Το Ginkgo biloba είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία των ματιών, μαζί με πολλές άλλες καταστάσεις.

Το Ginkgo biloba είναι ένα δέντρο που κατάγεται από την Κίνα και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ποικίλες χρήσεις.

Επειδή είναι το μόνο επιζών μέλος μιας αρχαίας τάξης φυτών, μερικές φορές αναφέρεται ως ζωντανό απολίθωμα.

Ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η σύγχρονη έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στο εκχύλισμα ginkgo, το οποίο παρασκευάζεται από τα φύλλα του.

Τα συμπληρώματα ginkgo συνδέονται με διάφορους ισχυρισμούς και χρήσεις για την υγεία, οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στη λειτουργία του εγκεφάλου και την κυκλοφορία του αίματος.

 

Ακολουθούν 12 οφέλη του ginkgo biloba

1. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά

Η περιεκτικότητα του Ginkgo σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ο λόγος πίσω από πολλούς από τους ισχυρισμούς του για την υγεία.

Το Ginkgo περιέχει υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών και τερπενοειδών, οι οποίες είναι ενώσεις γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους επιδράσεις.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν ή εξουδετερώνουν τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά αντιδραστικά σωματίδια που παράγονται στο σώμα κατά τη διάρκεια φυσιολογικών μεταβολικών λειτουργιών, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια ή η αποτοξίνωση.

Ωστόσο, έχουν επίσης τη δυνατότητα να βλάψουν τους υγιείς ιστούς, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της γήρανσης και στην ανάπτυξη ασθενειών.

Η έρευνα σχετικά με τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του ginkgo είναι πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι στη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής

Η φλεγμονή αποτελεί μέρος της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού σε τραυματισμό ή εισβολή ξένης ουσίας.

Κατά τη φλεγμονώδη αντίδραση, διάφορα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος επιστρατεύονται για να καταπολεμήσουν τον ξένο εισβολέα ή να θεραπεύσουν την τραυματισμένη περιοχή.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση ακόμη και όταν δεν υπάρχει ασθένεια ή τραυματισμός. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ιστούς και το DNA του σώματος.

Χρόνια έρευνας σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ginkgo μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής τόσο σε ανθρώπινα όσο και σε ζωικά κύτταρα σε διάφορες καταστάσεις ασθενειών.

Ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες το εκχύλισμα ginkgo έχει δείξει ότι μειώνει τη φλεγμονή περιλαμβάνουν:

 • αρθρίτιδα
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
 • καρκίνος
 • καρδιακές παθήσεις
 • εγκεφαλικό επεισόδιο

Αν και τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο του ginkgo στη θεραπεία αυτών των πολύπλοκων ασθενειών

3. Βελτιώνει την κυκλοφορία και την υγεία της καρδιάς

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι σπόροι γκίνγκο χρησιμοποιούνταν για να ανοίγουν “κανάλια” ενέργειας σε διάφορα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Η προφανής ικανότητα του ginkgo να αυξάνει τη ροή του αίματος σε διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να είναι η προέλευση πολλών από τα υποτιθέμενα οφέλη του.

Μια παλαιότερη έρευνα σε άτομα με καρδιακή νόσο που έλαβαν συμπλήρωμα ginkgo αποκάλυψε άμεση αύξηση της ροής του αίματος σε πολλά μέρη του σώματος. Αυτό αποδόθηκε σε μια αύξηση 12% στα επίπεδα του κυκλοφορούντος μονοξειδίου του αζώτου, μιας ένωσης που είναι υπεύθυνη για τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη του 2008 έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα σε ηλικιωμένους ενήλικες που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα ginkgo.

Πρόσθετες έρευνες επισημαίνουν επίσης τις προστατευτικές επιδράσεις του ginkgo στην υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου και την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων. Υπάρχουν πολλαπλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό, μία από τις οποίες μπορεί να είναι οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν στο φυτό.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο το ginkgo επηρεάζει την κυκλοφορία και την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

4. Μειώνει τα συμπτώματα των ψυχιατρικών διαταραχών και της άνοιας

Το Ginkgo έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για την ικανότητά του να μειώνει το άγχος, το στρες και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση που συνδέεται με τη γήρανση.

