε 1 δισεκατομμύριο CFU B. lactis BB-12® ημερησίως και στην τρίτη ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, για 4 εβδομάδες.

Στις ομάδες του B. lactis BB-12®, υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση της μέσης συχνότητας αφόδευσης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, από 3 επεισόδια κατά μέσο όρο την εβδομάδα σε 4 επεισόδια την εβδομάδα την 4η εβδομάδα.

Το B. lactis BB-12® έχει επίσης δοκιμαστεί με επιτυχία σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που είναι πιο ευάλωτες στη δυσκοιλιότητα, όπως οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες γυναίκες. Έχει επίσης δοκιμαστεί σε άτομα με τακτικές κινήσεις του εντέρου και δεν αύξησε τον ρυθμό κένωσης – δείχνοντας ότι έχει ομαλοποιητική δράση.

Bifidobacterium lactis HN019

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αρκετές κλινικές μελέτες που αξιολογούν τις επιδράσεις του B.lactis HN019 σε άτομα με δυσκοιλιότητα.

Σε μια μελέτη χρυσού προτύπου (διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) από τους Ibarra et al, 228 ενήλικες που διαγνώστηκαν με δυσκοιλιότητα από τον ιατρό τους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές ROME III, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες 12. Σε κάθε ομάδα χορηγήθηκαν είτε 10 δισεκατομμύρια B. lactis HN019, 1 δισεκατομμύριο B. lactis HN019 ή εικονικό φάρμακο καθημερινά για 28 ημέρες.

Τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά τη δοκιμή. Στις ομάδες παρέμβασης υπήρξε στατιστικά σημαντική αύξηση της συχνότητας των κενώσεων σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μεταβολή στο χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου στις ομάδες προβιοτικών.

Σε μια τριπλά τυφλή δοκιμή χρυσού προτύπου από τους Waller et al. στην οποία αξιολογήθηκαν οι επιδράσεις του B. lactis HN019 στον χρόνο διέλευσης ολόκληρου του εντέρου σε άτομα με δυσκοιλιότητα 13. Οι συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν είχαν λειτουργικά γαστρεντερικά συμπτώματα και μειωμένη συχνότητα κενώσεων από 1 έως 3 κινήσεις εντέρου την εβδομάδα. Συνολικά 88 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμή.

Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: ομάδα εικονικού φαρμάκου, ομάδα χαμηλής δόσης B. lactis HN019 (1,8 δισεκατομμύρια CFU ημερησίως) και ομάδα υψηλής δόσης B. lactis HN019 (17,2 δισεκατομμύρια CFU ημερησίως) για 14 ημέρες. Ο χρόνος διέλευσης ολόκληρου του εντέρου (WGTT) αξιολογήθηκε την ημέρα 0 και την ημέρα 14, καθώς κάθε συμμετέχων κατανάλωνε ραδιο-οπτικούς δείκτες, ακολουθούμενους από ακτινογραφίες κοιλίας.

Στατιστικά σημαντικές μειώσεις του WGTT παρατηρήθηκαν στις ομάδες υψηλής δόσης (από 49 ώρες σε 21 ώρες κατά μέσο όρο) και χαμηλής δόσης (60 ώρες σε 41 ώρες κατά μέσο όρο) του B. lactis HN019, κάτι που δεν ήταν εμφανές στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σημειωτέον, σε μια μετα-ανάλυση από τους Miller et al. 15 επιλέξιμων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που αξιολογούσαν τις επιδράσεις της συμπλήρωσης διαφόρων προβιοτικών στελεχών στον χρόνο εντερικής διέλευσης, το B. lactis HN019 σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι είχε μεσαία έως μεγάλα αποτελέσματα θεραπείας, γεγονός που υποδηλώνει ότι το εν λόγω στέλεχος είναι μια βιώσιμη επιλογή που μπορεί να εξεταστεί για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας 14.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173 010

Το B. lactis DN-173 010 είναι ένα άλλο στέλεχος Bifidobacterium lactis που αποδείχθηκε αποτελεσματικό ως προς την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα σε διάφορες κλινικές μελέτες.

Σε μια διπλή-τυφλή παράλληλη μελέτη σε 70 υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση καθημερινού συνδυασμού 375g γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση με το συγκεκριμένο στέλεχος Bifidobacterium lactis DN-173 010 (που περιέχει τουλάχιστον 50 έως 500 εκατομμύρια CFU ανά δόση) για 11 ημέρες μείωσε το χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου κατά 20%.

