Τι είναι το Ουρικό Οξύ

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται στον οργανισμό μας, όταν το σώμα μας διασπά ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες δημιουργούνται στον οργανισμό συνήθως από κάποιες τροφές που έχουν υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι :

 • κρέατα
 • Συκώτι
 • σκουμπρί
 • σαρδέλες
 • αποξηραμένα φασόλια
 • αρακάς
 • μπύρα

Οι πουρίνες σχηματίζονται και διασπώνται επίσης στο σώμα σας.

Κανονικά, το σώμα σας αποβάλλει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών σας και των ούρων. Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και ταξιδεύει στα νεφρά. Από εκεί περνάει στα ούρα. Εάν το σώμα σας παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ ή δεν αφαιρεί αρκετό από αυτό, μπορεί να αρρωστήσετε.

Εάν καταναλώνετε πάρα πολλές πουρίνες στη διατροφή σας ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας με αρκετά δυσάρεστες εξελίξεις.

Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος είναι γνωστό ως υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα και προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις που συσσωρεύουν κρυστάλλους ουρικού οξέος. Μπορεί επίσης να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα.

Ουρικό Οξύ Ανεβασμένο

Το ουρικό οξύ μπορεί να συγκεντρωθεί στο σώμα σας για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

 • διατροφή
 • γενετική
 • παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
 • άγχος

Ορισμένες διαταραχές της υγείας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος:

 • νεφροπάθεια
 • σακχαρώδης διαβήτης
 • υποθυρεοειδισμός
 • ορισμένοι τύποι καρκίνου ή χημειοθεραπεία
 • ψωρίαση

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο σώμα σας με φυσικό τρόπο.

Πως κατεβάζουμε το ουρικό οξύ

Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνη

Μπορείτε να περιορίσετε την πηγή του ουρικού οξύ στη διατροφή σας. Τα πλούσια σε πουρίνη τρόφιμα περιλαμβάνουν ορισμένα είδη κρέατος, θαλασσινών και λαχανικών. Όλες αυτές οι τροφές εκλύουν ουρικό οξύ κατά την πέψη τους.

Αποφύγετε ή μειώστε την πρόσληψη τροφών όπως:

 • οργανικά κρέατα
 • χοιρινό κρέας
 • γαλοπούλα
 • ψάρια και οστρακοειδή
 • χτένια
 • αρνί
 • μοσχάρι
 • κουνουπίδι
 • πράσινος αρακάς
 • αποξηραμένα φασόλια
 • μανιτάρια
Μειώστε το ουρικό οξύ με φυσικό τρόπο

Αποφύγετε τη ζάχαρη

Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη

Ενώ το ουρικό οξύ συνδέεται συνήθως με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να αποτελεί πιθανή αιτία. Τα πρόσθετα σάκχαρα στα τρόφιμα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιτραπέζια ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Η φρουκτόζη είναι ένας κύριος τύπος απλής ζάχαρης στα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα τρόφιμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ειδικά αυτός ο τύπος ζάχαρης θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για τα πρόσθετα σάκχαρα. Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων ολικής άλεσης και λιγότερων ραφιναρισμένων συσκευασμένων τροφίμων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κόψετε τα σάκχαρα, ενώ σας επιτρέπει να προσλαμβάνετε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Αναψυκτικά – Χυμοί

Τα αναψυκτικά, ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων είναι συμπυκνωμένα με φρουκτόζη και γλυκόζη που περιέχουν ζάχαρη.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει ένα μείγμα φρουκτόζης και γλυκόζης, συνήθως με 55% φρουκτόζη και 42% γλυκόζη. Αυτό είναι παρόμοιο με την αναλογία 50 τοις εκατό φρουκτόζης και 50 τοις εκατό γλυκόζης στην επιτραπέζια ζάχαρη.

Η φρουκτόζη από την εξευγενισμένη ζάχαρη σε χυμούς ή άλλα τρόφιμα απορροφάται ταχύτερα από τη ζάχαρη από τρόφιμα που έχουν φυσική σύσταση που πρέπει να διασπαστεί στο σώμα σας. Η ταχύτερη απορρόφηση των ραφιναρισμένων σακχάρων ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και οδηγεί επίσης σε υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος.

Αντικαταστήστε τα ζαναψυκτικά με νερό και smoothies πλούσια σε φυτικές ίνες.

Πίνετε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τα νεφρά σας να ξεπλύνουν το ουρικό οξύ γρηγορότερα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε ώρα για να σας υπενθυμίζει να πίνετε μερικές γουλιές.

Αποφύγετε το αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει περισσότερο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά σας πρέπει πρώτα να φιλτράρουν τα προϊόντα που εμφανίζονται στο αίμα λόγω του αλκοόλ αντί του ουρικού οξέος και άλλων αποβλήτων.

Ορισμένα είδη αλκοολούχων ποτών, όπως η μπύρα, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

Χάστε βάρος

Μαζί με τη διατροφή σας, τα επιπλέον κιλά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα λιποκύτταρα παράγουν περισσότερο ουρικό οξύ από τα μυϊκά κύτταρα. Επιπλέον, η μεταφορά επιπλέον κιλών δυσκολεύει τα νεφρά σας να φιλτράρουν το ουρικό οξύ. Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα.

