Η Maca είναι ένα περουβιανό φυτό που μπορεί να έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της λίμπιντο, η αύξηση της γονιμότητας, η τόνωση της ενέργειας και η βελτίωση της διάθεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και της αρτηριακής πίεσης.

Φυτρώνει στα βουνά των Άνδεων και πρόκειται για σταυρανθή λαχανικά, που σημαίνει ότι είναι συγγενικό με το μπρόκολο και το λάχανο.

Η Maca είναι ένα κοινό συστατικό στην περουβιανή κουζίνα που δίνει στα πιάτα μια γήινη γεύση. Η ρίζα της μπορεί να αλεσθεί σε σκόνη και να προστεθεί σε γεύματα ή smoothies.

Εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, μπορεί επίσης να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

 

Οφέλη

Υπάρχει μια σειρά από πιθανά οφέλη της ρίζας μάκα, όπως:

1. Αύξηση της λίμπιντο

Το πιο γνωστό όφελος της ρίζας μάκα είναι η δυνατότητά της να αυξάνει τη λίμπιντο. Υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη από το 2002 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έλαβαν 1,5 ή 3 γραμμάρια (g) μάκα την ημέρα παρουσίασαν αυξημένη λίμπιντο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια έρευνα του 2010 σχετικά με τη μάκα και τη σεξουαλική λειτουργία βρήκε κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μάκα θα μπορούσε να βελτιώσει τη λίμπιντο, αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικό.

2. Μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας

Η ρίζα μάκα θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία (ED). Μια μικρή έρευνα του 2009 εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης 2,4g ρίζας μάκα την ημέρα για 12 εβδομάδες στην αντίληψη των συμμετεχόντων για τη γενική και σεξουαλική τους ευεξία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες με ήπια ED. Όσοι έλαβαν ρίζα μάκα παρουσίασαν πιο σημαντική αύξηση της σεξουαλικής ευεξίας από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

3. Ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής

Ορισμένοι αθλητές και bodybuilders χρησιμοποιούν τη ρίζα μάκα ως συμπλήρωμα για την αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό.

Μια πιλοτική έρευνα το 2009 διαπίστωσε ότι η χρήση εκχυλίσματος μάκα για 14 ημέρες βελτίωσε την απόδοση ανδρών ποδηλατών σε χρονομέτρηση 40 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σημαντικά από τη βελτίωση που παρατηρήθηκε σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μάκα βελτίωσε τη λίμπιντο στους συμμετέχοντες που το χρησιμοποίησαν, όμως το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης ήταν πολύ μικρό, οπότε χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

4. Αύξηση της γονιμότητας

Μια άλλη ευρέως διαδεδομένη χρήση της ρίζας μάκα είναι η αύξηση της γονιμότητας, ιδίως στους άνδρες.

Μια έρευνα του 2016 βρήκε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρίζα μάκα μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος τόσο σε γόνιμους όσο και σε υπογόνιμους άνδρες. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

5. Βελτίωση της διάθεσης

Η μάκα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Μια μελέτη σε 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να μειώσει τα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Επίσης, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η μάκα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

6. Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Είναι πιθανό ότι η ρίζα μάκα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Η ίδια μελέτη του 2015 διαπίστωσε επίσης ότι 3,3 γραμμάρια μάκα ημερησίως για 12 εβδομάδες μείωσαν την αρτηριακή πίεση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

7. Μείωση της ηλιακής βλάβης

Μια παλαιότερη μελέτη σε ένα ζωικό μοντέλο διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μια άλλη μελέτη σε ζώα το 2011 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από φύλλα μάκα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού κυττάρων ηλιακού εγκαύματος.

8. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών

Η ρίζα μάκα προάγει επίσης τα φυσικά αντιοξειδωτικά στο σώμα, όπως η γλουταθειόνη και η υπεροξειδική δισμουτάση.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

9. Μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Ορισμένοι υποστηρικτές της ρίζας μάκα πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της ορμόνης των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, του σταδίου πριν από την εμμηνόπαυση μιας γυναίκας, τα επίπεδα οιστρογόνων αυξομειώνονται και προκαλούν ποικίλα συμπτώματα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν καθημερινά δύο δισκία που περιείχαν μάκα παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

10. Βελτίωση της μάθησης και της μνήμης

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε ποντίκια.

Μια έρευνα του 2014 πρότεινε ότι η μάκα μπορεί να έχει οφέλη για τη μάθηση και την απόδοση της μνήμης. Οι ερευνητές πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία καταστάσεων που επηρεάζουν αυτές τις διαδικασίες, όπως η νόσος του Alzheimer.

Ωστόσο, επί του παρόντος είναι διαθέσιμες μόνο έρευνες σε ζωικά μοντέλα, οπότε δεν είναι σαφές αν η μάκα θα έχει τα ίδια οφέλη και στους ανθρώπους.

Κίνδυνοι

Η μάκα δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία των περισσότερων ανθρώπων και είναι απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες σε μέτριες δόσεις.

Ωστόσο, λόγω της επίδρασής του στις ορμόνες, τα άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη της Είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγεται η λήψη της όταν υποβάλλονται σε θεραπείες που τροποποιούν τα ορμονικά επίπεδα, όπως οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.

 

Συμπέρασμα

Η μάκα έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, ιδίως για τη σεξουαλική υγεία. Ωστόσο, τα αποδεικτικά στοιχεία πίσω από αυτά τα οφέλη για την υγεία είναι αδύναμα, καθώς πολλές μελέτες χρησιμοποίησαν μικρά μεγέθη δείγματος ή ζωικά μοντέλα.

Οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες μελέτες μεγάλης κλίμακας σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν η μάκα είναι αποτελεσματική. Αν και υπάρχουν λίγοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη λήψη μάκα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τη δοκιμάσουν χωρίς να αντιμετωπίσουν δυσμενείς παρενέργειες.