Συνολικά, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι ασυνεπή σε αυτόν τον τομέα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση του ρυθμού γνωστικής παρακμής σε άτομα με άνοια που χρησιμοποιούν ginkgo, αλλά άλλες αποτυγχάνουν να αναπαράγουν αυτό το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, μια έρευνα 21 μελετών αποκάλυψε ότι όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη συμβατική ιατρική, το εκχύλισμα ginkgo μπορεί να αυξήσει τις λειτουργικές ικανότητες σε άτομα με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη έρευνα αξιολόγησε τέσσερις μελέτες και διαπίστωσε σημαντική μείωση σε ένα φάσμα συμπτωμάτων που σχετίζονται με την άνοια όταν το ginkgo χρησιμοποιήθηκε για 22-24 εβδομάδες.

Αυτά τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ginkgo στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, ιδίως όσον αφορά τους αγγειακούς τύπους άνοιας.

Συνολικά, είναι πολύ νωρίς για να δηλωθεί ή να διαψευστεί οριστικά ο ρόλος του ginkgo στη θεραπεία της άνοιας, αλλά οι πρόσφατες έρευνες αρχίζουν να κάνουν αυτό το κομμάτι πιο ξεκάθαρο.

5. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ευημερία

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι το ginkgo μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υγιή άτομα.

Παλαιότερες μικρές μελέτες υποστηρίζουν την άποψη ότι χρησιμοποιώντας συμπλήρωμα με ginkgo μπορεί να αυξήσει την πνευματική απόδοση και την αντιληπτή ευημερία.

Τα αποτελέσματα από μελέτες όπως αυτές έχουν δώσει αφορμή για ισχυρισμούς που συνδέουν το ginkgo με τη βελτίωση της μνήμης, της εστίασης και της προσοχής.

Ωστόσο, μια έρευνα του 2012 σχετικά με τη σχέση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση γκίνγκο δεν οδήγησε σε μετρήσιμες βελτιώσεις στη μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία ή την ικανότητα προσοχής.

Αν και τα συμπλητώματα με ginkgo μπορεί να βελτιώσει τη νοητική ικανότητα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

6. Μπορεί να μειώσει το άγχος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ginkgo μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους.

Κάποιες μελέτες σε ζώα έχουν παρατηρήσει μειώσεις στα συμπτώματα άγχους που μπορεί να αποδοθούν στην περιεκτικότητα του ginkgo σε αντιοξειδωτικά.

Σε μια μελέτη του 2007, 170 άτομα με γενικευμένο άγχος έλαβαν θεραπεία είτε με 240 χιλιοστόγραμμα (mg) ginkgo, είτε με 480 mg ginkgo, είτε με εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με την υψηλότερη δόση ginkgo ανέφερε 45% μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων άγχους, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ενώ η συμπληρωματική χορήγηση ginkgo μπορεί να μειώσει το άγχος, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα από τις διαθέσιμες έρευνες.

7. Μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη

Έρευνα σε ζώα δείχνει ότι η συμπληρωματική χορήγηση ginkgo μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μια μελέτη σε ανθρώπους σε 136 ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε επίσης ότι το εκχύλισμα ginkgo biloba θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να μειώσει τα επίπεδα του S100B, ενός δείκτη εγκεφαλικής βλάβης, όταν συνδυάζεται με ένα αντικαταθλιπτικό.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που έλαβαν εκχύλισμα ginkgo biloba παράλληλα με ένα αντικαταθλιπτικό για 8 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε σύγκριση με τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού μόνο.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ του ginkgo και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη στον γενικό πληθυσμό.

8. Μπορεί να υποστηρίξει την όραση και την υγεία των ματιών

Πολύ λίγες έρευνες έχουν διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο το ginkgo σχετίζεται με την όραση και την υγεία των ματιών. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Μιαέρευνα έδειξε ότι τα άτομα με γλαύκωμα που έλαβαν συμπλήρωμα γκίνγκο παρουσίασαν αυξημένη ροή αίματος στο μάτι, αλλά αυτό δεν μεταφράστηκε απαραίτητα σε καλύτερη όραση.

Μια άλλη έρευνα δύο μελετών του 2013 αξιολόγησε την επίδραση του εκχυλίσματος ginkgo στην εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτίωση της όρασης, αλλά αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό σε όλους τους τομείς.

Πολλά από αυτά τα θετικά αποτελέσματα φαίνεται να σχετίζονται με την αυξημένη ροή αίματος στο μάτι.

Δεν είναι σαφές αν το ginkgo θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση σε όσους δεν έχουν ήδη διαταραχή της όρασης.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το ginkgo μπορεί να αυξήσει την ικανότητα όρασης ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου των ματιών.

9. Μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους και ημικρανίες

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το ginkgo είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Πολύ λίγες έρευνες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ικανότητα του ginkgo να θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, ανάλογα με τη βασική αιτία του πονοκεφάλου, μπορεί να βοηθήσει.

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι το ginkgo έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Εάν ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία προκαλείται από υπερβολικό στρες, το ginkgo μπορεί να είναι χρήσιμο.

Επιπλέον, εάν ο πονοκέφαλος σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος ή με στενωμένα αιμοφόρα αγγεία, η ικανότητα του ginkgo να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Αντίθετα, ορισμένες ημικρανίες προκαλούνται από την υπερβολική διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Σε αυτή την περίπτωση, το ginkgo μπορεί να έχει μικρή έως καθόλου επίδραση.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα παραδείγματα είναι απλώς συμπεράσματα και δεν υποκαθιστούν αδιάσειστα στοιχεία.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το ginkgo για τις ημικρανίες σας, είναι απίθανο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Απλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να μην βοηθήσει απαραίτητα.

10. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και της ΧΑΠ

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το ginkgo μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων φλεγμονωδών αναπνευστικών παθήσεων όπως η ΧΑΠ.

Αυτό αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του ginkgo, οι οποίες μπορεί να επιτρέψουν τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών και την αύξηση της πνευμονικής χωρητικότητας.

Μια παλαιότερη έρευνα σε 75 άτομα αξιολόγησε τη χρήση του εκχυλίσματος ginkgo παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Τα επίπεδα φλεγμονωδών ενώσεων στο σάλιο όσων έλαβαν ginkgo ήταν σημαντικά χαμηλότερα από εκείνα που έλαβαν μόνο παραδοσιακά φάρμακα.

Μια άλλη έρευνα του 2013 σε 100 άτομα αξιολόγησε τη χρήση ενός μείγματος κινεζικών βοτάνων, το οποίο περιελάμβανε ginkgo, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΧΑΠ.

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν το φυτικό σκεύασμα ανέφεραν σημαντική μείωση του βήχα και της βρογχίτιδας σε 3 μήνες παρακολούθησης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί αν αυτή η βελτίωση μπορεί να αποδοθεί μόνο στο ginkgo ή αν ήταν μια συνεργιστική επίδραση των άλλων βοτάνων που χρησιμοποιήθηκαν στη φόρμουλα της ομάδας θεραπείας.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτή τη συγκεκριμένη εφαρμογή του ginkgo.

11. Μειώνει τα συμπτώματα του PMS

Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι το ginkgo μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο των σωματικών όσο και των ψυχολογικών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Μια παλαιότερη έρευνα σε 85 φοιτητές αποκάλυψε μείωση κατά 23% των αναφερόμενων συμπτωμάτων PMS όταν καταναλώνεται ginkgo.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα εικονικού φαρμάκου σε αυτή τη μελέτη παρουσίασε επίσης μια μικρή μείωση των συμπτωμάτων PMS, αν και ήταν πολύ χαμηλότερη, περίπου 8,8%.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ του ginkgo και των συμπτωμάτων PMS.

12. Αντιμετωπίζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ginkgo μπορεί να θεραπεύσει θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η χαμηλή λίμπιντο.

Το ginkgo έχει την ικανότητα να βελτιώνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα, το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία μέσω της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Ως αποτέλεσμα, το ginkgo μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων σεξουαλικής δυσλειτουργίας βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές του σώματος.

