Πριν περιγράψουμε τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση σκόνης Maca, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Maca δεν είναι σε καμία περίπτωση παρόμοια με ένα φαρμακευτικό φάρμακο, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, συχνά έχει παρενέργειες.

Η Maca είναι απλώς ένα διατροφικά πλούσιο τρόφιμο που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στις Άνδεις χωρίς να έχουν αναφερθεί προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι αγρότες που καλλιεργούν Maca είναι γνωστό ότι τρώνε μέχρι και 500 γραμμάρια φρέσκιας Maca ή 100 γραμμάρια Maca σε σκόνη καθημερινά.

Η συνιστώμενη δοσολογία είναι πολύ μικρότερη, 6-9 γραμμάρια ημερησίως, αλλά υπάρχουν κάποιοι αθλητές bodybuilding που χρησιμοποιούν έως και 50 γραμμάρια ημερησίως.

 

Επιστημονική έρευνα σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες της λήψης Maca

Η πιο ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη που έχει γίνει για το Maca μέχρι σήμερα είναι η «Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands» (Εθνοβιολογία και Εθνοφαρμακολογία του Lepidium meyenii (Maca), ένα φυτό από τα υψίπεδα του Περού).

Σε αυτή τη μελέτη ο συγγραφέας Gustavo E. Gonzales εξετάζει όλες τις σημαντικές έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα για το Maca. Κοντά στο τέλος της εργασίας του καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Maca είναι «100% ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση δεν έχει καμία τοξικότητα ή καμία αξιοσημείωτη παρενέργεια».

Αναφέρει συγκεκριμένα μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 600 καταναλωτές Maca από το Περού, η οποία έδειξε ότι η κατάσταση της υγείας τους βελτιώθηκε γενικά, ενώ τα υποκείμενα δεν ανέφεραν καθόλου παρενέργειες της Maca.

Αναφερθείσες παρενέργειες Maca

Παρόλο που η επιστήμη δεν έχει βρει πραγματικές παρενέργειες από τη Maca, υπάρχουν αναφορές από αρκετά άτομα σχετικά με μερικές εμπειρίες που είχαν κατά τη λήψη της Maca (ειδικά για πρώτη φορά).

Αίσθημα «νευρικότητας»

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν πιει πάρα πολύ καφέ μετά τη λήψη σκόνης Maca. Το έχουμε ακούσει να περιγράφεται ως αίσθημα «νευρικότητας».

Παρόλο που η Maca παρέχει μια ωραία ενεργειακή ώθηση, δεν πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε «υπερβολικά ενεργοποιημένοι». Συνήθως αυτό συμβαίνει με άτομα που μόλις ξεκινούν τη λήψη Maca και παίρνουν πάρα πολύ ποσότητα. Η λύση είναι απλή: μειώστε τη δοσολογία σας.

Αϋπνία

Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αναφέρει ότι αισθάνεται αϋπνία όταν ξεκινάει για πρώτη φορά να παίρνει Maca. Για να μετριάσετε αυτό το ενδεχόμενο, σας συνιστούμε να παίρνετε Maca πριν από τις 2μμ ή/και να μειώσετε τη δοσολογία σας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα σημείωση είναι ότι η Maca έχει πράγματι βοηθήσει πολλές γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση να ξεπεράσουν την αϋπνία.

Πεπτικά προβλήματα

Περίπου το 5% των ατόμων αναφέρουν στομαχικές διαταραχές, ελαφρές κράμπες ή αέρια μετά τη λήψη Maca. Εάν συμβεί αυτό, να ξέρετε ότι οφείλεται στην περιεκτικότητα σε άμυλο στην ωμή μάκα.

Συνιστάταιτο ζελατινοποιημένο Maca για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Ακμή

Ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει αύξηση της ακμής μετά την έναρξη της χρήσης του Maca. Αυτό είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα. Καθώς το σώμα σας εξισορροπεί τις ορμόνες του, η ακμή θα μειωθεί και πιθανότατα θα εξαφανιστεί.

Καούρα

Είναι πολύ σπάνιο, αλλά κάποιοι έχουν αναφέρει καούρες μετά τη λήψη Maca.

Αλλεργία στο ιώδιο και προβλήματα θυρεοειδούς

Yπάρχουν αρκετά άτομα που ανέφεραν προβλήματα που σχετίζονται με την περιεκτικότητα ιωδίου στο Maca καθώς θεωρείται γενικά ότι είναι μια εξαιρετική πηγή ιωδίου.

 

Παράγοντες που συμβάλλουν σε πιθανές παρενέργειες

Τα προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση των επιπτώσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την αγορά Maca:

  • Για να αποφύγετε χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα αγοράζετε μόνο πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα Maca.
  • Πόσο φρέσκο είναι αυτό το Maca;  Όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο. Το Maca συγκομίζεται συνήθως τον Ιούνιο-Αύγουστο κάθε έτους και έχει διάρκεια ζωής περίπου 2 χρόνια.
  • Τι είδους Maca είναι αυτό; Υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ της ακατέργαστης και της ζελατινοποιημένης Maca καθώς και μεταξύ των διαφορετικών χρωμάτων της.