Η θειική χονδροϊτίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά για τη διαχείριση του πόνου στις αρθρώσεις.

Αν και παράγεται φυσικά στο σώμα, ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να το λαμβάνουν ως συμπλήρωμα για τις πιθανές ιδιότητες που μπορεί να έχει για την υγεία των αρθρώσεων. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους το λαμβάνουν για την οστεοαρθρίτιδα.

 

Τι είναι η θειική χονδροϊτίνη

Η θειική χονδροϊτίνη είναι μια ένωση που υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα ως βασικό μέρος του υαλινικού χόνδρου, ενός ιστού που μαλακώνει τις αρθρώσεις.

Μπορείτε επίσης να τη βρείτε ως συμπλήρωμα διατροφής, συχνά σε συνδυασμό με τη γλυκοζαμίνη, ένα άλλο δομικό συστατικό του χόνδρου.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε ορισμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως ζωμούς οστών, σούπες και άλλα πιάτα που περιέχουν κομμάτια κρέατος με συνδετικό ιστό.

Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συνήθως για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, μιας εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων κατά την οποία ο χόνδρος στα άκρα των οστών σας φθείρεται, προκαλώντας πόνο και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάγματος.

Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θειικής χονδροϊτίνης είναι μικτά. Οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να διερευνήσουν τα αποτελέσματά της.

Κύρια οφέλη της χονδροϊτίνης

Ενώ η έρευνα σχετικά με τη λήψη θειικής χονδροϊτίνης είχε μικτά αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία.

Μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις

Οι άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα θειικής χονδροϊτίνης πιο συχνά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, μιας κοινής διαταραχής των οστών που επηρεάζει τον χόνδρο που περιβάλλει τις αρθρώσεις σας.

Οι υποστηρικτές λένε ότι όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, αυξάνει τη σύνθεση διαφόρων συστατικών του χόνδρου, ενώ παράλληλα αποτρέπει τη διάσπαση του.

Μια έρευνα 26 μελετών του 2018 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων χονδροϊτίνης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πόνου και τη λειτουργία των αρθρώσεων σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Μια έρευνα του 2020 δείχνει ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, ενώ παράλληλα μειώνει την ανάγκη για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, τα οποία έχουν τις δικές τους παρενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές μελέτες δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η χονδροϊτίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας,, συμπεριλαμβανομένης της δυσκαμψίας των αρθρώσεων ή του πόνου.

Αρκετοί επαγγελματικοί οργανισμοί, όπως η Διεθνής Ερευνητική Εταιρεία Οστεοαρθρίτιδας και το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας, αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη χρήση χονδροϊτίνης λόγω των μικτών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

Ενώ τα συμπληρώματα χονδροϊτίνης μπορεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, δεν παρέχουν μόνιμη θεραπεία.

Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη θεραπευτική αγωγή οστεοαρθρίτιδας με τον γιατρό σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Τακτική άσκηση. Η άσκηση χτίζει τη μυϊκή και οστική μάζα για την πρόληψη της εξέλιξης της.
  • Απώλεια βάρους. Η απώλεια υπερβολικού σωματικού βάρους μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεών.
  • Φαρμακευτικά προϊόντα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστών και χόνδρου, ενώ άλλα μπορεί να μειώσουν τον πόνο.
  • Άλλα συμπληρώματα. Άλλα συμπληρώματα, όπως η γλυκοζαμίνη, το ιχθυέλαιο, η βιταμίνη D, η κουρκουμίνη και το κολλαγόνο, μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Προστατεύει τα μάτια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης

Οι γιατροί ς χρησιμοποιούν επίσης συχνά θειική χονδροϊτίνη σε μορφή διαλύματος κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη και άλλων χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια.

Όταν συνδυάζεται με άλλες ενώσεις σε ένα διάλυμα, η χονδροϊτίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τμημάτων του ματιού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών.

Η χονδροϊτίνη είναι επίσης συστατικό σε διάφορους τύπους συνταγογραφούμενων οφθαλμικών σταγόνων που χρησιμοποιούν συχνά οι οφθαλμίατροι για την ανακούφιση από τα ξηρά, ερεθισμένα μάτια.

Πιθανά μειονεκτήματα της χονδροϊτίνης

Ενώ η λήψη θειικής χονδροϊτίνης μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, συνοδεύεται από μερικά πιθανά μειονεκτήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε.

Μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές

Η λήψη χονδροϊτίνης έχει βρεθεί ότι είναι ασφαλής. Ωστόσο, μία από τις κύριες πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουν οι χρήστες είναι η δυσφορία στο στομάχι.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν:

Μπορεί να είστε σε θέση να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές χωρίζοντας την ημερήσια δόση χονδροϊτίνης σε δύο διαφορετικές δόσεις που παίρνετε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Ορισμένα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θειική χονδροϊτίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη βαρφαρίνη (Coumadin), ένα κοινό φάρμακο για την αραίωση του αίματος.

Πιο συγκεκριμένα, εάν λαμβάνετε χονδροϊτίνη παράλληλα με τη βαρφαρίνη, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συζητήσετε τη λήψη χονδροϊτίνης με έναν γιατρό, ειδικά εάν παίρνετε αντιπηκτικό φάρμακο, όπως η βαρφαρίνη.

Αποφύγετε όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη χονδροϊτίνης.

Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την ασφάλειά της για αυτούς τους πληθυσμούς.

Συνιστώμενη δοσολογία

Όσον αφορά τη δοσολογία της θειικής χονδροϊτίνης, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι 800-1.200 mg ημερησίως, από το στόμα, είναι πιο αποτελεσματικά για τα οφέλη που σχετίζονται με τις αρθρώσεις.

Μερικοί άνθρωποι χωρίζουν την ημερήσια δόση τους σε δύο μισές δόσεις για να μειώσουν τυχόν πεπτικές παρενέργειες.

Ενώ είναι εύκολα διαθέσιμο χωρίς συνταγή, διατίθενται επίσης πιο ρυθμιζόμενες συνταγογραφούμενες εκδόσεις με εντολή γιατρού.

Η χονδροϊτίνη θεωρείται συμπλήρωμα βραδείας δράσης επειδή χρειάζεται χρόνο για να συσσωρευτεί στις αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να δείτε αποτέλεσμα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα συμπληρώματα χονδροϊτίνης προέρχονται από ζώα. Έτσι, αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, θα πρέπει να αναζητήσετε μια έκδοση φιλική προς τα vegan.

Όπως πάντα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για τη δοσολογία που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Δοκιμές τρίτων

Όταν αγοράζετε χονδροϊτίνη, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες διαφέρουν σε τιμή και ποιότητα.

Για να προσδιορίσετε αυτές που έχουν υψηλότερη ποιότητα, αναζητήστε αυτές που έχουν ελεγχθεί από τρίτους.

Ο έλεγχος από τρίτους σημαίνει ότι ο κατασκευαστής έχει στείλει το προϊόν σε μια ανεξάρτητη εταιρεία που ειδικεύεται στον έλεγχο της ποιότητας του συμπληρώματος με βάση διάφορους παράγοντες.

Τα συμπληρώματα που έχουν περάσει από δοκιμές τρίτων θα παρέχουν την καλύτερη ποιότητα και είναι πιο πιθανό να είναι απαλλαγμένα από τυχόν μολυσματικές ουσίες.

Συχνά συνδυάζεται με γλυκοζαμίνη

Συχνά θα βρείτε τη χονδροϊτίνη σε συνδυασμό με τη γλυκοζαμίνη, μια άλλη ένωση για την υγεία των χόνδρων που παράγει ο οργανισμός με φυσικό τρόπο.

Οι ειδικοί συνιστούν συχνά τη λήψη αυτών των δύο συμπληρωμάτων μαζί για να μεγιστοποιήσουν τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία των αρθρώσεων.

Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη του 2015 παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στα επίπεδα πόνου όταν οι άνθρωποι έπαιρναν γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη μαζί. Ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε βελτίωση του πόνου όταν λαμβάνονταν ξεχωριστά.

Η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη συνδυάζονται συχνά σε δόσεις 1.500 mg γλυκοζαμίνης και 1.200 mg χονδροϊτίνης την ημέρα.

Επομένως, όταν λαμβάνετε χονδροϊτίνη, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να λαμβάνετε ταυτόχρονα και γλυκοζαμίνη για να μεγιστοποιήσετε τα πιθανά οφέλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τις συνδυασμένες επιδράσεις αυτών των ενώσεων.

 

Συμπέρασμα

Η χονδροϊτίνη είναι ένα κοινό συμπλήρωμα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η χονδροϊτίνη μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συμπλήρωμα για την ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, άλλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει καμία βελτίωση. Επομένως, τα τρέχοντα ερευνητικά αποτελέσματα είναι μικτά και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Όταν λαμβάνεται σε δόση 800-1.200 mg ημερησίως, η χονδροϊτίνη θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους πληθυσμούς, εκτός από εκείνους που λαμβάνουν ορισμένα αντιπηκτικά και τα άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε θειική χονδροϊτίνη, φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό για να δείτε αν είναι κατάλληλη για εσάς.