Η αρχή μιας πολυβιταμίνης είναι απλή. Ένα συμπλήρωμα που συνδυάζει όλη την επιπλέον τροφή που χρειάζεστε σε μια εύχρηστη δόση μία φορά την ημέρα. Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη πολυβιταμίνη στον κόσμο, γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλέξεις την σωστή; Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε το ρόλο των πολυβιταμινών  στην υγεία σας, για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη πολυβιταμίνη για εσάς.

Τι είναι οι πολυβιταμίνες;

Οι πολυβιταμίνες είναι συμπληρώματα που περιέχουν μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Θα τις βρείτε σε μια απίστευτη γκάμα συνδυασμών βιταμινών και μετάλλων. Υπάρχουν πολυβιταμίνες vegan, πολυβιταμίνες για παιδιά, πολυβιταμίνες μασώμενες και αναβράζουσες. Υπάρχουν ακόμη και πολυβιταμίνες σε μορφή “ζελεδάκια” για μικρά παιδιά.

Είναι απαραίτητο να πάρω κάποια πολυβιταμίνη

Υπάρχουν 13 βιταμίνες και τουλάχιστον 16 μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία σας και τον οργανισμό σας.  Είναι απολύτως εφικτό να λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε τρώγοντας. μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, μια πολυβιταμίνη που την λαμβάνεται καθημερινά είναι ένας βολικός τρόπος για να γεφυρώσετε τυχόν διατροφικά κενά όταν η διατροφή σας δεν μπορεί να καλύψει όλα όσα χρειάζεστε.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από ελλείψεις. Για παράδειγμα, εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς κρέας, λαμβάνοντας μια χορτοφαγική πολυβιταμίνη μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη ορισμένων ζωτικών θρεπτικών συστατικών που συνήθως λαμβάνονται από το κρέας. Και υπάρχουν επίσης ορισμένες στιγμές στη ζωή σας που ο οργανισμός σας και γενικά η ευεξία σας μπορεί να επωφεληθεί από ένα συμπλήρωμα συγκεκριμένων βιταμινών και μετάλλων.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή πολυβιταμίνη

Το ακριβές περιεχόμενο διατροφής, ποικίλλει σημαντικά μεταξύ μεμονωμένων προϊόντων και επωνυμιών. Η απόφασή σας για το τι συμπλήρωμα χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από:

  • Η ηλικία σου.  Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο ή λιγότερο από ένα θρεπτικό συστατικό ανάλογα με την ηλικία σας. Για παράδειγμα, όσοι μπαίνουν στα 50 τους μπορεί να θέλουν να αρχίσουν να παίρνουν βιταμίνες που διατηρούν φυσιολογικά οστά.
  • Η διατροφή σας.  Λάβετε υπόψη τη θρεπτική αξία αυτού που τρώτε. Έχετε μια δίαιτα χαμηλή ή υψηλή σε ορισμένα τρόφιμα; Για παράδειγμα, εάν είστε χορτοφάγοι, μια πολυβιταμίνη με Β12 παρέχει ένα επιπλέον συμπλήρωμα μιας θρεπτικής ουσίας που βρίσκεται συνήθως σε μη χορτοφαγικές πηγές τροφίμων.
  • Ανοσολογική κατάσταση.  Για παράδειγμα, αν θέλετε να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ίσως επιλέξτε μια πολυβιταμίνη με ψευδάργυρο.
  • Οι στόχοι της υγείας σας.  Θέλετε περισσότερη ενέργεια; Σκεφτείτε εάν ο χαμηλός σίδηρος θα μπορούσε να τροφοδοτεί την κούρασή σας. Ή αν θέλετε να βελτιώσετε τα επίπεδα του ύπνου σας, αναζητήστε  βιταμίνη Β6  στα συστατικά.

Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία σας, ζητήστε πρώτα ιατρική συμβουλή πριν αρχίσετε να καταναλώνετε πολυβιταμίνες.

3 καταστάσεις που μια καθημερινή πολυβιταμίνη μπορεί να βοηθήσει

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά ιδιαίτερα συμπληρώματα σε τρεις περιπτώσεις. Φολικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη, βιταμίνη D το φθινόπωρο και χειμώνα και ημερήσια δόση βιταμίνης Α, C και D κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

  1. Πολυβιταμίνη εγκυμοσύνης με φολικό οξύ

Εάν σχεδιάζετε να τεκνοποιήσετε, συνιστάται να λαμβάνετε φυλλικό οξύ για δύο έως τρεις μήνες πριν συλλάβετε και μέχρι να είστε έγκυος στη 12η εβδομάδα. Επομένως, αναζητήστε μια πολυβιταμίνη εγκυμοσύνης που να περιλαμβάνει αυτό το σημαντικό και απαραίτητο για την υγεία ορυκτό.

  1. Πολυβιταμίνη με βιταμίνη D

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, είναι πιο δύσκολο να λάβετε όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεστε μέσω του ηλιακού φωτός στο δέρμα σας και από μια ισορροπημένη διατροφή. Επειδή είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή ποσότητα αυτής της βιταμίνης μόνο από τα τρόφιμα, η λήψη ενός καθημερινού συμπληρώματος που περιέχει 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D βοηθά στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας.

  1. Πολυβιταμίνες για παιδιά

Η καθοδήγηση συνιστά στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνες A, C και D.

Ποια πολυβιταμίνη είναι κατάλληλη για εσάς;

Για να κάνετε τη λήψη ενός συμπληρώματος μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, πρέπει να βρείτε έναν τύπο που θα θέλετε να λαμβάνετε με συνέπεια. Ακολουθούν πέντε κοινές μορφές:

  • Δισκία και κάψουλες.  Είναι γρήγορες, βολικές και εύκολες στη χρήση εν κινήσει. Μερικοί όμως δυσκολεύονται να τα καταπιούν.
  • Αυτά χρησιμοποιούνται συχνότερα για συμπληρώματα λιπαντικών ή υγρών. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να καταποθούν από τις κάψουλες ή τα δισκία.
  • Μασώμενα δισκία. Οι μασώμενες πολυβιταμίνες μπορεί να ειναι ζελεδάκια, καραμέλες ή τσίχλες και προσφέρουν έναν πιο ευχάριστο τρόπο για τα παιδιά να λαμβάνουν συμπληρώματα. Διατίθενται επίσης εκδόσεις για ενήλικες.
  • Υγρές πολυβιταμίνες. Αυτά είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια ή να μασήσουν.
  • Αναβράζον Αυτά τα ανθρακούχα διαλύματα μπορούν να προάγουν την ταχεία απορρόφηση. Επίσης αποφεύγουν κάθε δυσκολία στην κατάποση μεγάλων χαπιών.