Ορισμένες έρευνες έχουν διερευνήσει τη χρήση του ginkgo για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων (SSRI). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ginkgo δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του ginkgo και των φαρμάκων SSRI, η οποία θα μπορούσε να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά.

Μια έρευνα του 2008 αξιολόγησε τη χρήση του ginkgo για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας και ικανοποίησης σε γυναίκες που υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε σεξουαλική ψυχοθεραπεία.

Ο συνδυασμός του ginkgo και της θεραπείας ήταν αποτελεσματικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αλλά το συμπλήρωμα με ginkgo από μόνο του δεν ήταν.

Η λογική της χρήσης του ginkgo για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας έχει νόημα, αλλά η έρευνα δεν το υποστηρίζει προς το παρόν.

Πιθανές παρενέργειες

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν συμπεριλάβετε το ginkgo στη ρουτίνα σας.

Για τους περισσότερους ενήλικες, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη λήψη ginkgo είναι σχετικά χαμηλός, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το ginkgo μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Εάν είστε αλλεργικοί σε φυτά που περιέχουν αλκυλοφαινόλες ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, δεν πρέπει να πάρετε ginkgo.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

 • ναυτία
 • διάρροια
 • ζάλη
 • πονοκέφαλοι
 • πόνος στο στομάχι
 • εξάνθημα/αλλεργική αντίδραση

Το Ginkgo έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με ορισμένα φάρμακα. Ορισμένες αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Πιθανές δυσμενείς αλληλεπιδράσεις φαρμάκων περιλαμβάνουν:

 • Αντιπηκτικά του αίματος (βαρφαρίνη, ασπιρίνη)
 • SSRIs/MAOIs/αντικαταθλιπτικά (Prozac, Zoloft)
 • ΜΣΑΦ (ιβουπροφαίνη, ναπροξόνη)

Μορφές δόσεων και συμπληρωμάτων

Το Ginkgo biloba διατίθεται στο εμπόριο στις ακόλουθες μορφές:

 • κάψουλες
 • δισκία
 • υγρά εκχυλίσματα
 • αποξηραμένα φύλλα/τσάι

Οι περισσότερες από τις τρέχουσες έρευνες αντικατοπτρίζουν αποτελέσματα που χρησιμοποιήθηκαν με καθαρισμένο εκχύλισμα ginkgo. Μην τρώτε ωμούς σπόρους ginkgo, καθώς είναι δηλητηριώδεις.

Ένας από τους περιορισμούς των μελετών για το ginkgo είναι ότι δεν χρησιμοποίησαν τυποποιημένη δοσολογία.

Ωστόσο, ο κύριος όγκος των στοιχείων φαίνεται να υποστηρίζει την ασφάλεια της λήψης 120-160 mg κατανεμημένων σε διάφορες δόσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη μέγιστη δοσολογία, αλλά είναι συνετό να ξεκινήσετε με χαμηλότερη δόση και να ανεβείτε προς τα πάνω για να εξασφαλίσετε την ανοχή.

Οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν αξιολογήσει δόσεις μεγαλύτερες από 600 mg ημερησίως, οπότε μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να υπερβείτε αυτή την ποσότητα.

Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού αρχίσετε να παρατηρείτε οποιαδήποτε αποτελέσματα.

 

Συμπέρασμα

Το Ginkgo biloba έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ικανότητες και την ικανότητα να βελτιώνει την κυκλοφορία.

Μαζί, αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν πολυάριθμα συστήματα του σώματος και ασθένειες, αν και η επιστήμη πίσω από αυτό έχει ακόμη να καλύψει κάποια απόσταση.

Ενώ το ginkgo χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, δεν είναι πλήρως κατανοητό πώς λειτουργεί. Μεγάλο μέρος της διαθέσιμης έρευνας είναι ασυνεπές ή ασαφές, και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό κατά νου.

Όπως συμβαίνει με κάθε φυτικό συμπλήρωμα, υπάρχουν κίνδυνοι. Το Ginkgo θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, εάν είστε αλλεργικοί ή λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα.

Εάν σκέφτεστε να συμπεριλάβετε το ginkgo στην αγωγή σας, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.