Γεννητικα όργανα της γυναίκας ανατομία

– Το αιδοίο αποτελεί το σύνολο των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας . Εμφανίζει στο μέσο μια επιμήκη σχισμή, την αιδοιϊκή, η οποία οδηγεί στον πρόδομο του κόλπου. Αποτελείται από τα δύο μεγάλα χείλη του, δύο ουσιαστικά δερματικές πτυχές. Εσωτερικά βρίσκονται τα μικρά χείλη του αιδοίου κι έχουν λεπτή υφή. Τα μικρά χείλη προς τα πάνω καταλήγουν σε μία αναδίπλωση που καλύπτει την κλειτορίδα.  Η κλειτορίδα είναι πολύ ευαίσθητη και συμμετέχει στη σεξουαλική διέγερση. Λίγο πιο κάτω από την κλειτορίδα και πάντα ανάμεσα στα μικρά χείλη του αιδοίου βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθρας. Πρόκειται για μια μικρή οπή μέσα από την οποία εξέρχονται τα ούρα.

– Το εφήβαιο, ομοιάζει με τρίγωνο ,είναι υποστρόγγυλο τριχωτό έπαρμα του δέρματος και βρίσκεται μπροστά από την ηβική σύμφυση.

– Τα μεγάλα χείλη του αιδοίου είναι δύο επιμήκεις και λιποειδείς πτυχές του δέρματος, αρχίζουν από το εφήβαιο και φέρονται προς τα κάτω και πίσω.

– Τα μικρά χείλη του αιδοίου είναι λεπτές πτυχές του δέρματος, βρίσκονται προς τα έσω από τα μεγάλα χείλη και αφορίζουν δεξιά και αριστερά τον πρόδομο του κόλπο.

– Η κλειτορίδα αντιστοιχεί στο ανδρικό πέος όμως δεν εξελίσσεται εμβρυολογικά φυσικά σε πέος .Το μήκος της είναι περίπου 5-6 cm προς τα έσω.

– Ο παρθενικός υμένας, είναι ένα ινώδες πέταλο, που στενεύει το στόμιο του κόλπου από την οπίσθια και τις πλάγιες επιφάνειες.

– Κάτω από το έξω στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται το έξω στόμιο ή πρόδομος του κόλπου. Οι μεγάλοι αδένες του προδόμου, που ονομάζονται βαρθολίνειοι , εκκρίνουν κατά την συνουσία ένα βλεννώδες έκκριμα που χρησιμεύει για να υγραίνει τον πρόδομο του κόλπου, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του πέους. Ο κόλπος είναι ένας σωληνώδης σχηματισμός από μυικά τοιχώματα ό οποίος οδηγεί από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα στη μήτρα. Μέσω του κόλπου εξέρχεται το αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.