Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια ασθένεια των αρθρώσεων που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και πρήξιμο. Ο χόνδρος γύρω από τα άκρα των οστών σας φθείρεται με τα χρόνια χρήσης και αφήνει τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσεις στις αρθρώσεις σας φλεγμονές και επώδυνους πόνους.

Η οστεοαρθρίτιδα δεν μπορεί να αντιστραφεί, αλλά οι θεραπείες και τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να σας βοηθήσουν να κινηθείτε καλύτερα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως άσκηση , απώλεια βάρους και αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Εκτός από αυτές τις επιλογές, υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν. Μερικά είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ άλλα χρειάζονται ιατρική συνταγή. Μπορεί να είναι χάπια, κρέμες, αλοιφές ή ενέσεις.

Altion Osteo 30 Φακελάκια

Το Altion Osteo είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο συμπλήρωμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων και τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας . Τιμή από 35,50€ στα 25,90€

Φάρμακα για την Οστεοαρθρίτιδα

φαρμακα για την οστεοαρθριτιδα

Αναλγητικά

Αυτά είναι τα φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο, αλλά δεν μειώνουν τη φλεγμονή . Λειτουργούν για να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στον πόνο. Δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν παρακεταμόλη (Panadol) , τραμαδόλη (Tramal) και συνταγογραφούμενα οπιοειδή που περιέχουν υδροκωδόνη ή οξυκωδόνη .

Η μέγιστη ημερήσια δόση παρακεταμόλης θα πρέπει να είναι 4.000 χιλιοστόγραμμα (mg), εάν δεν έχετε οποιαδήποτε ηπατική νόσο. Προσοχή γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν τον πόνο. Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή φάρμακα που δίνονται για την αρθρίτιδα : ασπιρίνη , ιβουπροφαίνη ( Nurofen) και ναπροξένη (Naprosyn) . Συνήθως λαμβάνονται σε μορφή χαπιού, αλλά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τα μέγιστα ημερήσια όρια δοσολογίας για κάθε φάρμακο. Ορισμένες είναι επίσης διαθέσιμες ως κρέμες για τρίψιμο στις αρθρώσεις σας .

Αντιερεθιστικά

Πρόκειται για κρέμες και αλοιφές που περιέχουν συστατικά όπως μενθόλη ή καψαϊκίνη , το συστατικό που υπάρχει μέσα στις καυτερές πιπεριές. Το τρίψιμο αυτών στις επώδυνες αρθρώσεις σας μπορεί να σταματήσει τα σήματα πόνου από την άρθρωση στον εγκέφαλο .

Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη

Αυτά είναι συμπληρώματα διατροφής χωρίς ιατρική συνταγή που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν σημαντικά οφέλη, επομένως η λήψη αυτών μπορεί να σας βοηθήσει ή να μην σας βοηθήσει. Όπως και να έχει όμως επειδή είναι φυτικά παρασκευάσματα, δεν πρόκειται να σας κάνουν κακό.

Κορτικοστεροειδή (στεροειδή)

Αυτά είναι ισχυρά φάρμακα (όπως η κορτιζόνη και η πρεδνιζόνη ) που μειώνουν το πρήξιμο και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια συνταγή για ένα χάπι ή να το κάνει την ένεση απευθείας στο σημείο του πόνου σας. Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά σε λίγες μέρες και θα διαρκέσουν περίπου 2 μήνες.

Το καλύτερο Φάρμακο για Οστεοαρθρίτιδα

Arthro Tonic της Bio Tonic

Το Arthro Tonic-Biotonic, είναι μια ένα συμπλήρωμα διατροφής που προάγει την υγεία των αρθρώσεων και τη βελτίωση της κίνησης. Τιμή από 12,95€ στα 8,90€

Υαλουρονικό Οξύ

Αυτό εμφανίζεται φυσικά στο υγρό των αρθρώσεων σας και δρα ως λιπαντικό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει ενέσεις αυτού του υγρού. Ο γιατρός σας κάνει ένεση στο σημείο του πόνου σας (συνήθως στο γόνατο) μία φορά την εβδομάδα για 3 έως 5 εβδομάδες. Ωστόσο, χρειάζονται περίπου 5 εβδομάδες για να νιώσετε ανακούφιση από τον πόνο.

Φυσικοί τρόποι ανακούφισης των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας

Οι φυσικές θεραπείες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν πλήρως τις ιατρικές θεραπείες, αλλά μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας με λιγότερες παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, μια επιστημονική έρευνα του 2020 έδειξε  ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές για να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα συμπτώματα.

