Το τζίνσενγκ είναι ένα βότανο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα.

Xρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες.

Αυτό το αργά αναπτυσσόμενο, κοντό φυτό με τις σαρκώδεις ρίζες μπορεί να ταξινομηθεί με τρεις τρόπους, ανάλογα με το πόσο καιρό καλλιεργείται:

  1. φρέσκο
  2. λευκό
  3. κόκκινο.

Η σιγκομιδή του φρέσκου τζίνσενγκ γίνεται πριν από τα 4 έτη, ενώ του λευκού τζίνσενγκ γίνεται μεταξύ 4-6 ετών και του κόκκινου τζίνσενγκ μετά από 6 ή περισσότερα έτη.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του βοτάνου, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι το αμερικανικό τζίνσενγκ (Panax quinquefolius) και το ασιατικό τζίνσενγκ (Panax ginseng).

Το αμερικανικό και το ασιατικό τζίνσενγκ διαφέρουν ως προς τη συγκέντρωση των ενεργών ενώσεων και τις επιδράσεις τους στον οργανισμό. Σύμφωνα με ορισμένες παλαιότερες έρευνες, πιστεύεται ότι το αμερικανικό τζίνσενγκ λειτουργεί ως χαλαρωτικό μέσο, ενώ η ασιατική ποικιλία έχει αναζωογονητική δράση.

Το τζίνσενγκ περιέχει δύο σημαντικές ενώσεις: τα τζινσενοσίδια και τη γκιντονίνη. Οι ενώσεις αυτές συμπληρώνουν η μία την άλλη για να παρέχουν οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν 7 τεκμηριωμένα οφέλη του τζίνσενγκ για την υγεία

1. Περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή

Το τζίνσενγκ έχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα τζίνσενγκ και οι ενώσεις του θα μπορούσαν να αναστείλουν τη φλεγμονή και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, η οποία μπορεί να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες .

Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και στους ανθρώπους.

Μια μελέτη σε 12 άνδρες διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη χορήγηση συμπληρώματος με εκχύλισμα αμερικανικού τζίνσενγκ μείωσε τη μυϊκή βλάβη που προκαλείται από την άσκηση και μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Μια μεγαλύτερη μελέτη του 2014 παρακολούθησε 71 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν 3 γραμμάρια (g) κόκκινου τζίνσενγκ ή εικονικό φάρμακο καθημερινά για 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια μετρήθηκαν η αντιοξειδωτική δραστηριότητα και οι δείκτες οξειδωτικού στρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο τζίνσενγκ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες αυξάνοντας τις δραστηριότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

2. Μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το τζίνσενγκ θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση εγκεφαλικών λειτουργιών όπως η μνήμη, η συμπεριφορά και η διάθεση.

Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι τα συστατικά του τζίνσενγκ, όπως τα τζινσενοσίδια και η ένωση Κ, θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε 6.422 ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τζίνσενγκ για τουλάχιστον 5 χρόνια συσχετίστηκε με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή.

Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι η λήψη 200 χιλιοστογραμμαρίων (mg) αμερικανικού τζίνσενγκ βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη μετά από 3 ώρες εργασίας, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με μια έρευνα, το τζίνσενγκ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και μπορεί να προσφέρει οφέλη για την κατάθλιψη και το άγχος.

Επιπλέον, άλλες μελέτες διαπίστωσαν θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.

3. Θα μπορούσε να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίνσενγκ μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας (ED).

Σύμφωνα με ορισμένες παλαιότερες έρευνες, ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στο τζίνσενγκ μπορεί να προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες στα αιμοφόρα αγγεία και τους ιστούς του πέους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ μπορεί να προάγει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, μια ένωση που βελτιώνει τη μυϊκή χαλάρωση στο πέος και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Παρόλα αυτά, η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του ginseng στην ED έχει βγάλει μικτά αποτελέσματα και χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα εννέα μελετών διαπίστωσε ότι το τζίνσενγκ θα μπορούσε να βελτιώσει την αυτοαναφερόμενη ικανότητα για συνουσία σε άνδρες.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι το ginseng είχε μικρή έως καθόλου επίδραση στην ED ή στην ικανοποίηση από τη συνουσία σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

4. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με μια έρευνα, το τζίνσενγκ διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντι-ιικές ιδιότητες και μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα μαύρου κόκκινου τζίνσενγκ αύξησε τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και ενίσχυσε τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο ήπαρ.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε 100 άτομα έδειξε ότι η λήψη 2 g κορεατικού κόκκινου τζίνσενγκ την ημέρα για 8 εβδομάδες αύξησε σημαντικά τα επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν οι πιθανές επιδράσεις του τζίνσενγκ στην ανοσολογική λειτουργία.

5. Μπορεί να έχει πιθανά οφέλη κατά του καρκίνου

Το τζίνσενγκ μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα γκινσενοσίδια σε αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία.

Ο κυτταρικός κύκλος είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κανονικά. Οι γκινσενοσίδες θα μπορούσαν να ωφελήσουν αυτόν τον κύκλο αποτρέποντας τη μη φυσιολογική παραγωγή και ανάπτυξη κυττάρων.

Μια έρευνα διαφόρων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που λαμβάνουν τζίνσενγκ μπορεί να έχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και θα μπορούσε να μειώσει τις παρενέργειες και να ενισχύσει την επίδραση ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Ωστόσο, ενώ οι μελέτες σχετικά με το ρόλο του τζίνσενγκ στην πρόληψη του καρκίνου δείχνουν κάποια οφέλη, παραμένουν ασαφείς.

