Το μουρουνέλαιο είναι ένα είδος συμπληρώματος ιχθυελαίου με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε υγιή λίπη, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Όπως το κανονικό ιχθυέλαιο, το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της μείωσης της χοληστερόλης.

Περιέχει επίσης βιταμίνες Α και D, οι οποίες παρέχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

 

Ακολουθούν 9 οφέλη του μουρουνέλαιου

1. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και D

Το περισσότερο μουρουνέλαιο εξάγεται από το συκώτι του μπακαλιάρου του Ατλαντικού.

Το μουρουνέλαιο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και τη θεραπεία της ραχίτιδας, μιας ασθένειας που προκαλεί εύθραυστα οστά στα παιδιά.

Αν και το μουρουνέλαιο είναι συμπλήρωμα ιχθυελαίου, είναι αρκετά διαφορετικό από το κανονικό ιχθυέλαιο.

Το κανονικό ιχθυέλαιο εξάγεται από τον ιστό λιπαρών ψαριών όπως ο τόνος, η ρέγγα, ο γαύρος και το σκουμπρί, ενώ το μουρουνέλαιο εξάγεται από το συκώτι του μπακαλιάρου.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι βιταμίνες Α και D, που του δίνουν ένα εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Κάθε κουταλάκι του γλυκού ή 5 χιλιοστόλιτρα (mL) μουρουνέλαιου παρέχει τα ακόλουθα:

  • Θερμίδες: 41
  • Λίπη: 4,5 γραμμάρια (g)
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: 890 χιλιοστόγραμμα
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 2,1 γρ
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 1 γρ
  • Βιταμίνη Α: 150% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Βιταμίνη D: 56% της DV

Το μουρουνέλαιο είναι απίστευτα θρεπτικό, με ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού να παρέχει το 150% της DV για τη βιταμίνη Α και το 56% της DV για τη βιταμίνη D.

Η βιταμίνη Α έχει πολλούς ρόλους στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υγιών ματιών, της λειτουργίας του εγκεφάλου και του δέρματος.

Με τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α στο μουρουνέλαιο, να έχετε κατά νου ότι τα ανώτερα ανεκτά επίπεδα βιταμίνης Α για ενήλικες άνδρες και γυναίκες άνω των 19 ετών είναι 3.000 μικρογραμμάρια (mcg) ισοδύναμα δραστηριότητας ρετινόλης (RAE). Κάθε κουταλάκι του γλυκού μουρουνέλαιο περιέχει 1350 mcg RAE.

Το μουρουνέλαιο είναι επίσης μια από τις καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών ρυθμίζοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.

2. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να θεραπεύσει τραυματισμούς.

Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να συνεχιστεί σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αυτό είναι γνωστό ως χρόνια φλεγμονή, η οποία είναι επιβλαβής και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και αρκετών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή καταστέλλοντας τις πρωτεΐνες που την προάγουν.

Το μουρουνέλαιο περιέχει επίσης βιταμίνες Α και D, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμινών Α και D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Είναι απίστευτα σημαντικό να διατηρείτε υγιή οστά καθώς μεγαλώνετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζετε να χάνετε οστική μάζα μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα αργότερα στη ζωή, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Το μουρουνέλαιο είναι μια εξαιρετική διατροφική πηγή βιταμίνης D και μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο μέταλλο για γερά οστά, από το έντερο.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι όταν συνοδεύεται από μια διατροφή υψηλή σε ασβέστιο, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D όπως το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας στους ενήλικες.

Απαιτούνται περισσότερες κλινικές και διαχρονικές μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων της βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα σε υγιή παιδιά.

Η λήψη αρκετής βιταμίνης D από τροφές και συμπληρώματα όπως το μουρουνέλαιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που ζουν μακριά από τον ισημερινό, καθώς το δέρμα τους δεν λαμβάνει αρκετό ηλιακό φως για να συνθέσει βιταμίνη D για πολλούς μήνες του χρόνου.

4. Μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βλάβη στις αρθρώσεις.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά παλαιότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως η δυσκαμψία και το πρήξιμο των αρθρώσεων.

Σε μια παλαιότερη έρευνα, 43 άτομα έλαβαν μια κάψουλα 1 g μουρουνέλαιου καθημερινά για 3 μήνες. Βρήκαν ότι μείωσε τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως πρωινή δυσκαμψία, πόνο και πρήξιμο.

Σε μια άλλη προηγούμενη έρευνα σε 58 άτομα, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η λήψη μουρουνέλαιου θα μείωνε τον πόνο από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αρκετά ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Μέχρι το τέλος της έρευνας, το 39% όσων έλαβαν μουρουνέλαιο μείωσαν άνετα τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων κατά πάνω από 30%.

Πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και στην προστασία από βλάβες.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Η απώλεια όρασης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν την όρασή τους, αλλά δύο από τις κύριες αιτίες είναι το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), που και οι δύο μπορεί να προκύψουν από χρόνια φλεγμονή.

Ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα, όπως η πίεση των ματιών και η βλάβη των νεύρων.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος και AMD, σε σύγκριση με δίαιτες χαμηλότερες σε βιταμίνη Α.

Αν και η βιταμίνη Α είναι εξαιρετική για την υγεία των ματιών, δεν συνιστάται η λήψη υψηλών δόσεων της, καθώς μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στη βιταμίνη Α.

6. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, επηρεάζοντας πάνω από 17,9 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά ψάρια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτή η επίδραση μπορεί να αποδοθεί στην περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα-3 έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την καρδιά σας, όπως:

  • Μείωση τριγλυκεριδίων: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσουν τα τριγλυκερίδια του αίματος κατά 15%–30%.
  • Αύξηση της χοληστερόλης HDL: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορούν να αυξήσουν την HDL (καλή) χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ενώ η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου όπως το μουρουνέλαιο μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, δεν είναι σαφές εάν μπορεί πραγματικά να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό.

Δυστυχώς, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει ειδικά τη συσχέτιση του μουρουνέλαιου και της καρδιακής νόσου, καθώς πολλές μελέτες ταξινομούν το μουρουνέλαιο ως κανονικό ιχθυέλαιο.

Έτσι, απαιτείται πιο συγκεκριμένη έρευνα σχετικά με το μουρουνέλαιο και τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις για να γίνει σαφής σύνδεση μεταξύ των δύο.

7. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι κοινές καταστάσεις που επηρεάζουν μαζί πάνω από 615 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της χρόνιας φλεγμονής και του άγχους και της κατάθλιψης.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο μουρουνέλαιο μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Μια παλαιότερη μεγάλη έρευνα σε 21.835 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έπαιρναν μουρουνέλαιο τακτικά είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μόνα τους ή σε συνδυασμό με άγχος.

Ωστόσο, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης, η συνολική τους επίδραση φαίνεται μικρή.

Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια έρευνα εννέα μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 δεν είχαν σημαντική επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Πολλές μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι πολύ ισχυρά. Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες .

Το πώς μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ακόμα ασαφές, αλλά ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να συνδεθεί με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο και να διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που βελτιώνουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των ελκών του στομάχου και του εντέρου

Τα έλκη είναι μικρά σπασίματα στην επένδυση του στομάχου ή του εντέρου. Μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα ναυτίας, πόνου στην άνω κοιλιακή χώρα και δυσφορία.

Συχνά προκαλούνται από βακτηριακές λοιμώξεις, το κάπνισμα, την υπερβολική χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή υπερβολικό οξύ στο στομάχι.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των ελκών, ιδιαίτερα στο στομάχι και το έντερο.

Σε μια μελέτη σε ζώα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χαμηλές και υψηλές δόσεις μουρουνέλαιου βοήθησαν στην επούλωση των ελκών τόσο στο στομάχι όσο και στο έντερο.

Ενώ η χρήση μουρουνέλαιου για να βοηθήσει στην επούλωση των ελκών φαίνεται πολλά υποσχόμενη, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να γίνουν σαφείς συστάσεις.

9. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Το μουρουνέλαιο είναι απίστευτα εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας. Έρχεται σε πολλές μορφές, αλλά οι υγρές και οι κάψουλες είναι οι πιο κοινές.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόσληψη μουρουνέλαιου, επομένως οι περισσότερες συστάσεις βασίζονται σε ασφαλή επίπεδα πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α και βιταμίνης D.

Μια κοινή δόση είναι συχνά 1-2 κουταλιές της σούπας, αλλά η λήψη έως και 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι συνήθως ασφαλής. Δεν συνιστώνται υψηλότερες δόσεις, καθώς θα οδηγούσαν σε υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α.

Αν και το μουρουνέλαιο είναι υγιεινό, μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την πρόσληψή τους, καθώς το μουρουνέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως αραιωτικό του αίματος.

Επομένως, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν πάρετε μουρουνέλαιο εάν παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή αραίωση του αίματος.

Επίσης, οι έγκυες θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν τη λάβουν, καθώς τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο μωρό.

 

Συνοψίζοντας

Το μουρουνέλαιο είναι ένα απίστευτα θρεπτικό είδος συμπληρώματος ιχθυελαίου. Είναι πολύ βολικό και περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.

Μπορεί να σας προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως ισχυρότερα οστά, μειωμένη φλεγμονή και λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τα συμπληρώματα, μια κοινή δόση είναι 1-2 κουταλιές της σούπας υγρό μουρουνέλαιο την ημέρα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη μορφή κάψουλας.

Αν δυσκολεύεστε με τη γεύση του ψαριού, δοκιμάστε να το πάρετε μαζί με ένα γεύμα ή να το ανακατέψετε το σε smoothies ή άλλα ποτά για να κρύψετε τη γεύση και τη μυρωδιά.