Ζεστές και κρύες κομπρέσες

zestes kompreses

Όσον αφορά τον πόνο, οι ζεστές και κρύες κομπρέσες μπορεί να είναι πολύ ευεργετικές. Δεν προκαλούν τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα φάρμακα. Οι ζεστές κομπρέσες είναι χρήσιμες για τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και οι κρύες κομπρέσες είναι οι καλύτερες για τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η θερμότητα βοηθά να καταπραΰνουμε τις δύσκαμπτες αρθρώσεις και να χαλαρώσουμε τους μύες, ενώ το κρύο βοηθά στην καταπολέμηση του αιχμηρού πόνου και στη μείωση της φλεγμονής.

Οι κομπρέσες μπορούν να μειώσουν τον μυϊκό πόνο ή τους σπασμούς που περιβάλλουν μια άρθρωση. Η παρασκευή μιας κομπρέσας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση μιας ζεστής ή κρύας πετσέτας.

Λουτρό με αλάτι Epsom

Τα λουτρά με αλάτι Epsom μπορούν να προσφέρουν ολόπλευρη ανακούφιση, ειδικά για τον πόνο στις αρθρώσεις. Το μαγνήσιο στο αλάτι Epsom μπορεί να βοηθήσει στη φλεγμονή και τον πόνο. Μια έρευνα που έγινε το 2017 έδειξε ότι το μούλιασμα σε ένα μπάνιο με αλάτι Epsom για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μαγνησίου σας.

Μπορείτε να αγοράσετε αλάτι Epsom από ένα φαρμακείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτά τα λουτρά είναι αρκετά ασφαλή για να τα κάνετε όσο συχνά θέλετε για 30 λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε έως και 3 φλιτζάνια αλάτι Epsom σε ένα μπάνιο με ζεστό νερό.

Τοπικές αλοιφές και κρέμες

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε κάποιες αλοιφές ως εναλλακτική λύση στα αναλγητικά όπως το Panadol και το Nurofen.

Αυτά τα τζελ, οι αλοιφές και οι κρέμες μπορεί να περιέχουν κάποια αναλγητικά στην σύνθεση τους για να μουδιάζουν τον πόνο. Μπορείτε να τα εφαρμόσετε τις κρέμες απευθείας στις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν καλά για περιοχές που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, όπως τα γόνατά σας.

Ένα παράδειγμα ενός τέτοιου τζελ είναι Voltaren, ένα τοπικό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει, παρέχει ανακουφιστική δράση κατά του πόνου.

Μια άλλη τοπική σπιτική θεραπεία είναι η καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι μια ένωση που παράγεται από καυτερές πιπεριές. Μια έρευνα που έγινε το 2014 έδειξε ότι λειτουργεί καλύτερα όταν την εφαρμόζετε στις επώδυνες αρθρώσεις τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Για να αποφύγετε την τυχαία έκθεση των ματιών, πλύνετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση.

Φυτικές θεραπείες

συμπληρώματα

Οι φυτικές θεραπείες (συμπληρώματα διατροφής) αυξάνουν τη δημοτικότητά τους για παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ασφαλέστερες, καθώς έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φάρμακα.

Τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να έχουν παρενέργειες και να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Φροντίζετε πάντα να αγοράζετε συμπληρώματα από αξιόπιστες πηγές.

Εάν προτιμάτε μια φυσική λύση η οποία θα αντιμετωπίσει αποτελέσματικα τα συμπτώματα τις οστεοαρθριτιδας και δεν θέλετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χημικές ουσίες οι οποίες περιέχονται μέσα σε φαρμακευτικά χάπια και κρέμες έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής :

Θειική χονδροϊτίνη από την Ostrovit

Η Θειική χονδροϊτίνη – OstroVit, είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει χονδροϊτίνη για τη φροντίδα των κουρασμένων αρθρώσεων.

οι συγκεκριμένες κρέμες έχουν φτιαχτεί μόνο με φυτικά συστατικά, εμπεριέχουν υαλουρονικό οξύ (ένα συστατικό που υπάρχει και μέσα στον οργανισμό μας) και θα βοηθήσουν να μειωθεί εντελώς ο πόνος χωρίς τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών.

Τώρα αν θα έπρεπε να απαντήσουμε στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για οστεοαρθρίτιδα, θα σας απαντούσα που είναι ανάλογα την περίπτωση και την βλάβη. Αν είσαστε σε πολύ μεγάλη ηλικία και έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την οστεοαρθρίτιδα, θεωρώ ότι ο γιατρός είναι ο κατάλληλος για να αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για εσάς.

