Το Tribulus terrestris είναι ένα μεσογειακό φυτό που παράγει καρπούς και είναι καλυμμένο με αγκάθια. Ονομάζεται επίσης τριβόλι.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον καρπό, το φύλλο ή τη ρίζα του φυτού tribulus ως φάρμακο. Ορισμένα σκευάσματα περιλαμβάνουν και άλλα συστατικά.

 

Γιατί οι άνθρωποι παίρνουν tribulus

Με την πάροδο των ετών, οι άνθρωποι έχουν λάβει tribulus σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση, το body building και για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας που μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις και σεξουαλικά θέματα.

Περιορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση των συμπτωμάτων της στηθάγχης και στην ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης.

Έχουν επίσης υπάρξει κάποιες μελέτες που δείχνουν κάποιο όφελος για άτομα με ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα και για όσους πάσχουν από υπογονιμότητα. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν οφέλη του tribulus για άλλες καταστάσεις υγείας.

Με την έλλειψη έρευνας για να βασιστεί κανείς, δεν είναι σαφές ποια είναι η ασφαλής δοσολογία. Επίσης, η ποιότητα και τα ενεργά συστατικά στα συμπληρώματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Αυτό καθιστά δύσκολο τον καθορισμό μιας τυπικής δόσης.

Μπορείτε να πάρετε tribulus φυσικά από τα τρόφιμα

Ναι. Ο καρπός πρέπει να τρώγεται με προσοχή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λήψη του tribulus

Παρενέργειες

Η λήψη του tribulus ως συμπλήρωμα για μικρό χρονικό διάστημα είναι πιθανώς ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι είστε υγιείς και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα ύπνου, στομαχικές διαταραχές και ακανόνιστες περιόδους.

Κίνδυνοι

Εργαστηριακές δοκιμές σε ζώα συνδέουν το tribulus με προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Μείνετε λοιπόν μακριά από το tribulus αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Επίσης, οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές στις ανδρικές ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

Αλληλεπιδράσεις

Το Tribulus μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και με ορισμένα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των θρόμβων στο αίμα.

Μην το πάρετε εάν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση, όπως:

  • Β-αναστολείς
  • Διγοξίνη
  • Αναστολείς διαύλων ασβεστίου
  • Διουρητικά
  • Αναστολείς του ΜΕΑ
  • Νιτρικά
  • Ορισμένα αντιπηκτικά

Εάν λαμβάνετε φάρμακα για τον διαβήτη, το tribulus μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα σας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Μπορεί επίσης να αυξήσει την επίδραση που έχουν τα στεροειδή στο σώμα σας.

Φροντίστε να ενημερώνετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ακόμη και αν είναι φυσικά. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τυχόν πιθανές παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, τρόφιμα ή άλλα βότανα και συμπληρώματα. Μπορεί να σας ενημερώσει αν το συμπλήρωμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για εσάς.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ρυθμίζει τα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, τα αντιμετωπίζει όπως τα τρόφιμα και όχι όπως τα φάρμακα. Σε αντίθεση με τους κατασκευαστές φαρμάκων, οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά πριν τα πουλήσουν στην αγορά.