Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ένωση που βρίσκεται σε διάφορα φυτά, όπως το Phellodendron amurense (φελλόδεντρο Amur), το Hydrastis canadensis (Goldenseal) και αρκετοί θάμνοι από το γένος Berberis (1).

Χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην Αγιουρβεδική και την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας, όπως οι λοιμώξεις (2, 3).

Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα δείχνει ότι η βερβερίνη έχει ισχυρές επιδράσεις στη μείωση του σακχάρου στο αίμα (4).

Αυτό το άρθρο διερευνά τις επιδράσεις της βερβερίνης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη.

Berberine Glucose Support

Η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Η Βερβερίνη είναι ένα φυσικό συστατικό βοτάνων με το οποίο κλινικές μελέτες έχουν δείξει  βοηθά στην υποστήριξη του φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων.

 • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη:
 • Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης
 • Μειώνει τα επίπεδα της HbA1c

Βερβερίνη και επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα χαρακτηρίζουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ο προδιαβήτης που οφείλονται είτε σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης είτε σε μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Αν και είναι φυσιολογικό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να κυμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης διάφορων εσωτερικών οργάνων (5).

Ένας αξιοπρεπής αριθμός ερευνών σε ζώα υποδεικνύει ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέσω διαφόρων οδών, μεταξύ άλλων μέσω των ακόλουθων (6, 7):

 • αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη
 • προώθηση της παραγωγής ινσουλίνης
 • ρύθμιση του μεταβολισμού
 • αύξηση της γλυκόλυσης ή της διάσπασης της γλυκόζης
 • μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ
 • αύξηση της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο συμβάλλει στη διεύρυνση των αρτηριών
 • επιβράδυνση της απορρόφησης υδατανθράκων από το έντερο

Αρκετές μελέτες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν δείξει ότι η λήψη 600-2.700 mg βερβερίνης ημερησίως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 20% και 12%, αντίστοιχα, ειδικά όταν λαμβάνεται παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή για το σάκχαρο στο αίμα (8, 9).

Ομοίως, μια ανασκόπηση 14 μελετών διαπίστωσε ότι η βερβερίνη μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα κοινά φάρμακα για το σάκχαρο στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης (Glucophage), της ροσιγλιταζόνης (Avandia) και της γλιπιζίδης (Glucotrol).

Επιπλέον, η έρευνα υποδεικνύει ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των επιδράσεων μείωσης του σακχάρου στο αίμα άλλων φαρμάκων για τον διαβήτη, όταν λαμβάνονται παράλληλα με αυτά (10).

Ως εκ τούτου, η βερβερίνη φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όσους δεν μπορούν να λάβουν φάρμακα για τον διαβήτη λόγω ηπατικής, νεφρικής ή καρδιακής νόσου (11).

Οφέλη από την χρήση της βερβερίνης

Ακολουθούν ορισμένα πιθανά οφέλη της βερβερίνης στη μείωση του σακχάρου στο αίμα:

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη: Η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης: Η βερβερίνη μπορεί να αναστέλλει τα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή γλυκόζης στο ήπαρ, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης: Η βερβερίνη μπορεί να διεγείρει την πρόσληψη γλυκόζης στα κύτταρα, παρόμοια με τη δράση της ινσουλίνης.

Διαμορφώνει τον εντερικό μικροβιόκοσμο: Η βερβερίνη μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μειώνει τα επίπεδα της HbA1c: Η HbA1c είναι τα μέσα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας για τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπλήρωματα βερβερίνης μπορουν να μειώσουν τα επίπεδα HbA1c, υποδεικνύοντας βελτιωμένη ρύθμιση της γλυκόζης με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η οποία μπορεί έμμεσα να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Καρδιαγγειακά οφέλη: Η βερβερίνη έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στο προφίλ των λιπιδίων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως σε άτομα με διαβήτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η βερβερίνη δείχνει πολλά υποσχόμενη ως φυσικό συμπλήρωμα για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο των συμβατικών φαρμάκων για τον διαβήτη χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δοσολογία και συστάσεις

Προς το παρόν δεν υπάρχει καθορισμένη δοσολογία για τα συμπληρώματα βερβερίνης. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν χορηγήσει 1.000-1.500 mg ημερησίως

Η βερβερίνη έχει χρόνο ζωής αρκετών ωρών, οπότε δεν παραμένει στον οργανισμό σας για πολύ καιρό. Τα περισσότερα συμπληρώματα βερβερίνης περιέχουν 400-500 mg ανά κάψουλα και οι ετικέτες των συμπληρωμάτων συχνά συνιστούν τη λήψη βερβερίνης 3 φορές την ημέρα πριν από τα γεύματα (12).

Αυτό ισοδυναμεί με τη λήψη συνολικά 1200-1.500 mg ημερησίως.

Η βερβερίνη διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κάψουλας και μπορεί να αγοραστεί από καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμακεία στο διαδίκτυο.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας πριν προσθέσετε τη βερβερίνη στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Ασφάλεια και προφυλάξεις

Γενικά, η βερβερίνη φαίνεται να είναι ασφαλής και δεν δημιουργεί παραιτέρω προβλήματα στον οργανισμό. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, η βερβερίνη μπορεί να προκαλέσει πεπτικές παρενέργειες, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και πόνο στο στομάχι .

Εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε τη βερβερίνη λόγω του κινδύνου αλληλεπιδράσεων.

Συγκεκριμένα, η βερβερίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας ή χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που επεξεργάζονται από το ήπαρ.

Συνοψίζοντας

Η βερβερίνη είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που είναι γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό από άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι έρευνες δείχνουν ότι έχει ισχυρά αποτελέσματα μείωσης του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με διάφορα συμβατικά φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2, όπως η μετφορμίνη (Glucophage), η ροσιγλιταζόνη (Avandia) και η γλιπιζίδη (Glucotrol).

Εάν λαμβάνετε επί του παρόντος οποιαδήποτε φάρμακα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε τη βερβερίνη λόγω του κινδύνου αλληλεπιδράσεων και χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οπως κάθε συμπλήρωμα, μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή να έχει παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Μιλάτε πάντα με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα αγωγή συμπληρωμάτων.

Πηγές :

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27671811/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20836620/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23118793/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18537696/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27993541/
 6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383512000871
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861268/
 8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18397984/
 9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25498346/
 10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18442638/
 11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607236/
 12. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0030-1251872