Τα συμπληρώματα προβιοτικών έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς έρχονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς εντέρου.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που επηρεάζουν τα βακτήρια και τους άλλους μικροοργανισμούς στο πεπτικό σας σύστημα. Mπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο και το kimchi. Μπορούν επίσης να ληφθούν ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Ωστόσο, παρόλο που τα προβιοτικά είναι χρήσιμα για ορισμένους ανθρώπους, δεν είναι κατάλληλα ή ασφαλή για όλους.

 

Οφέλη των προβιοτικών

Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν μεγάλες δόσεις προβιοτικών μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, και μπορούν να παρέχουν έναν μόνο τύπο προβιοτικού ή πολλαπλά στελέχη.

Υπάρχουν πολλά προβιοτικά είδη που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα, με τα πιο συνηθισμένα να είναι ο Lactobacillus και το Bifidobacterium. Αυτά τα είδη είναι τα κυρίαρχα προβιοτικά στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Η λήψη συγκεκριμένων δόσεων και στελεχών προβιοτικών μπορεί να ωφελήσει την υγεία ορισμένων ατόμων και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των πεπτικών καταστάσεων

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν ένα υγιές εντερικό περιβάλλον αποκαθιστώντας μια ισορροπημένη εντερική μικροβιακή ισορροπία, καταστέλλοντας την εντερική φλεγμονή και βελτιώνοντας την υγεία του εντερικού φραγμού.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για άτομα με ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό, όπως το IBS, η ελκώδης κολίτιδα και η κοιλιοκάκη.

Μια έρευνα 59 μελετών διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του IBS, όπως τα αέρια, το φούσκωμα και οι αλλοιωμένες συνήθειες του εντέρου, σε σύγκριση με θεραπείες με εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη προβιοτικών που περιέχουν μεμονωμένα προβιοτικά στελέχη σε υψηλότερη ημερήσια δόση και μικρότερη διάρκεια (λιγότερο από οκτώ εβδομάδες) φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που συμπεριέλαβε 170 παιδιά με κοιλιοκάκη έδειξε ότι ο συνδυασμός μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και ενός προβιοτικού συμπληρώματος για 28 ημέρες ήταν 27% πιο αποτελεσματικός στη μείωση της συχνότητας διάρροιας σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, των φλεγμονωδών δεικτών και ορισμένων συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα, σε άτομα με IBD. Ωστόσο, ορισμένες από τις έρευνες είναι αντικρουόμενες.

Θα μπορούσε να διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια

Η συμπλήρωση με ορισμένα προβιοτικά στελέχη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάρροια που προκαλείται από λοιμώξεις και χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά και ενήλικες. Η συμπλήρωση με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας με τη διατήρηση των ευεργετικών πληθυσμών των βακτηρίων του εντέρου και τη διόρθωση της δυσβίωσης (ανισόρροπα βακτήρια του εντέρου).

Μια έρευνα 84 μελετών διαπίστωσε ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη και συνδυαστικές θεραπείες μείωσαν σημαντικά τη διάρκεια της οξείας διάρροιας σε παιδιά σε σύγκριση με θεραπείες με εικονικό φάρμακο. Τα στελέχη Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis και Saccharomyces boulardii, καθώς και οι συνδυαστικές θεραπείες που περιείχαν στελέχη που περιλάμβαναν είδη Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces, αποδείχθηκαν οι πιο ευεργετικές.

Μεταξύ όλων των προβιοτικών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Saccharomyces boulardii ήταν το πιο αποτελεσματικό στη μείωση τόσο της διάρκειας της διάρροιας όσο και του κινδύνου διάρροιας διάρκειας δύο ή περισσότερων ημερών σε σύγκριση με θεραπείες με εικονικό φάρμακο ή χωρίς θεραπεία.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα είδη Lactobacillus και Saccharomyces μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από τη θεραπεία με αντιβιοτικά, η οποία επηρεάζει έως και το 30% των ατόμων που λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Επίσης, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Μια μελέτη σε 153 άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι η λήψη ορισμένων συνδυαστικών θεραπειών προβιοτικών για τέσσερις εβδομάδες ήταν αποτελεσματική για την αύξηση της εβδομαδιαίας συχνότητας κινήσεων του εντέρου και της ποιότητας των κοπράνων.

Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση της απώλειας βάρους σε άτομα με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.

Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διαφορετική σύνθεση βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς παχυσαρκία και είναι πιο πιθανό να έχουν δυσβίωση.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων των ωφέλιμων βακτηρίων, στη μείωση της φλεγμονής, στην επίδραση της όρεξης και του μεταβολισμού, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσουν θετικά το σωματικό βάρος σε άτομα με παχυσαρκία.

Αν και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους.

Σε μια έρευνα που περιελάμβανε 27 μελέτες που αφορούσαν συμμετέχοντες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία, 23 από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν διαπίστωσαν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σημαντική μείωση του βάρους όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα για διάστημα 12 εβδομάδων κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium ήταν τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Μια άλλη έρευνα που περιελάμβανε 20 μελέτες διαπίστωσε ότι η χορήγηση προβιοτικών μείωσε σημαντικά το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), καθώς και την περιφέρεια της μέσης σε άτομα με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως πώς τα προβιοτικά συμπληρώματα επηρεάζουν το σωματικό βάρος.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα προβιοτικά μπορεί να συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων διαταραχών της ψυχικής υγείας μέσω του άξονα “έντερο-εγκέφαλος” – μιας οδού σηματοδότησης μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει στο έντερο να επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και να ρυθμίζει τη φλεγμονή του εγκεφάλου.

Μια έρευνα που περιλάμβανε επτά μελέτες και 404 άτομα με κλινική κατάθλιψη διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων μόνο όταν χορηγούνταν παράλληλα με αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν χρησιμοποιήθηκαν ως αυτόνομη θεραπεία, τα προβιοτικά δεν ήταν αποτελεσματικά στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τα προβιοτικά δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί αντικαταστάσεως των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και δεν είναι σαφές εάν τα προβιοτικά ωφελούν όλα τα άτομα με κατάθλιψη.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε προβιοτικά για να βελτιώσετε τα καταθλιπτικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας που αντιμετωπίζει την κατάθλιψή σας για να καταλήξετε σε ένα ασφαλές και κατάλληλο σχέδιο.

Πώς να πάρετε τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά διατίθενται σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, χάπια και υγρά. Συνιστάται να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας που αναγράφονται στη συσκευασία των προβιοτικών, καθώς ορισμένα προϊόντα μπορεί να λαμβάνονται καλύτερα με γεύμα, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Ομοίως, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα για τη σωστή μέθοδο αποθήκευσης. Ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να χρειάζεται να αποθηκεύονται στο ψυγείο, ενώ άλλα μπορούν να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.

Υπάρχουν πολλοί τύποι προβιοτικών, αλλά οι πιο συνηθισμένοι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα είναι τα είδη Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus, Saccharomyces, Escherichia και Bacillus.

Η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του προβιοτικού που λαμβάνετε και το χρονικό διάστημα που το λαμβάνετε, καθώς και από την πάθηση ή το σύμπτωμα που σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε.

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα προβιοτικά είναι κατάλληλα για τις ανάγκες της υγείας σας και να σας προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με συγκεκριμένους τύπους προβιοτικών, τη δοσολογία και άλλα.

Δοσολογία

Τα προβιοτικά μετριούνται σε μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFU), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ζωντανών βακτηρίων ανά δόση.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους, πρέπει να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις προβιοτικών. Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν μια ελάχιστη συγκέντρωση 106 (1.000.000) βιώσιμων CFU ανά γραμμάριο για να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι οι βιώσιμες CFU είναι εγγυημένες καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

Η δοσολογία εξαρτάται από την πάθηση ή το σύμπτωμα που σκοπεύετε να θεραπεύσετε, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ελάχιστη ημερήσια δόση 108-1011 (100.00.000-100.000.000.000) CFU είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οφέλη για την υγεία από τα προβιοτικά συμπληρώματα.