Εάν είστε υπέρβαροι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις δίαιτες της μόδας και τις γρήγορες δίαιτες. Μιλήστε με έναν διατροφολόγο για ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έναν υγιή στόχο βάρους για τον σωματότυπό σας.

Εξισορροπήστε τα επίπεδα ινσουλίνης

Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας. Αυτό είναι σημαντικό ακόμη και αν δεν έχετε σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να έχουν υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματός τους. Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για να μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα σας στα κύτταρά σας, όπου μπορεί να τροφοδοτήσει κάθε σωματική λειτουργία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης οδηγεί σε περίσσεια ουρικού οξέος στο σώμα, καθώς και σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα άτομα με μια κατάσταση που ονομάζεται προδιαβήτης μπορεί επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να ελέγξει τα επίπεδα ινσουλίνης στον ορό σας εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, εάν υπάρχει υποψία αντίστασης στην ινσουλίνη.

Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών θα βοηθήσει το σώμα σας να απαλλαγεί από το ουρικό οξύ. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας. Τείνουν επίσης να αυξάνουν τον κορεσμό, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου υπερκατανάλωσης τροφής.

Προσθέστε τουλάχιστον 5 έως 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα με τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως

 • φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα φρούτα
 • φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά
 • βρώμη
 • ξηροί καρποί
 • κριθάρι

Μειώστε το στρες

Το άγχος, οι κακές συνήθειες ύπνου και η πολύ λίγη άσκηση μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να πυροδοτήσει ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος.

Εξασκηθείτε σε προσεκτικές τεχνικές, όπως ασκήσεις αναπνοής και γιόγκα, για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα επίπεδα άγχους σας. Γραφτείτε σε ένα μάθημα ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή που σας υπενθυμίζει να αναπνέετε και να τεντώνεστε αρκετές φορές την ημέρα.

Εφαρμόστε καλή υγιεινή του ύπνου, όπως:

 • αποφυγή ψηφιακών οθονών για δύο έως τρεις ώρες πριν από τον ύπνο
 • ύπνος και ξύπνημα σε σταθερές ώρες κάθε μέρα
 • αποφυγή της καφεΐνης μετά το μεσημέρι

Μιλήστε στο γιατρό σας εάν έχετε αϋπνία ή δυσκολία να παραμείνετε στον ύπνο.

Ελέγξτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σας

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Ασπιρίνη
 • βιταμίνη Β-3 (νιασίνη)
 • διουρητικά
 • φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • φάρμακα χημειοθεραπείας

Εάν πρέπει να πάρετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα και έχετε υπερουριχαιμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε μια καλή εναλλακτική λύση.

Ουρικό Οξύ Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται σχεδόν πάντα ξαφνικά και συχνά τη νύχτα. Περιλαμβάνουν:

Έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλει συνήθως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Άλλες συνήθως προσβεβλημένες αρθρώσεις είναι οι αστράγαλοι, τα γόνατα, οι αγκώνες, οι καρποί και τα δάχτυλα. Ο πόνος είναι πιθανό να είναι πιο έντονος μέσα στις πρώτες τέσσερις έως 12 ώρες μετά την έναρξή του.

Παρατεταμένη δυσφορία. Μετά την υποχώρηση του πιο έντονου πόνου, κάποια δυσφορία στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Οι μεταγενέστερες κρίσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο και να επηρεάσουν περισσότερες αρθρώσεις.

Φλεγμονή και ερυθρότητα. Η προσβεβλημένη άρθρωση ή οι προσβεβλημένες αρθρώσεις διογκώνονται, γίνονται ευαίσθητες, θερμές και κόκκινες.

Περιορισμένο εύρος κίνησης. Καθώς η ουρική αρθρίτιδα εξελίσσεται, μπορεί να μην μπορείτε να κινήσετε κανονικά τις αρθρώσεις σας.

Φάρμακα για ουρικό οξύ

Τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ελεγχθούν με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διαχείρισης της νόσου. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που διαλύουν τις εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος. Μπορεί να χρειαστεί μια δια βίου θεραπεία μείωσης του ουρικού οξέος, με φάρμακα που αποτρέπουν τις εξάρσεις της ουρικής αρθρίτιδας και τελικά διαλύουν τους κρυστάλλους που υπάρχουν ήδη στο σώμα σας.

Συνοψίζοντας

Η διατροφή, η άσκηση και άλλες υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την ουρική αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα του ουρικού οξέος. Ωστόσο, δεν μπορούν πάντα να αντικαταστήσουν την απαραίτητη ιατρική θεραπεία.

Πάρτε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τα συμπτώματα σε απόσταση.

Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε αυτές τις τροφές είναι να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων. Μιλήστε με τον διατροφολόγο σας για να σας βοηθήσει να φτιάξετε το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για εσάς.

Κρατήστε στη λίστα αγορών σας μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε και όχι αυτά που δεν μπορείτε να φάτε. Τηρήστε τη λίστα καθώς ψωνίζετε.

Μπορείτε επίσης να ενταχθείτε σε μια διαδικτυακή ομάδα υποστήριξης για άτομα με ασθένειες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ για περισσότερες ιδέες σχετικά με το πώς να προετοιμάζετε τα καλύτερα γεύματα για εσάς.