6 Τρόποι για να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς φάρμακα

Μια Μελέτη του 2020 αναφέρει ότι οι πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα άτομα με διαβήτη ή παράγοντες κινδύνου για την πάθηση. Τα μέτρα αυτά μπορούν να καθυστερήσουν ή να προλάβουν την ανάπτυξή του, καθώς και να τον θεραπεύσουν ή ενδεχομένως να τον θέσουν σε ύφεση. Αυτή η μέθοδος ελέγχου του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική που οι συγγραφείς της μελέτης την αποκαλούν ιατρική του τρόπου ζωής.

Οι ακόλουθες πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Uromed

1. Ελέγξτε το σωματικό σας βάρους

Σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να να μειώσει τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα από το διαβητικό στο μη διαβητικό εύρος.

Δύο τρόποι για τη διαχείριση του βάρους είναι η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση. Το κλειδί για την απώλεια κιλών περιλαμβάνει την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τις δραστηριότητες και τις φυσιολογικές διεργασίες.

2. Τρώτε υγιεινά

Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων σε κατάλληλο μέγεθος μερίδας, ενώ αποφεύγονται ή περιορίζονται τα μη θρεπτικά τρόφιμα.

Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως
  • φρούτα και λαχανικά
  • ψητά ή βραστα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός και η πέστροφα
  • άπαχο κρέας, όπως φιλέτο και λευκό κρέας από κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Ελαιόλαδο
  • τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
  • ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • όσπρια, όπως φασόλια και μπιζέλια
  • γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών

Τα τρόφιμα και τα συστατικά που πρέπει να περιορίσουν οι άνθρωποι μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, όπως γλυκά, κέικ, ζελέ, μέλι, αναψυκτικά, γλυκό τσάι, φρουτοποτά και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων
  • γλυκά πρόσθετα τροφίμων, όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη
  • επεξεργασμένα και λιπαρά κρέατα, όπως μπέικον, χοτ ντογκ και λιπαρά κομμάτια βοδινού και χοιρινού κρέατος
  • αλμυρά τρόφιμα
  • τρόφιμα με μερικώς υδρογονωμένα και τρανς λιπαρά, όπως λιπαντικά, σκληρή μαργαρίνη, ποπ κορν μικροκυμάτων, κατεψυγμένες πίτσες, επιδόρπια και κρέμες καφέ
  • κορεσμένα λιπαρά, όπως τρόφιμα που περιέχουν φοινικέλαιο ή λάδι καρύδας

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται σε:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
  • ξηροί καρποί
  • ελαιόλαδο
  • λιπαρά ψάρια

*Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Προσπαθήστε καθημερινά να την βάζετε στην διατροφή σας.

3. Κάντε τακτική άσκηση

Η άσκηση προάγει τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα και καίει θερμίδες, βελτιώνει τις τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, γεγονός που συμβάλλει στην απώλεια κιλών. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σάκχαρο να εισέλθει στα κύτταρα από την κυκλοφορία του αίματος.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν σε 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα τις περισσότερες ημέρες, συνολικά τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Οι ειδικοί κατατάσσουν έναν γρήγορο περίπατο στη μέτρια άσκηση. Εναλλακτικά, 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας είναι εξίσου ευεργετικά.

4. Κοιμηθείτε αρκετά

Αν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, μπορεί να διαταράξετε την ισορροπία της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν έχετε καλό, ξεκούραστο ύπνο, προσπαθήστε να αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα πικάντικα φαγητά τη νύχτα. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να μειώσετε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας τη νύχτα. Κάντε το υπνοδωμάτιό σας όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό και ήσυχο. Τέλος, καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου, πηγαίνοντας για ύπνο και σηκώνοντας κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Εάν αυτές οι λύσεις δεν αποδώσουν, μιλήστε με το γιατρό σας για την υπνική άπνοια. Πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυτή την πάθηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα μηχάνημα CPAP τη νύχτα.

5. Σταματήστε το κάπνισμα

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα για να βοηθήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για διάφορους λόγους. Οι καπνιστές έχουν 30-40% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα καθιστά επίσης την άσκηση πιο δύσκολη.

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης προσωρινά το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός που αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των μη διαβητικών. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει επιπλοκές του διαβήτη, όπως νεφροπάθεια και νευρική βλάβη.

6. Διαχειριστείτε το στρες

Μια Έρευνα το 2019 δείχνει ότι, αν και το στρες δεν προκαλεί διαβήτη τύπου 2, μπορεί να τον επιδεινώσει. Το στρες διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών που παρεμβαίνουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα από τον οργανισμό. Κάνει επίσης το άτομο πιο πιθανό να εμπλακεί σε πρακτικές που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως η υπερκατανάλωση τροφής και το κάπνισμα.