Είναι ενδιαφέρον ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες 15. Σε μια άλλη παρόμοια μελέτη, αυτή τη φορά μια δοκιμή χρυσού προτύπου, 12,5 δισεκατομμύρια CFU του B. lactis DN-173 010 χορηγήθηκαν σε μορφή γιαουρτιού σε 34 άτομα με IBS-κοιλοπονία καθημερινά για 4 εβδομάδες. Το B. lactis DN-173 010 αποδείχθηκε ότι μείωσε σημαντικά το χρόνο διέλευσης του παχέος εντέρου από την αρχική τιμή (-12,2 ώρες), η οποία ήταν στατιστικά σημαντική σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο 16.

Lactobacillus rhamnosus GG®

Το Lactobacillus rhamnosus GG® (ή LGG® όπως είναι ευρύτερα γνωστό) είναι ένα πολύ γνωστό και καλά ερευνημένο στέλεχος προβιοτικών βακτηρίων με μια σειρά από γνωστά οφέλη για την υγεία, μερικά από τα οποία προτείνεται να περιλαμβάνουν τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Η συμπληρωματική χορήγηση LGG® είχε κάποια θετικά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές όσον αφορά την αύξηση της συχνότητας των κοπράνων σε άτομα με δυσκοιλιότητα, αλλά συνήθως χορηγήθηκε παράλληλα με άλλη θεραπεία, όπως φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (μια πρεβιοτική ίνα), γεγονός που καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση της πραγματικής αποτελεσματικότητας του LGG® από μόνο του 17.

Σημειωτέον, μια μελέτη χρυσού προτύπου από τους Banaszkiewicz et al. απέτυχε να καταδείξει σημαντικά οφέλη στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με τη χρήση μόνο του LGG®. Ιδανικά, θα έπρεπε να διεξαχθούν περαιτέρω κλινικές μελέτες για την ακριβή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του 18.

Μπορούν τα πρεβιοτικά να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα;

Εκτός από τα προβιοτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι τα πρεβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως πηγή τροφής για τα προβιοτικά και βοηθούν στην τόνωση της δραστηριότητας των ωφέλιμων βακτηρίων του παχέος εντέρου. Θεωρείται ότι έχουν μια μικρή καθαρτική δράση, αλλά χωρίς κίνδυνο εξάρτησης. Ο συνδυασμός του προβιοτικού Bifidobacterium lactis BB-12 και των πρεβιοτικών ινών αναγνωρίζεται ευρέως ως αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου.

Διατροφικές πηγές προβιοτικών βακτηρίων

Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση των επιπέδων των ωφέλιμων βακτηρίων και στην υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το φυσικό ζωντανό γιαούρτι και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. λάχανο τουρσί και kimchi), είναι πλούσια σε βακτήρια Lactobacillus.

Σύνοψη των προβιοτικών και της δυσκοιλιότητας

  • Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής όσων υποφέρουν.
  • Αν και τα συμβατικά καθαρτικά και τα συμπληρώματα ινών χρησιμοποιούνται συνήθως για την αύξηση της συχνότητας των κενώσεων, πολλοί άνθρωποι μένουν δυσαρεστημένοι και αναζητούν άλλες επιλογές για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.
  • Η δυσβίωση ή η ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
  • Τα προβιοτικά αποτελούν μια όλο και πιο δημοφιλή επιλογή συμπληρωμάτων και μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας.
  • Τα προβιοτικά ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, μειώνοντας το pH του παχέος εντέρου και αυξάνοντας τον μεταβολισμό των χολικών αλάτων, τα οποία βοηθούν στην τόνωση του περισταλτισμού.
  • Ορισμένα προβιοτικά στελέχη είναι καλύτερα από άλλα στη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Αξιοσημείωτα στελέχη περιλαμβάνουν τα B. lactis BB-12, B. lactis HN019 και B. lactis DN-173 010.

Πηγές :

