Το έλαιο ιπποφαές χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

Εξάγεται από τα μούρα, τα φύλλα και τους σπόρους του φυτού ιπποφαές (Hippophae rhamnoides), το οποίο είναι ένας μικρός θάμνος που αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα στη βορειοδυτική περιοχή των Ιμαλαΐων. Μπορείτε να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας ή να το πάρετε από το στόμα.

Μερικές φορές αναφέρεται ως ο ιερός καρπός των Ιμαλαΐων, και αποτελεί δημοφιλές φάρμακο στην Αγιουρβεδική και την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Λέγεται ότι παρέχει οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από πιο λαμπερά μαλλιά και δέρμα μέχρι χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

 

Ακολουθούν 11 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη

1. Πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Το ιπποφαές είναι πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Είναι φυσικά γεμάτο αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα μούρα του είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και E. Περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

Επιπλέον, οι σπόροι και τα φύλλα του είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, μια φυτική ένωση με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της χοληστερόλης από τη διατροφή σας από το να απορροφηθεί στο σώμα σας. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το έλαιο ιπποφαές μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό το έλαιο μπορεί να προέλθει από τους σπόρους ή τα μούρα του ιπποφαούς και θεωρείται το πιο πολύτιμο συστατικό του φυτού.

Περιέχει υψηλό ποσοστό παλμιτολεϊκού οξέος, το οποίο βρίσκεται επίσης στο λίπος του ανθρώπινου δέρματος. Επομένως, το έλαιο αυτό θεωρείται ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών και διατηρεί το δέρμα σας υγιές.

Είναι ενδιαφέρον ότι το έλαιο ιπποφαές μπορεί επίσης να είναι μία από τις μοναδικές φυτικές τροφές που είναι γνωστό ότι παρέχει και τα τέσσερα ωμέγα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, περισσότερο από το ήμισυ των λιπαρών που βρίσκονται σε αυτό το έλαιο είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι δύο τύποι υγιεινών λιπαρών.

2. Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας

Το έλαιο ιπποφαές χρησιμοποιείται ως παραδοσιακή θεραπεία του δέρματος εδώ και αιώνες.

Είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες, καροτενοειδή και βιταμίνες Ε και Κ, τα οποία λειτουργούν από κοινού για να προστατεύσουν την ακεραιότητα του δέρματός σας και να προωθήσουν την ανανέωσή του.

Eίναι επίσης πλούσιο σε παλμιτολεϊκό οξύ, το οποίο είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων και την προώθηση της επούλωσης πληγών.

Είναι επίσης μια καλή πηγή λινολεϊκού οξέος (LA), ενός ωμέγα-6 λιπαρού οξέος που είναι το πιο άφθονο λιπαρό οξύ στο ανθρώπινο δέρμα. Έρευνες δείχνουν ότι το λινολεϊκό οξύ μπορεί να μειώσει την ακμή και την ψωρίαση, καθώς και να προστατεύσει από το ξηρό ή φολιδωτό δέρμα.

Εκτός από το λινολεϊκό οξύ, περιέχει και άλλα ωμέγα-6 λιπαρά, όπως το γ-λινολενικό οξύ (GLA), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του εκζέματος και στη βελτίωση της ακμής.

Επιπλέον, οι ενώσεις στο ιπποφαές έλαιο φαίνονται πολλά υποσχόμενες για την προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιπποφαές προστίθεται συνήθως σε διάφορα προϊόντα προ-γήρανσης ή μείωσης των ρυτίδων. Είναι επίσης ένα συνηθισμένο συστατικό σε προϊόντα που προορίζονται για την αντιμετώπιση του ξηρού, ερεθισμένου, λεπιοειδούς ή φαγούρας δέρματος.

Λίγα από αυτά τα υποτιθέμενα οφέλη έχουν ερευνηθεί σε ανθρώπους. Μία από τις μοναδικές διαθέσιμες μελέτες ανέφερε χαμηλότερα συμπτώματα ψωρίασης μετά την εφαρμογή εκχυλίσματος ιπποφαούς για 4-8 εβδομάδες.

Επομένως, απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν από την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων.

3. Μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς

Το έλαιο ιπποφαούς μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους.

Για αρχή, είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν επίσης να εμποδιστεί η απορρόφηση της χοληστερόλης από τη διατροφή σας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της LDL (κακής) χοληστερόλης από το να δημιουργήσει μπλοκαρίσματα στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες σας.

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή κερκετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που συνδέεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Παρόλο που μια παλαιότερη μελέτη υποδηλώνει περαιτέρω ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου μέσω της πρόληψης του σχηματισμού θρόμβων αίματος, απαιτούνται πιο πρόσφατες μελέτες.