Ένας τρόπος για να μειώσετε το στρες περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές – οθόνες και να περνάτε χρόνο στη φύση.

Πότε να ξεκινήσετε να παίρνετε χάπια

Σύμφωνα με την έρευνα 2020, ένα άτομο χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή μόνο εάν οι πρακτικές του τρόπου ζωής δεν θέτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μη διαβητικά επίπεδα.

Η σύσταση ενός γιατρού για φαρμακευτική αγωγή για κάποιον με διαβήτη μπορεί να εξαρτάται εν μέρει από την ηλικία του όταν λαμβάνει τη διάγνωση. Ενώ πολλοί ηλικιωμένοι ενήλικες με την πάθηση έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυτό σπάνια προκαλεί προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε άτομα που λαμβάνουν διάγνωση μέχρι την ηλικία των 40 ή 50 ετών. Ακόμη και τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως βλάβες στα νεύρα ή στα αιμοφόρα αγγεία. Μια τέτοια βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η νεφρική νόσος. Σκοπός των φαρμάκων είναι να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τις βλαβερές συνέπειες του διαβήτη.

Προοπτικές

Σύμφωνα με την Ελληνική διαβητολογική εταιρεία, ο διαβήτης τύπου 2 είναι προοδευτικός, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείρισή του με την πάροδο του χρόνου. Οι βελτιώσεις στην ιατρική περίθαλψη επιτρέπουν στα άτομα με τη νόσο να ζουν περισσότερο. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής έως και 10 χρόνια.

Οι επιδράσεις των πρακτικών του τρόπου ζωής και μόνο στον σακχαρώδη διαβήτη δεν έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένη έρευνα, περιορίζοντας τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα τέτοιων παρεμβάσεων. Ωστόσο, μια κλινική δοκιμή του 2018 εξέτασε τα αποτελέσματα ενός προγράμματος διαχείρισης βάρους σε 306 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μετά από 12 μήνες, διαπίστωσαν ότι περίπου τα μισά άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πέρασαν σε ύφεση.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την ακριβή βελτίωση που μπορεί να επιφέρει κάθε πρακτική υγιεινού τρόπου ζωής σε αυτό το σημείο της έρευνας. Ωστόσο, οι προοπτικές για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι καλύτερες από εκείνους που δεν ακολουθούν.

Αιτίες και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει υψηλή γλυκόζη στο αίμα ή σάκχαρο στο αίμα.

Το πάγκρεας κάνει έκκριση ινσουλίνης, μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να παίρνουν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος για ενέργεια. Στον σακχαρώδη διαβήτη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται κανονικά στην ινσουλίνη, γεγονός που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ποσότητα ινσουλίνης σε μια προσπάθεια να πάρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί σε προδιαβήτη και διαβήτη.

Τα συμπτώματα συχνά αναπτύσσονται σε διάστημα αρκετών ετών, όπως:

  • κούραση
  • αυξημένη δίψα και ούρηση
  • θολή όραση
  • αυξημένη πείνα
  • αργή επούλωση των πληγών
  • μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια
  • απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Ξηρό δέρμα
  • περισσότερες λοιμώξεις από το συνηθισμένο

Συνοψίζοντας

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να ρίξουν το ζάχαρο χωρίς χάπια να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η σημαντική απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους. Δύο τρόποι για την επιδίωξη της διαχείρισης του βάρους περιλαμβάνουν τα άτομα να τρώνε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να ασκούνται τακτικά.

Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ένα θρεπτικό διατροφικό πρόγραμμα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα με άλλους τρόπους εκτός από την απώλεια βάρους.

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, με τη θεραπεία και τις στρατηγικές αυτοδιαχείρισης, ένα άτομο μπορεί να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στις Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβήτης επηρεάζει επίσης τα παιδιά και τους εφήβους. Περίπου 193.000 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών στη χώρα μας έχουν διαγνωσμένο διαβήτη.

Η Ελληνική διαβητική εταιρεία σημειώνει στις κατευθυντήριες γραμμές του 2017 ότι η αυτοδιαχείριση και η εκπαίδευση αποτελούν κρίσιμες πτυχές της φροντίδας του διαβήτη.

Η αυτοδιαχείριση του διαβήτη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον κίνδυνο θνησιμότητας και το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και το βάρος σε άτομα με υπερβολικό βάρος.