  1. Suares NC, Ford AC. Prevalence of, and risk factors for, chronic idiopathic constipation in the community: Systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2011;106(9):1582-1591. doi:10.1038/ajg.2011.164
  2. Simren M, Palsson OS, Whitehead WE. Update on Rome IV Criteria for Colorectal Disorders: Implications for Clinical Practice. Curr Gastroenterol Rep. 2017;19(4). doi:10.1007/s11894-017-0554-0
  3. Rao SSC, Rattanakovit K, Patcharatrakul T. Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2016;13(5):295-305. doi:10.1038/nrgastro.2016.53
  4. Johanson JF, Kralstein J. Chronic constipation: A survey of the patient perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2007;25(5):599-608. doi:10.1111/j.1365-2036.2006.03238.x
  5. Chassard C, Dapoigny M, Scott KP, et al. Functional dysbiosis within the gut microbiota of patients with constipated-irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2012;35(7):828-838. doi:10.1111/j.1365-2036.2012.05007.x
  6. Kim S-E, Choi SC, Park KS, et al. Change of Fecal Flora and Effectiveness of the Short-term VSL#3 Probiotic Treatment in Patients With Functional Constipation. J Neurogastroenterol Motil. 2015;21(1):111-120. doi:10.5056/jnm14048
  7. Dimidi E, Mark Scott S, Whelan K. Probiotics and constipation: Mechanisms of action, evidence for effectiveness and utilisation by patients and healthcare professionals. Proc Nutr Soc. 2020;79(1):147-157. doi:10.1017/S0029665119000934
  8. LeBlanc JG, Chain F, Martín R, Bermúdez-Humarán LG, Courau S, Langella P. Beneficial effects on host energy metabolism of short-chain fatty acids and vitamins produced by commensal and probiotic bacteria. Microb Cell Fact. 2017;16(1). doi:10.1186/s12934-017-0691-z
  9. Salminen S, Salminen E. Lactulose, lactic acid bacteria, intestinal microecology and mucosal protection. Scand J Gastroenterol Suppl. 1997;32(222):45-48. doi:10.1080/00365521.1997.11720717
  10. Ge X, Zhao W, Ding C, et al. Potential role of fecal microbiota from patients with slow transit constipation in the regulation of gastrointestinal motility. Sci Rep. 2017;7(1):441. doi:10.1038/s41598-017-00612-y
  11. Eskesen D, Jespersen L, Michelsen B, Whorwell PJ, Müller-Lissner S, Morberg CM. Effect of the probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12®, on defecation frequency in healthy subjects with low defecation frequency and abdominal discomfort: A randomised, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial. Br J Nutr. 2015;114(10):1638-1646. doi:10.1017/S0007114515003347
  12. Ibarra A, Latreille-Barbier M, Donazzolo Y, Pelletier X, Ouwehand AC. Effects of 28-day Bifidobacterium animalis subsp. lactis HN019 supplementation on colonic transit time and gastrointestinal symptoms in adults with functional constipation: A double-blind, randomized, placebo-controlled, and dose-ranging trial. Gut Microbes. 2018;9(3):236-251. doi:10.1080/19490976.2017.1412908
  13.  Waller PA, Gopal PK, Leyer GJ, et al. Dose-response effect of Bifidobacterium lactis HN019 on whole gut transit time and functional gastrointestinal symptoms in adults. Scand J Gastroenterol. 2011;46(9):1057-1064. doi:10.3109/00365521.2011.584895
  14. Miller LE, Zimmermann AK, Ouwehand AC. Contemporary meta-analysis of short-term probiotic consumption on gastrointestinal transit. World J Gastroenterol. 2016;22(21):5122-5131. doi:10.3748/wjg.v22.i21.5122
  15. Marteau P, Cuillerier E, Meance S, et al. Bifidobacterium animalis strain DN-173 010 shortens the colonic transit time in healthy women: a double-blind, randomized, controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2002;16(3):587-593. doi:10.1046/j.1365-2036.2002.01188.x
  16. Agrawal A, Houghton LA, Morris J, et al. The effects of a fermented milk product containing Bifidobacterium lactis DN-173 010 on abdominal distension and gastrointestinal transit in irritable bowel syndrome with constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2009;29(1):104-114. doi:10.1111/j.1365-2036.2008.03853.x
  17. Granata M, Brandi G, Borsari A, Gasbarri R, Di Gioia D. Synbiotic yogurt consumption by healthy adults and the elderly: The fate of bifidobacteria and LGG probiotic strain. Int J Food Sci Nutr. 2013;64(2):162-168. doi:10.3109/09637486.2012.718742
  18. Banaszkiewicz A, Szajewska H. Ineffectiveness of Lactobacillus GG as an adjunct to lactulose for the treatment of constipation in children: A double-blind, placebo-controlled randomized trial. J Pediatr. 2005;146(3):364-369. doi:10.1016/j.jpeds.2004.10.022
  19. This article was written by Dr Aisling Dwyer MB BCh BAO (Medicine, Surgery and Obstetrics), MSc (Personalised Nutrition)​ in collaboration with Kerry Beeson BSc (Nut. Med.) Nutritional Therapist and was last updated on 24th April 2020.

optibacprobiotics.com