Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Βοηθάει σε όλα, από τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας μέχρι τον έλεγχο της θερμοκρασίας σας. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να έχετε πιο υγιές δέρμα.

 

Πόσο πρέπει να πίνουμε

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 2 έως 2,5 λίτρα υγρών την ημέρα, δηλαδή περίπου 8 ποτήρια. Το μεγαλύτερο μέρος των υγρών που χρειάζεστε λαμβάνετε από τα ποτά, αλλά κάποια από αυτά προέρχονται και από τις τροφές που τρώτε, όπως σούπες, βραστά, φρούτα και λαχανικά.

Πρέπει να φροντίζετε να αναπληρώνετε την ποσότητα υγρών που χάνει ο οργανισμός σας κάθε μέρα. Αυτό θα σας εμποδίσει να αφυδατωθείτε.

Χάνετε περίπου 1,5 λίτρα υγρών την ημέρα όταν κατουράτε, περίπου 200 ml με τα κακά σας και περίπου 500 ml όταν ιδρώνετε. Χάνετε επίσης υγρά μόνο με την αναπνοή.

Η ακριβής ποσότητα υγρών που χρειάζεστε εξαρτάται από:

  • Την ηλικία σας. Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας αποθηκεύει λιγότερο νερό και τα νεφρά σας δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο κάποτε.
  • Την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας που κάνετε. Όσο περισσότερη άσκηση κάνετε, τόσο περισσότερο θα πρέπει να πίνετε.
  • Το κλίμα και το περιβάλλον σας. Πρέπει να πίνετε περισσότερο αν κάνει ζέστη και ιδρώνετε πολύ.
  • Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα, οπότε πρέπει να πίνετε περισσότερο.

Τι πρέπει να πίνουμε

Όταν επιλέγετε τι να πιείτε, σκεφτείτε τη δραστηριότητα που κάνετε και τι χρειάζεται το σώμα σας. Για παράδειγμα, αν κάνετε ελαφρές δουλειές του σπιτιού, τότε ένα ποτήρι νερό μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει ενυδατωμένο. Αν όμως συμμετέχετε σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων και η έντονη εφίδρωση, τότε μπορεί να επωφεληθείτε από ένα αθλητικό ποτό.

Οποιοδήποτε μη αλκοολούχο ποτό μπορεί να αποτελέσει μέρος των δύο λίτρων που επιδιώκετε να πίνετε καθημερινά. Εκτός από τα υγρά, ορισμένα ποτά παρέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα.

Όταν επιλέγετε τι θα πιείτε, αξίζει να θυμάστε ότι ορισμένα ποτά, όπως οι χυμοί φρούτων, μπορεί να περιέχουν επίσης πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Τα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη μπορεί να σας προκαλέσουν αύξηση του βάρους σας και να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν επίσης να προκαλέσουν τερηδόνα.

Ένα ποτήρι χυμός φρούτων (150ml) μπορεί να αποτελεί μία από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που καταναλώνετε την ημέρα. Οποιαδήποτε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης.

Νερό

Το νερό είναι μια καλή επιλογή όταν πρόκειται για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σας σε υγρά. Δεν έχει θερμίδες και αν πίνετε νερό της βρύσης – είναι δωρεάν. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του, τότε μπορείτε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι.

Αναψυκτικά με ανθρακικό

Τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη από ό,τι νομίζετε. Ορισμένα ανθρακούχα ποτά μπορεί να περιέχουν το ισοδύναμο έως και 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αν μπορείτε, επιλέξτε ανθρακούχα ποτά και αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με λίγες θερμίδες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, διαίτης, light ή μηδενικής περιεκτικότητας.

Γάλα

Το γάλα είναι μια καλή επιλογή επειδή εκτός από νερό περιέχει επίσης πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιώδιο και ασβέστιο. Αν μπορείτε, επιλέξτε ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα για να διατηρήσετε την περιεκτικότητα σε λιπαρά σε χαμηλά επίπεδα.

Τσάι και καφές

Το τσάι, καθώς και ο καφές μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος της πρόσληψης υγρών σας. Και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, η οποία είναι ένα ήπιο διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνουν να κατουράτε περισσότερο. Αν τηρείτε τα συνιστώμενα όρια καφεΐνης κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να επηρεάζει το πόσο ενυδατωμένοι είστε.

Το αλκοόλ μετράει

Αν και τεχνικά τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν νερό, είναι επίσης διουρητικά. Αυτό σημαίνει ότι σας κάνουν να κατουράτε περισσότερο και αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ειδικά αν πίνετε πολλά με τη μία. Είναι καλή ιδέα να πίνετε νερό ή άλλα αναψυκτικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή διαίτης μαζί με το αλκοόλ και να παραμένετε εντός των ασφαλών εβδομαδιαίων ορίων αλκοόλ πίνοντας λογικά.

Τι πρέπει να κάνω αν αφυδατωθώ

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε αφυδατωμένοι, ξεκινήστε πίνοντας περισσότερα υγρά. Για ήπια αφυδάτωση, η κατανάλωση νερού ή άλλων ποτών μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε.

Εάν έχετε πιο σοβαρή αφυδάτωση λόγω διάρροιας ή εμετού, θα χάσετε σημαντικά άλατα και σάκχαρα από τον οργανισμό σας καθώς και νερό. Εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας ή έχετε άλλες παθήσεις, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε και θεραπεία επανυδάτωσης από το στόμα. Πρόκειται συνήθως για μια σκόνη που αναμιγνύετε με νερό και η οποία περιέχει ζάχαρη και άλατα.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε σοβαρή αφυδάτωση, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Μπορείτε να πιείτε πολύ νερό

Μπορεί να έχετε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που πίνουν πολύ νερό, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Πίνοντας πολύ περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσετε πολύ χαμηλά επίπεδα αλατιού και άλλων σημαντικών ηλεκτρολυτών στο σώμα σας.

Έτσι, είναι καλή ιδέα να παραμένετε ενυδατωμένοι, αλλά να μην καταναλώνετε περισσότερο από τα συνιστώμενα 2 έως 2,5 λίτρα την ημέρα.