6. Μπορεί να καταπολεμήσει την κούραση και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας

Το τζίνσενγκ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κόπωσης και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

Διάφορες μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει ορισμένα συστατικά του τζίνσενγκ, όπως πολυσακχαρίτες και ολιγοπεπτίδια, με χαμηλότερο οξειδωτικό στρες και υψηλότερη παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της κόπωσης.

Μια έρευνα 10 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τζίνσενγκ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ακόμη και μετά από μόλις 15 ημέρες.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η λήψη αμερικανικού ή ασιατικού τζίνσενγκ θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα κόπωσης που σχετίζονται με τον καρκίνο, όταν λαμβάνεται σε δόσεις 2.000 mg ή 3.000 mg ημερησίως, αντίστοιχα.

Επιπλέον, μια έρευνα περισσότερων από 155 μελετών υπέδειξε ότι τα συμπληρώματα τζίνσενγκ μπορεί όχι μόνο να βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης αλλά και να ενισχύσουν τη σωματική απόδοση.

7. Θα μπορούσε να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα

Το τζίνσενγκ φαίνεται να είναι ευεργετικό στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα τόσο με όσο και χωρίς διαβήτη.

Το αμερικανικό και το ασιατικό τζίνσενγκ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των παγκρεατικών κυττάρων, ενισχύουν την παραγωγή ινσουλίνης και ενισχύουν την πρόσληψη του σακχάρου στο αίμα στους ιστούς.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα τζίνσενγκ βοηθούν παρέχοντας αντιοξειδωτική προστασία που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των ελεύθερων ριζών στα κύτταρα των ατόμων με διαβήτη.

Μια έρευνα οκτώ μελετών διαπίστωσε ότι το συμπλήρωμα τζίνσενγκ θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν μείωσε σημαντικά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C, που είναι ο μέσος όρος της γλυκόζης του αίματος σε διάστημα 3 μηνών.

Μια άλλη μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων έδειξε ότι η λήψη 3 g ημερησίως αμερικανικού τζίνσενγκ μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα.

Η μελέτη έδειξε ότι το ginseng βελτίωσε την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροπρόθεσμου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με τη χρήση τυποποιημένων παρασκευασμάτων ginseng για να επαληθευτούν αυτά τα αποτελέσματα.

Φαίνεται ότι το κόκκινο τζίνσενγκ θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Παράγεται με τη βοήθεια ζωντανών βακτηρίων που μετατρέπουν τα τζινσενοσίδια σε μια πιο εύκολα απορροφήσιμη και ισχυρή μορφή.

Στην πραγματικότητα, μια παλαιότερη μελέτη του 2014 έδειξε ότι η λήψη 2,7 g κόκκινου τζίνσενγκ ημερησίως ήταν αποτελεσματική στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης μετά από ένα δοκιμαστικό γεύμα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Η ρίζα τζίνσενγκ μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή μπορείτε να την αχνίσετε ελαφρά για να μαλακώσει.

Μπορεί επίσης να βράσει σε νερό για να φτιάξετε τσάι. Για να το κάνετε αυτό, απλά προσθέστε ζεστό νερό σε φρεσκοκομμένο τζίνσενγκ και αφήστε το να μουλιάσει για αρκετά λεπτά.

Το τζίνσενγκ μπορεί επίσης να προστεθεί σε διάφορες συνταγές, όπως σούπες και πιάτα τηγανητά. Επιπλέον, το εκχύλισμα μπορεί να βρεθεί σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας, κάψουλας και ελαίου.

Η ποσότητα που πρέπει να πάρετε εξαρτάται από την κατάσταση που θέλετε να βελτιώσετε. Συνολικά, προτείνονται ημερήσιες δόσεις 1-2 g ακατέργαστης ρίζας τζίνσενγκ ή 200-400 mg εκχυλίσματος. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με χαμηλότερες δόσεις και να αυξάνετε με την πάροδο του χρόνου.

Αναζητήστε ένα τυποποιημένο εκχύλισμα τζίνσενγκ που περιέχει 2-3% συνολικά τζινσενοσίδια και καταναλώστε το πριν από τα γεύματα για να αυξήσετε την απορρόφηση και να λάβετε τα πλήρη οφέλη.

Ασφάλεια και πιθανές παρενέργειες

Σύμφωνα με έρευνες, το τζίνσενγκ φαίνεται να είναι ασφαλές και δεν πρέπει να προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους όταν χρησιμοποιούν τζίνσενγκ για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα αυτά δεν θα πέσουν πολύ χαμηλά.

Επιπλέον, το τζίνσενγκ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν γατρό πριν ξεκινήσετε να το καταναλώνετε.

Σημειώστε ότι λόγω της έλλειψης μελετών ασφάλειας, το τζίνσενγκ δεν συνιστάται για παιδιά ή άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η εκτεταμένη χρήση του τζίνσενγκ θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητά του στον οργανισμό.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του, θα πρέπει να λαμβάνετε το τζίνσενγκ σε κύκλους 2-3 εβδομάδων με ένα διάλειμμα μιας ή δύο εβδομάδων ενδιάμεσα.

 

Συμπέρασμα

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κινεζική ιατρική.

Συνήθως διαφημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να έχει οφέλη για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μειώσει την κόπωση και να μειώσει τη φλεγμονή.

Το τζίνσενγκ μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ελαφρά στον ατμό. Μπορεί επίσης εύκολα να προστεθεί στη διατροφή σας ως συμπλήρωμα και διατίθεται σε μορφή εκχυλίσματος, κάψουλας ή σκόνης.

Είτε θέλετε να βελτιώσετε μια συγκεκριμένη κατάσταση είτε απλά να δώσετε μια ώθηση στην υγεία σας, το τζίνσενγκ μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσετε.