Τι είναι η χονδροπάθεια

Οι περισσότερες αρθρώσεις του σώματός καλύπτονται από έναν τύπο ιστού που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος. Αυτός ο σκληρός, ελαστικός ιστός καλύπτει τα άκρα των οστών μέσα σε μια άρθρωση. Καθώς η άρθρωση κινείται, ο χόνδρος βοηθάει στην απορρόφηση των οστών και τους επιτρέπει να ολισθαίνουν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο.

Μερικές φορές, ο χόνδρος μέσα σε μια άρθρωση μαλακώνει και διασπάται. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χονδροπάθεια. Ο χόνδρος χάνει την ικανότητά του να προστατεύει τα άκρα των οστών καθώς η άρθρωση κινείται. Τα άκρα των οστών μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο.

Η χονδροπάθεια μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η κάτω πλευρά της επιγονατίδας, όταν επηρεάζει το γόνατο, η κατάσταση αυτή ονομάζεται χονδροπάθεια επιγονατίδας.

Συνήθως ξεκινά ως μια μικρή περιοχή μαλακού χόνδρου πίσω από την επιγονατίδα που μπορεί να είναι επώδυνη. Τελικά, όλο και περισσότερος χόνδρος μαλακώνει και μπορεί να ραγίσει ή να τεμαχιστεί σε μια μάζα ινών.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο κατεστραμμένος χόνδρος μπορεί να φθαρεί εντελώς, μέχρι την κάτω επιφάνεια της επιγονατίδας. Εάν συμβεί αυτό, η εκτεθειμένη οστική επιφάνεια της επιγονατίδας μπορεί να τρίβεται επώδυνα πάνω σε άλλα οστά του γόνατος.

Επίσης, κομμάτια χόνδρου μπορεί να επιπλέουν στο εσωτερικό της άρθρωσης, ερεθίζοντας περαιτέρω τα κύτταρα που αποτελούν την άρθρωση. Σε απάντηση, τα κύτταρα αυτά μπορεί να παράγουν επιπλέον υγρό μέσα στην άρθρωση (που ονομάζεται αρθρική συλλογή υγρού).

Πολλοί διαφορετικοί τύποι τραυματισμών και διαταραχών των αρθρώσεων μπορούν να οδηγήσουν σε χονδροπάθεια. Στο γόνατο, η χονδροπάθεια σχετίζεται συνήθως με τραυματισμό, υπερβολική χρήση του γόνατος και κακή ευθυγράμμιση των μυών και των οστών γύρω από την άρθρωση του γόνατος.

Αυτές οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • τραύμα, ιδίως κάταγμα (σπάσιμο) ή εξάρθρωση της επιγονατίδας
  • ανισορροπία των μυών γύρω από το γόνατο (ορισμένοι μύες είναι πιο αδύναμοι από άλλους)
  • υπερβολική χρήση (επανειλημμένη κάμψη ή συστροφή) της άρθρωσης του γόνατος, ιδίως κατά τη διάρκεια του αθλητισμού
  • κακή ευθυγράμμιση των μυών ή των οστών κοντά στην άρθρωση του γόνατος
  • τραυματισμός του μηνίσκου (χόνδρος σε σχήμα Γ στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος)
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οστεοαρθρίτιδα
  • μόλυνση στην άρθρωση του γόνατος
  • επαναλαμβανόμενα επεισόδια αιμορραγίας στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος
  • επανειλημμένες ενέσεις στεροειδών φαρμάκων στο γόνατο.

Η χονδροπάθεια του γόνατος προσβάλλει τους νεαρούς ενήλικες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε δρομείς, σκιέρ, ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες και άλλους αθλητές που καταπονούν επανειλημμένα τα γόνατά τους.

Επίσης, οι εργαζόμενοι που περνούν πολύ χρόνο γονατίζοντας, ιδιαίτερα οι ταπητουργοί, οι πλακοστρωτές και οι οικοδόμοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτό το πρόβλημα.

 

Συμπτώματα της χονδροπάθειας

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της χονδροπάθειας είναι ένας αμβλύς, επώδυνος πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατός σας, πίσω από την επιγονατίδα. Ο πόνος αυτός μπορεί να επιδεινώνεται όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες.

Μπορεί επίσης να αναζωπυρωθεί αφού καθίσετε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, το γόνατό σας μπορεί να είναι δύσκαμπτο και να σας προκαλεί πόνο όταν σηκώνεστε μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας ή μετά από ένα μακρύ ταξίδι με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.

Η χονδροπάθεια μπορεί επίσης να κάνει την άρθρωση του γόνατός σας να “πιαστεί”, δηλαδή να δυσκολεύεστε ξαφνικά να την μετακινήσετε πέρα από ένα συγκεκριμένο σημείο, ή να “υποχωρήσει” (να λυγίσει απροσδόκητα).

Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται όταν λυγίζετε το γόνατό σας επανειλημμένα, ειδικά όταν κατεβαίνετε σκάλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γόνατο που πονά μπορεί επίσης να εμφανίζεται πρησμένο.

Η χονδροπάθεια μπορεί να προκαλέσει έναν ήχο που τρίζει ή μια αίσθηση τριξίματος όταν κινείτε το γόνατό σας. Ωστόσο, ο ήχος τριξίματος κατά την κάμψη δεν σημαίνει πάντα ότι ο χόνδρος έχει υποστεί βλάβη.

Διάγνωση της χονδροπάθεια

Ο γιατρός σας θα θελήσει να μάθει αν έχετε ποτέ:

  • σπάσει την επιγονατίδα σας ή οποιοδήποτε άλλο οστό στην άρθρωση του γόνατος
  • στραμπουλήξει το γόνατό σας ή τραυματίσατε τον μηνίσκο του γόνατός σας (ο δισκοειδής χόνδρος που απορροφά τους κραδασμούς στο εσωτερικό του γόνατος)
  • υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο
  • αιμορραγία ή μόλυνση στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατός σας
  • διαγνωστεί με αρθρίτιδα στο γόνατό σας.

Θα σας ρωτήσει επίσης για το είδος της εργασίας που κάνετε και για τις ψυχαγωγικές και αθλητικές σας δραστηριότητες.

Θα συγκρίνει το γόνατό που σας πονάει με το φυσιολογικό σας γόνατο. Θα το ελέγξει για πρήξιμο, παραμόρφωση, ευαισθησία και υγρό στην άρθρωση. Θα εξετάσει τη θέση της επιγονατίδας σας και την ευθυγράμμιση της άρθρωσης του γόνατός σας. Θα λυγίσει και θα τεντώσει απαλά το γόνατό σας για να ελέγξει για ήχους και αίσθημα τριξίματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει ακτινογραφίες γόνατος. Αν και οι τυπικές ακτινογραφίες γόνατος δεν εντοπίζουν πάντα τη χονδροπάθεια, μπορούν να εντοπίσουν άλλες αιτίες πόνου στο γόνατο. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή ασυνήθιστα, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να παραγγείλει αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία του γόνατός σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θελήσει να εξετάσει το γόνατό σας μέσω ενός είδους χειρουργικής επέμβασης που ονομάζεται αρθροσκόπηση. Ένα όργανο που μοιάζει με σωλήνα εισάγεται στο γόνατό σας μέσω μιας μικρής τομής για να μπορέσει ο γιατρός να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης και να διορθώσει τα προβλήματα.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα είναι χονδροπάθεια και όχι κάποια άλλη αιτία που θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Αναμενόμενη διάρκεια της χονδροπάθειας

Επειδή ο αρθρικός χόνδρος επουλώνεται ανεπαρκώς, η χονδροπάθεια είναι συνήθως ένα μόνιμο πρόβλημα. Ωστόσο, οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν συχνά να ανακουφίσουν τον πόνο στο γόνατο μέσα σε λίγους μήνες.

Εάν η μη χειρουργική θεραπεία αποτύχει, ο γιατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της περιοχής του κατεστραμμένου χόνδρου. Μόλις γίνει αυτό, οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται.

Πρόληψη της χονδροπάθειας

Μπορεί να μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χονδροπάθειας αποτρέποντας τους τραυματισμούς του γόνατος και την υπερβολική χρήση των αρθρώσεων του γόνατός σας.

Για να το κάνετε αυτό:

  • Κάντε προθέρμανση και διατάσεις πριν από τη συμμετοχή σας σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Κάντε ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών των ποδιών γύρω από το γόνατό σας, ειδικά των μυών στο μηρό σας που ονομάζονται τετρακέφαλοι.
  • Αυξήστε σταδιακά την ένταση του προπονητικού σας προγράμματος. Ποτέ μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ δυνατά και πολύ γρήγορα.
  • Φορέστε άνετα, υποστηρικτικά παπούτσια που ταιριάζουν στα πόδια σας και στο άθλημά σας. Τα προβλήματα με την ευθυγράμμιση των ποδιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στο γόνατο. Ρωτήστε το γιατρό σας για ένθετα παπουτσιών που μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα ευθυγράμμισης.
  • Αν κάνετε σκι ή αν παίζετε ποδόσφαιρο, ρωτήστε το γιατρό ή τον προπονητή σας για ειδικό εξοπλισμό που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών στο γόνατο.
  • Εάν γονατίζετε συχνά σε σκληρές επιφάνειες όταν εργάζεστε, φορέστε προστατευτικές επιγονατίδες.
  • H επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και πολυβιταμίνων μπορεί να βοηθήσουν, ιδιαίτερα στους έφηβους και τους νέους.

Θεραπεία της χονδροπάθειας

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει πρώτα μη χειρουργικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • εφαρμογή πάγου μετά την άσκηση και ανάλογα με τις ανάγκες για πόνο ή πρήξιμο
  • λήψη ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, όπως η ιβουπροφαίνη, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στο γόνατο και να μειώσετε τυχόν πρήξιμο
  • λήψη άλλων αναλγητικών, όπως η ακεταμινοφαίνη, που μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο
  • να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατό σας
  • αποφυγή ασκήσεων με μεγάλη επίπτωση
  • αποφυγή όλων των των καταλήψεων των γονάτων
  • χρήση ταινίας γόνατος, νάρθηκα ή ειδικής επιγονατίδας για να διατηρήσετε τη σωστή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας σας.

Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την ασφαλή καθοδήγηση των ασθενών μέσω αυτών των θεραπειών.

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες αποτύχουν ή εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει αρθροσκόπηση για να ελέγξει τον χόνδρο στο εσωτερικό του γόνατός σας.

Εάν ο χόνδρος είναι μαλακός ή τεμαχισμένος, τα κατεστραμμένα στρώματα μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αφήνοντας στη θέση τους υγιή χόνδρο.

Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να διορθώσει την ευθυγράμμιση της επιγονατίδας ή άλλων τμημάτων του γόνατός σας για να βοηθήσει στη μείωση της φθοράς του χόνδρου του γόνατός σας.

Πότε να επικοινωνήσετε με ένα γιατρό

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πόνο στο γόνατο που δεν υποχωρεί ή εάν το γόνατό σας “κλειδώσει”, υποχωρήσει ή φαίνεται πρησμένο.

 

Συμπέρασμα

Απλές μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο στο γόνατο στα περισσότερα άτομα με χονδροπάθεια.

Εάν η μη χειρουργική θεραπεία αποτύχει και απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Μόλις ο κατεστραμμένος χόνδρος αφαιρεθεί χειρουργικά, ο πόνος στο γόνατο συνήθως μειώνεται και το γόνατο λειτουργεί καλύτερα.