Αν όμως είστε σχετικά νέος (μέχρι 60) και τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται το πρόβλημα, θα έλεγα πως το καλύτερο φάρμακο θα είναι σίγουρα κάτι φυτικό το οποίο δεν έχει παρενέργειες και μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Το Hondrostrong πιστεύω ότι ίσως είναι το καλύτερο φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα γιατί από μαρτυρίες πολλών που το έχουν δοκιμάσει, γνωρίζουμε πως από την πρώτη κιόλας εφαρμογή επαναφέρει τη φυσιολογική κίνηση των αρθρώσεων, μειώνει τη φλεγμονή, εξαλείφει τον πόνο και ανακουφίζει από το πρήξιμο. Αγοράστε την Hondrostrong από το επίσημο site : www.hondrostrong.com

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες. Μια επιστημονική έρευνα που έγινε το 2021 έδειξε ότι αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της ανάγκης για φάρμακα. Έδειξε επίσης ότι η χρήση του πράσινου τσαγιού στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επαληθευτούν αυτά τα αποτελέσματα.

Κουρκουμάς και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ένωση του κουρκουμά. Ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, αλλά μπορεί να βοηθήσει την οστεοαρθρίτιδα με διαφορετικούς τρόπους. Μια μελέτη που εγινε το 2016 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την επαλήθευση του αποτελέσματος.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τον κουρκουμά ως φυσική θεραπεία, σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείτε εκχύλισμα κουρκουμίνης. Πάρτε 500 mg δύο φορές την ημέρα. Προσοχή γιατί ενώ ο κουρκουμάς είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα αντιπηκτικά.

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας

Για πιο μακροπρόθεσμη ανακούφιση, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συχνά αποτελεσματικές. Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας των αρθρώσεων. Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες που σταθεροποιούν τις αρθρώσεις σας θα δυναμώσουν και θα σας προστατεύσουν από μελοντικές βλάβες.

Σηκωθείτε από τον καναπέ και ασκηθείτε

Ασκηθείτε

Η άσκηση μπορεί να είναι δύσκολη με επώδυνες αρθρώσεις. Όμως η παραμονή σε δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο μακροπρόθεσμα και ακόμη και να ενισχύσει τους μυς για να αποτρέψει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις. Οι ορθοπεδικοί λέει ότι η άσκηση είναι “η πιο αποτελεσματική, μη φαρμακευτική θεραπεία για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κίνησης σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα”.

Τα καλύτερα είδη άσκησης για την οστεοαρθρίτιδα χρησιμοποιούν μικρή αντίσταση, βελτιώνουν την ευλυγισία, προσφέρουν ένα αερόβιο στοιχείο και είναι χαμηλής επιβάρυνσης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • ποδηλασία
 • κολύμπι
 • tai chi
 • περπάτημα
 • γιόγκα

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε νέες ασκήσεις, ειδικά αν δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί συνιστούν 150 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα σε μέτρια ένταση ή 75 λεπτά σε υψηλότερη ένταση. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε με μικρότερες περιόδους άσκησης και να προσθέσετε χρόνο καθώς δυναμώνετε.

Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να περπατάτε για 10 λεπτά και να αυξήσετε σταδιακά την ταχύτητα και τη διάρκεια των περιπάτων σας. Εάν είστε νέοι στην άσκηση, μπορεί να διαπιστώσετε ελαφρύ πόνο μετά την προπόνησή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε 1 ή 2 ημέρες διάλειμμα και στη συνέχεια να συνεχίσετε το πρόγραμμα άσκησης. Μην εγκαταλείψετε την άσκηση εντελώς.

Τρώτε τρόφιμα φιλικά προς την οστεοαρθρίτιδα

τροφιμα φιλικα για την οστεοαρθριτιδα

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και να χάσετε βάρος. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την οστεοαρθρίτιδα. Ειδικότερα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε τα σωστά πράγματα και να αποφεύγετε τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2020, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το μαρούλι, και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αν και τα στοιχεία δεν είναι απολύτως πειστικά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να προάγει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών.

Επιπλέον, στις καλές τροφές που πρέπει να τρώτε περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο. Μια άλλη καλή τροφή είναι τα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αυξάνοντας τη φλεγμονή του σώματος. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

 • αλκοόλ
 • ασπαρτάμη
 • αλάτι
 • κορεσμένα και τρανς λιπαρά
 • ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
 • ζάχαρη
 • λευκό ψωμί
 • τρόφιμα με γλουταμινικό μονονάτριο (MSG)
 • γλουτένη
 • καζεΐνη

Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας.

Η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε την υπερβολική πίεση μακριά από τις αρθρώσεις σας, καθώς και να συμβάλει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα με συμπτώματα στα γόνατα και τους γοφούς, καθώς αυτές οι αρθρώσεις φέρουν μεγάλο βάρος.