Είναι τα προβιοτικά ασφαλή

Αν και τα προβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν ορισμένους πληθυσμούς, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζονται συμπλήρωμα προβιοτικών. Η ασφάλεια των προβιοτικών συμπληρωμάτων εξακολουθεί να ερευνάται και η λήψη προβιοτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας σε ορισμένους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στον εντερικό σας σωλήνα και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως αέρια, διάρροια και φούσκωμα.

Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ασφαλή για τα βρέφη και τα παιδιά όταν συνταγογραφούνται και παρακολουθούνται από έναν γιατρό. Τα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους και τις παρενέργειες της χρήσης προβιοτικών και δεν πρέπει να τους χορηγούνται προβιοτικά χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Πιθανές αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά και τα φάρμακα για τον καρκίνο. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων προβιοτικών.

Εάν λαμβάνετε επί του παρόντος ένα ή περισσότερα φάρμακα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών συμπληρωμάτων, με τον γιατρό σας.

Τι να αναζητήσετε

Όταν ψωνίζετε ένα προβιοτικό, υπάρχουν διάφορα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Εκτός από την αγορά συγκεκριμένων στελεχών και δοσολογιών με βάση τις ανάγκες της υγείας σας, είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα.

Οι κατασκευαστές προβιοτικών συμπληρωμάτων υποχρεούνται να αναφέρουν μόνο το συνολικό βάρος των προβιοτικών στην ετικέτα του συμπληρώματος. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο ζωντανούς όσο και νεκρούς μικροοργανισμούς.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και είναι ευάλωτα σε παράγοντες όπως η θερμότητα, το φως και ο χρόνος αποθήκευσης. Για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα αποτελεσματικό και υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα, επιλέξτε προϊόντα που εγγυώνται τις CFU μέχρι το τέλος της ημερομηνίας “Καλύτερης χρήσης” του προϊόντος, όταν αποθηκεύονται σωστά.

Αυτό διασφαλίζει ότι το συμπλήρωμα παρέχει μια θεραπευτική δόση ζωντανών μικροοργανισμών.

Όταν είναι δυνατόν, αγοράζετε προβιοτικά συμπληρώματα από εταιρείες που είναι πιστοποιημένες από οργανισμούς τρίτων, όπως η U.S. Pharmacopeia και η NSF International, οι οποίοι θέτουν αυστηρά πρότυπα για την ποιότητα και την ασφάλεια των συμπληρωμάτων.

Τέλος, ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα απαιτούν ψύξη προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά τις συστάσεις αποθήκευσης για να διατηρήσετε τα προβιοτικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Μπορείτε να πάρετε πάρα πολλά προβιοτικά

Τα προβιοτικά λαμβάνονται συνήθως σε μεγάλες δόσεις. Τα συμπληρώματα που παρέχουν δισεκατομμύρια προβιοτικά ανά μερίδα είναι ασφαλή για λήψη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας στις ετικέτες των συμπληρωμάτων και να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη δοσολογία.

Παρενέργειες των προβιοτικών

Αν και τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή, μπορεί να προκαλέσουν τις ακόλουθες παρενέργειες:

Τα ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως τα αέρια και το φούσκωμα, συνήθως βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε έντονη δυσφορία ή άλλα συμπτώματα μετά τη λήψη προβιοτικών, σταματήστε τη λήψη του συμπληρώματος και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για συμβουλές.

 

Συνοψίζοντας

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της υγείας όταν λαμβάνονται σε συγκεκριμένες δόσεις.

Ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν ορισμένες καταστάσεις υγείας και συμπτώματα, όπως η IBD, το IBS και η κατάθλιψη.

Αν και τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι δημοφιλή και έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, δεν είναι ασφαλή ή κατάλληλα για όλους.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν ένα προβιοτικό μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς και μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές σχετικά με συγκεκριμένους τύπους, τη δοσολογία και τον τρόπο εύρεσης προϊόντων υψηλής ποιότητας.