Ο μοναδικός διαθέσιμος τρόπος για να ρίξει κάποιος το ζάχαρο άμεσα, ειναι η ινσουλίνη ταχείας δράσης. Δυστυχώς η διατροφή, τα συμπληρώματα και τα τρόφιμα χρειάζονται χρόνο για να δράσουν και δεν μπορουν να δώσουν άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.

Ορισμένες πηγές υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νερού ή η κατανάλωση ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να το υποστηρίζουν αυτό.

Berberine Glucose Support

Η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Η Βερβερίνη είναι ένα φυσικό συστατικό βοτάνων με το οποίο κλινικές μελέτες έχουν δείξει  βοηθά στην υποστήριξη του φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων.

  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη:
  • Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης
  • Μειώνει τα επίπεδα της HbA1c

Εάν έχετε υψηλό σάκχαρο στο αίμα και πρέπει να το μειώσετε γρήγορα, δοκιμάστε τις ακόλουθες μεθόδους:

Πάρτε την σωστή ποσότητα της ινσουλίνης που σας εχει πει ο γιατρός

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμφανίζεται όταν το σώμα σας έχει πολύ λίγη ινσουλίνη ή όταν το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Η χορήγηση ινσουλίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το πόση ινσουλίνη ταχείας δράσης πρέπει να χορηγείτε όταν το σάκχαρό σας είναι υψηλό.

Μπορεί να χρειαστεί να ελέγξετε το σάκχαρό σας τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη λήψη ινσουλίνης για να βεβαιωθείτε ότι το σάκχαρό σας πέφτει και ότι δεν πέφτει πολύ χαμηλά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει να χορηγείτε περισσότερη διορθωτική ινσουλίνη παρά μόνο τουλάχιστον 3 ώρες αργότερα για να αποφύγετε τη στοίβαξη ινσουλίνης και την υπογλυκαιμία.

Άσκηση

Η άσκηση είναι ένας γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας για 24 ώρες ή και περισσότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνει το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη.

Η σωματική δραστηριότητα αναγκάζει το σώμα να απαιτεί γλυκόζη για ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα παραδίδουν γλυκόζη στους μυς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνήθως πέφτουν.

Είναι σημαντικό, εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πάνω από 240 mg/dl, θα πρέπει να ελέγξετε τα ούρα σας για κετόνες. Εάν υπάρχουν κετόνες, μην ασκείστε, διότι αυτό μπορεί να κάνει το σάκχαρο στο αίμα σας να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ενώ η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ορισμένες ασκήσεις, ιδιαίτερα σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας, μπορεί να αυξήσουν για λίγο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έντονη δραστηριότητα ενεργοποιεί την αντίδραση του οργανισμού στο στρες, προκαλώντας την απελευθέρωση γλυκαγόνης για την τροφοδοσία των μυών.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό

Σύμφωνα με τους γιατρούς, επίπεδα σακχάρου στο αίμα 300 mg/dL ή περισσότερα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Συνιστούν να καλέσετε γιατρό εάν έχετε δύο συνεχόμενες μετρήσεις 300mg ή περισσότερο.

Καλέστε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για οποιοδήποτε σύμπτωμα υψηλού σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές και να σας καθησυχάσει.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε σταθερά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • σταθερά υψηλές μετρήσεις σακχάρου στο αίμα
  • συχνή ούρηση
  • αυξημένη δίψα
  • υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα

Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα σας και τα ιδανικά επίπεδα του.

Πώς να ρίξω το ζάχαρο χωρίς χάπια

Υπάρχουν μια σειρά απο πράγματα που πρέπει να κάνετε ώστε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να διατηρεί το ζάχαρο σε φυσιολογικές τιμές. Βεβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που η λήψη φαρμάκων είναι απολύτως αναγκαία. Αν έχετε προδιάθεση για ζάχαρο, καλό θα είναι να κάνετε συχνές μετρήσεις και να επικοινωνείτε τακτικά με τον γιατρό σας.

1. Ασκηθείτε τακτικά
2. Κρατήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες
3. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
4. Πίνετε άφθονο νερό
5. Τρώτε συχνά και μικρές μερίδες
7. Κοιμηθείτε αρκετά
8. Τρώτε τροφές πλούσιες σε χρώμιο και μαγνήσιο

Τροφές που μειώνουν το σάκχαρο

Ενώ κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή και την άσκηση, ορισμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν τα σάκχαρα στο αίμα. Τα τρόφιμα με υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά, προκαλούν τις μεγαλύτερες αιχμές και πτώσεις.

Η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει θετικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, επομένως η επιλογή υδατανθράκων με υψηλότερες ίνες ή η κατανάλωση υδατανθράκων μαζί με άλλες υγιεινές πρωτεΐνες και λίπη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε σταθερό σάκχαρο στο αίμα.

Παρακάτω θα διαβάσετε μια λίστα με τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σταθερό.

Αβοκάντο

Πολλοί γιατροί συνιστούν την προσθήκη αβοκάντο σε οποιοδήποτε σνακ με υδατάνθρακες (σκεφτείτε τοστ με αβοκάντο). Τα αβοκάντο έχουν τόσο λίπος όσο και φυτικές ίνες, δύο θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και του μεταβολισμού των υδατανθράκων.

Ψωμί ολικής άλεσης

Αν σκοπεύετε να φτιάξετε αυτό το προαναφερθέν τοστ, δοκιμάστε να το κάνετε με ψωμί ολικής άλεσης. Αυτά τα είδη ψωμιού είναι λιγότερο επεξεργασμένα από το λευκό ψωμί και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την πέψη.

Φασόλια

Τα φασόλια προσφέρουν τόσο φυτικές ίνες όσο και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, δύο θρεπτικά συστατικά που σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος στα οποία θέλετε να εστιάσετε. Είναι φυσικά πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, ένα είδος φυτικών ινών που έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το σωματικό βάρος.

Σμέουρα

Η περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες στα περισσότερα φρέσκα φρούτα εξισορροπεί τα σάκχαρα φρουκτόζης τους, η οποία επιβραδύνει την πέψη και προάγει την πληρότητα. Τα σμέουρα περιέχουν τη χαμηλότερη ποσότητα σακχάρων για ένα φρούτο ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των αιχμών γλυκόζης μετά τα γεύματα σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί σε έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Εκτός από το τεράστιο θρεπτικό προφίλ, την υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και τα σταθεροποιητικά λιπαρά οξέα, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, περιέχουν επίσης προβιοτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα .

Μπρόκολο

Αυτό το σκούρο πράσινο λαχανικό περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης.

Αυγά

Τα αυγά είναι ένα γρήγορο και βολικό σνακ που μπορεί να ενισχύσει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη οποιουδήποτε γεύματος, βοηθώντας στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σας αφού καθαρίσετε το πιάτο σας.

Μήλα

Ενώ πολλοί σπεύδουν να αφαιρέσουν τα φρούτα από τη διατροφή τους για να εξισορροπήσουν το σάκχαρο στο αίμα, η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων μπορεί πραγματικά να προστατεύσει από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και να διαχειριστεί το συνολικό σάκχαρο στο αίμα.

Όμοια με τα μούρα, τα μήλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μειώνει τον γλυκαιμικό τους δείκτη και τα κάνει να έχουν μικρότερη επίδραση στις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Πιπεριές τσίλι

Οι πικάντικες πιπεριές μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα.

Φακές

Οι φακές προσφέρουν τόσο φυτικές ίνες όσο και φυτικές πρωτεΐνες. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων που με τη σειρά τους θα επιβραδύνουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα με μέτριο ρυθμό.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή περισσότερων από 3.000 ενηλίκων που δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα με την υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων, ειδικά φακές, είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φακές περιέχουν υδατάνθρακες κι επομένως μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση των σακχάρων στο αίμα, ειδικά για όσους είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οποιοσδήποτε συνδυασμός σπόρων ξηρών καρπών της επιλογής σας θα δώσει μια καλή ώθηση σε ποιοτικά λίπη για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της πέψης και να μετριάσει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι εύκολο να τα πασπαλίσετε ή να τα συνδυάσετε με τα περισσότερα γεύματα.

Γάλα

Το γάλα, παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία. Τα 13 βασικά του θρεπτικά συστατικά και το μοναδικό προφίλ λιπαρών οξέων έχουν αποδειχθεί σε έρευνες ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσετε υγιεινά λίπη σε οποιοδήποτε γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ. Μπορείτε να το μετατρέψετε σε dressing σαλάτας ή να μαγειρέψετε το φαγητό σας σε αυτό, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Τα ακόρεστα λίπη στο ελαιόλαδο έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη .

Κοτόπουλο

Οι άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο ενισχύουν τον κορεσμό ενός γεύματος και βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, έτσι το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται και μειώνεται πιο σταδιακά.

Ψάρι

Εάν δεν είστε λάτρης του κοτόπουλου το ψάρι είναι επίσης μια εξαιρετική άπαχη πρωτεΐνη στην οποία μπορείτε να βασιστείτε για την ενίσχυση των γευμάτων σας και την επιβράδυνση της πέψης. Δοκιμάστε σολομό, τόνο ή σκουμπρί.

Σπανάκι

Ερευνητές από το Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 1,35 μερίδων (περίπου 1 1/3 φλιτζάνι ωμά ή 2/3 φλιτζάνι μαγειρεμένα) φυλλωδών χόρτων καθημερινά συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο 0,2 μερίδες ημερησίως.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα πρέπει να είναι το κυριότερο γεύμα του πιάτου σας, καταλαμβάνοντας το μισό από αυτό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που σας χορταίνουν και βοηθούν στην πέψη, και είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο δραματικών διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή λαχανικών που δεν περιέχει άμυλο.

Berberine Glucose Support

Η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στα κύτταρα να χρησιμοποιούν καλύτερα τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος.

Η Βερβερίνη είναι ένα φυσικό συστατικό βοτάνων με το οποίο κλινικές μελέτες έχουν δείξει  βοηθά στην υποστήριξη του φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης και των λιπιδίων.

  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη:
  • Μειώνει την παραγωγή γλυκόζης
  • Μειώνει τα επίπεδα της HbA1c