Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, ένας από αυτούς είναι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. Αρκετές τροφές είναι γνωστό ότι μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια τα επίπεδα ουρικού οξέος και να ανακουφίσουν τον πόνο που οφείλεται στην ουρική αρθρίτιδα.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας και παράλληλα να αποφύγετε άλλα προβλήματα υγείας. Επομένως, ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος; Δείτε την παρακάτω λίστα.

 

Λίστα τροφίμων που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος

Ένας τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα.

Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, μειώνοντας έτσι τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

1. Μπανάνα

Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος. Περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, το οποίο εμποδίζει το ουρικό οξύ να συσσωρευτεί και να σχηματίσει κρυστάλλους στο σώμα.

Ακόμη και αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι ουρικού οξέος στο σώμα, το κάλιο της μπανάνας μπορεί να αποτρέψει την εναπόθεση κρυστάλλων, επιτρέποντάς τους να αποβληθούν ευκολότερα από τα νεφρά.

Εκτός από αυτό, οι μπανάνες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (χημικές ενώσεις που θα μεταβολιστούν σε ουρικό οξύ). Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην αποβολή πουρινών και ουρικού οξέος.

Μπορείτε να καταναλώνετε 1-2 μπανάνες ημερησίως για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη.

2. Κεράσι

Το κεράσι είναι ένα από τα συνιστώμενα φρούτα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα. Περιέχει ανθοκυανίνη (υδατοδιαλυτές χρωστικές ουσίες που μπορεί να εμφανίζονται κόκκινες και μοβ), η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η ανθοκυανίνη πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος και να ανακουφίσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Θα αποκομίσετε τα βέλτιστα οφέλη από τα κεράσια εάν καταναλώνονται μαζί με φάρμακα για το ουρικό οξύ που συνταγογραφούνται από το γιατρό.

3. Γάλα με χαμηλά λιπαρά

Το φρέσκο γάλα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και το τυρί, προσφέρουν πολλά καλά οφέλη για τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

Οι πρωτεΐνες στο γάλα χαμηλών λιπαρών μπορεί να βοηθήσουν στην αποβολή του ουρικού οξέος μέσω των ούρων, μειώνοντας τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και τον κίνδυνο έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας.

4. Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Ωστόσο, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την επιλογή των λαχανικών που θα καταναλώσουν. Ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι ή τα σπαράγγια, περιέχουν πουρίνες που πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ντομάτα, καρότο ή μπρόκολο για να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος. Εκτός του ότι είναι χαμηλά σε πουρίνες, τα λαχανικά αυτά περιέχουν επίσης διάφορα αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα.

Τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι κατάλληλα για ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Άλλες επιλογές για λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες είναι η πατάτα, το αγγούρι και το λάχανο.

5. Όσπρια (ξηροί καρποί)

Τα όσπρια (ξηροί καρποί), όπως οι φακές, ο αρακάς και τα φασολάκια, είναι γνωστό ότι μειώνουν με ασφάλεια τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών πρωτεϊνών που είναι υγιεινά για τον οργανισμό σας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα φυτικής πρωτεΐνης έχουν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με ζωική πρωτεΐνη.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες δεν προκαλούν υποτροπή της ουρικής αρθρίτιδας.

6. Μεταλλικό νερό

Το νερό είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό σας, όπως συμβαίνει και στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Η κατανάλωση αρκετού νερού καθημερινά (περίπου 2 λίτρα την ημέρα) βοηθά στη διατήρηση της συνοχής των ούρων, επιτρέποντας στο ουρικό οξύ να διαλύεται ευκολότερα στα ούρα και να αποτρέπεται η συσσώρευσή του στο σώμα.

Για να λάβετε το βέλτιστο όφελος, συνιστάται να πίνετε ζεστό νερό. Το ζεστό νερό συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και του μεταβολισμού σας.

7. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Εκτός από τα οφέλη τους για το πεπτικό σύστημα, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος του οργανισμού. Μπορούν να απορροφήσουν την περίσσεια ουρικού οξέος στο σώμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

8. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος. Συνήθως παρασκευάζεται ως ρόφημα, αλλά το εκχύλισμά του μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μείγμα τροφίμων.

Σύμφωνα με έρευνα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες και είναι ικανά να αναστέλλουν την παραγωγή ουρικού οξέος στο σώμα. Επιπλέον, το πράσινο τσάι αποτρέπει επίσης τους κρυστάλλους ουρικού οξέος και τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά μεγάλου μεγέθους.

9. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του σολομού είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν το πρήξιμο και τη φλεγμονή λόγω ουρικής αρθρίτιδας.

Επιπλέον, ο σολομός περιέχει χαμηλές ποσότητες πουρινών και κορεσμένων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση ή τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης και ουρικού οξέος στον οργανισμό.

10. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του pH στο σώμα. Περιέχει οξικό οξύ το οποίο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη. Έχει επίσης φυσικά αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά που ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και μειώνουν τον πόνο λόγω ουρικής αρθρίτιδας.

11. Καφές

Ένα άλλο ρόφημα που μπορεί να μειώσει το ουρικό οξύ είναι ο καφές. Η κατανάλωση καφέ σε κατάλληλη ποσότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας. Απαιτείται ακόμη περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το όφελος.

Παρ’ όλα αυτά, ο καφές δεν συνιστάται σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Επομένως, συνιστάται να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας εάν θέλετε να καταναλώσετε καφέ ως τρόπο μείωσης των επιπέδων του ουρικού οξέος σας.

 

Συνοψίζοντας

Για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το επίπεδο του ουρικού οξέος σας, επικοινωνήστε με τον διατροφολόγο σας.

Εάν τα συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας επιμένουν, μπορείτε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.