Σε μια μελέτη 30 ημερών, η καθημερινή λήψη 0,15 κουταλιών του γλυκού (0,75 ml) ιπποφαές έλαιο βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης μειώθηκαν επίσης σε όσους είχαν υψηλή χοληστερόλη.

Ωστόσο, οι επιδράσεις σε άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης ήταν λιγότερο έντονες.

Μια έρευνα καθόρισε επίσης ότι τα εκχυλίσματα ιπποφαές μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με κακή υγεία της καρδιάς, αλλά όχι σε υγιείς συμμετέχοντες.

4. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το έλαιο ιπποφαές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και να υποστηρίξει την υγιή τιμή του σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Συνολικά, όσο καλύτερα μπορεί το σώμα σας να εκκρίνει ινσουλίνη και όσο πιο ευαίσθητα είναι τα κύτταρά σας σε αυτήν, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Παρόλα αυτά, λίγες μελέτες σε ανθρώπους έχουν εξετάσει άμεσα την επίδραση του ιπποφαές ελαίου στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Σε μία από τις λίγες πρόσφατες μελέτες, 38 άτομα με διαταραγμένη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, έπιναν 90 ml  ιπποφαέςς ή εικονικό φάρμακο για 5 εβδομάδες.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν σημαντικά χαμηλότερα μετά τη λήψη του ιπποφαές σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από 5 εβδομάδες ήταν μόνο 0,14 mmol/L, η οποία θεωρείται αρκετά μικρή.

Επιπλέον, η μελέτη αυτή ήταν αρκετά μικρή. Συνολικά, απαιτείται πιο ολοκληρωμένη έρευνα.

5. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το έλαιο ιπποφαές μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από τις λοιμώξεις.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την επίδραση, σε μεγάλο βαθμό, στην υψηλή περιεκτικότητα του ελαίου σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυξάνοντας την αντίσταση στις ασθένειες.

Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, το έλαιο ιπποφαές προστάτευσε από τους ιούς της γρίπης, του έρπητα και του HIV.

Περιέχει επίσης μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν επίσης να υπερασπιστούν το σώμα σας ενάντια στα μικρόβια.

Ωστόσο, η έρευνα σε ανθρώπους είναι ελλιπής.

6. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του ήπατος

Το έλαιο ιπποφαές μπορεί να συμβάλει στην υγεία του ήπατος.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει υγιή λίπη, βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, το έλαιο ιπποφαές βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες της ηπατικής λειτουργίας σε αρουραίους με ηπατική βλάβη.

Σε μια άλλη παλαιότερη, 6μηνη μελέτη, άτομα με κίρρωση, μια προχωρημένη μορφή ηπατικής νόσου, που έλαβαν 15 γραμμάρια εκχυλίσματος ιπποφαές 3 φορές την ημέρα αύξησαν τους δείκτες ηπατικής λειτουργίας στο αίμα τους σημαντικά περισσότερο από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται πολλά υποσχόμενα, απαιτούνται πιο πρόσφατες μελέτες σε ανθρώπους.

7. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά στο έλαιο ιπποφαές μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, το ιπποφαές είναι πλούσιο σε κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές το οποίο φαίνεται να συμβάλλει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Τα διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά του ιπποφαές, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και της βιταμίνης Ε, μπορεί επίσης να προσφέρουν προστασία.

Μερικές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα εκχυλίσματα ιπποφαές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Έρευνες σε ζώα υποδηλώνουν περαιτέρω ότι το ιπποφαές μπορεί να προστατεύει τα υγιή κύτταρα από τις επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας, η οποία είναι μια κοινή θεραπεία του καρκίνου.

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι επιδράσεις δεν έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, οπότε απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

 

8-11. Άλλα πιθανά οφέλη

Παρόλο που το έλαιο ιπποφαές φέρεται να παρέχει πρόσθετα οφέλη για την υγεία, δεν υποστηρίζονται όλοι οι ισχυρισμοί από την επιστήμη. Αυτοί με τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

8. Μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο ιπποφαές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.
9. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το ιπποφαές μπορεί να μειώσει την κολπική ξήρανση και να λειτουργήσει ως μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν οιστρογόνα.
10. Μπορεί να θεραπεύσει την ξηροφθαλμία. Μια μελέτη συνέδεσε την καθημερινή πρόσληψη ιπποφαές με μειωμένη ερυθρότητα και κάψιμο των ματιών.
11. Μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των μαλλιών. Το ιπποφαές περιέχει μικρές ποσότητες λεκιθίνης, έναν τύπο λίπους που μπορεί να απομακρύνει την περίσσεια λιπαρότητας από τα μαλλιά σας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών και στην αποκατάσταση της ελαστικότητάς τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες είναι μικρές και πολύ λίγες αφορούν ανθρώπους. Επομένως, χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.