Η γλυκοζαμίνη υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να έχει ήπιες παρενέργειες, όπως ναυτία, καούρα ή διάρροια.

Oι άνθρωποι αγόραζουν συχνά συμπληρώματα γλυκοζαμίνης για να προλάβουν ή να μειώσουν τον πόνο στις αρθρώσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη γλυκοζαμίνη για την υγεία των αρθρώσεων και τα άλλα υποτιθέμενα οφέλη της για την υγεία δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

 

Τι είναι η γλυκοζαμίνη

Η γλυκοζαμίνη είναι μια ένωση που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα και ταξινομείται ως αμινοσάκχαρο.

Χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για μια ποικιλία λειτουργικών μορίων στο σώμα. Αναγνωρίζεται κυρίως για το ρόλο της στην ανάπτυξη και διατήρηση του χόνδρου μέσα στις αρθρώσεις.

Βρίσκεται επίσης σε ορισμένους ζωικούς και άλλους μη ανθρώπινους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των οστράκων των οστρακοειδών, των οστών των ζώων και των μυκήτων. Οι συμπληρωματικές μορφές γλυκοζαμίνης συχνά παρασκευάζονται από αυτές τις φυσικές πηγές.

Αυτό το συμπλήρωμα χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία και την πρόληψη διαταραχών των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα. Μπορείτε να το πάρετε από το στόμα ή να το εφαρμόσετε τοπικά μέσω μιας κρέμας ή αλοιφής.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η γλυκοζαμίνη χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων διαφόρων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Αν και οι μηχανισμοί της γλυκοζαμίνης είναι ακόμη ελάχιστα κατανοητοί, φαίνεται ότι μειώνει εύκολα τη φλεγμονή.

Σε μια μικρή μελέτη σε 18 ενήλικες με υπερβολικό βάρος, η λήψη 1.500 mg υδροχλωρικής γλυκοζαμίνης συν 1.200 mg θειικής χονδροϊτίνης καθημερινά για 28 ημέρες μείωσε την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), έναν βιοδείκτη συστηματικής φλεγμονής, κατά 23% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Όπως και οι περισσότερες άλλες έρευνες σχετικά με τη γλυκοζαμίνη, η μελέτη αυτή συμπλήρωνε ταυτόχρονα με χονδροϊτίνη, μια ένωση παρόμοια με τη γλυκοζαμίνη. Συμμετέχει επίσης στην παραγωγή και τη διατήρηση του υγιούς χόνδρου από το σώμα σας.

Αν και η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συστηματική φλεγμονή, είναι άγνωστο αν έχουν τοπικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Επομένως, έχει αποδειχθεί ότι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη αναστέλλουν την ενεργοποίηση φλεγμονωδών μονοπατιών σε ανθρώπινα αρθρικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή συστατικών του αρθρικού υγρού.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της γλυκοζαμίνης έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων που μεσολαβούνται από τη φλεγμονή, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ακόμα, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η γλυκοζαμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας.

Υποστηρίζει υγιείς αρθρώσεις

Η γλυκοζαμίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα σας.

Ένας από τους κύριους ρόλους της είναι η υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης του αρθρικού χόνδρου, ενός τύπου λείου λευκού ιστού που καλύπτει τα άκρα των οστών σας, όπου συναντώνται για να σχηματίσουν αρθρώσεις.

Μαζί με το λιπαντικό υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό, ο αρθρικός χόνδρος ελαχιστοποιεί την τριβή και επιτρέπει στα οστά να κινούνται ελεύθερα και ανώδυνα το ένα πάνω στο άλλο.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι η γλυκοζαμίνη προάγει τη δημιουργία ορισμένων χημικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου, που αποτελούν σημαντικά δομικά συστατικά του αρθρικού χόνδρου και του αρθρικού υγρού.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης μπορεί να προστατεύσει τον ιστό των αρθρώσεων αποτρέποντας τη διάσπαση του χόνδρου, ιδίως στους αθλητές.

Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η λήψη 1,5-3 γραμμαρίων γλυκοζαμίνης καθημερινά για 3 μήνες μείωσε σημαντικά τη διάσπαση του χόνδρου σε κολεγιακούς ποδοσφαιριστές και επαγγελματίες παίκτες ράγκμπι.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν μια προστατευτική για τις αρθρώσεις δράση της γλυκοζαμίνης. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαταραχών των οστών και των αρθρώσεων

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης λαμβάνονται συχνά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των οστών και των αρθρώσεων. Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη γλυκοζαμίνη έχουν επικεντρωθεί στη χρήση μιας συγκεκριμένης μορφής που ονομάζεται θειική γλυκοζαμίνη.

Αυτό το μόριο έχει μελετηθεί καλά για τις δυνατότητές του να θεραπεύει τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) και την οστεοπόρωση.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων θειικής γλυκοζαμίνης μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική, μακροπρόθεσμη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, μειώνοντας σημαντικά τον πόνο, βοηθώντας στη διατήρηση του χώρου των αρθρώσεων και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.

Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες δεν διαπίστωσαν ότι η γλυκοζαμίνη βελτιώνει σημαντικά τον πόνο ή τη λειτουργία των αρθρώσεων σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα χεριών, ισχίου ή γόνατος.

Με βάση τα αντικρουόμενα στοιχεία, ορισμένοι επιστημονικοί οργανισμοί συνιστούν να μην χρησιμοποιείται η γλυκοζαμίνη για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Επομένως, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών και των βέλτιστων εφαρμογών της γλυκοζαμίνης στις παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών.

Άλλες χρήσεις της γλυκοζαμίνης

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τη γλυκοζαμίνη για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, αν και τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι περιορισμένα.

Διάμεση κυστίτιδα

Η γλυκοζαμίνη προωθείται ευρέως ως θεραπεία για τη διάμεση κυστίτιδα, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των μυών της ουροδόχου κύστης και συμπτώματα όπως η συχνουρία και ο πόνος στην ουροδόχο κύστη.

Η διάμεση κυστίτιδα σχετίζεται με ανεπάρκεια σε μια ένωση που ονομάζεται γλυκοζαμινογλυκάνη. Επειδή το σώμα σας μετατρέπει τη γλυκοζαμίνη σε γλυκοζαμινογλυκάνη, εικάζεται ότι η λήψη συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση της.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια πάθηση που προκαλεί χρόνια φλεγμονή του εντέρου, η οποία συχνά οδηγεί σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Όπως και η διάμεση κυστίτιδα , σχετίζεται με ανεπάρκεια γλυκοζαμινογλυκάνης.

Μια μελέτη σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση γλυκοζαμίνης θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή.

Σε μια μικρή μελέτη, 34 συμμετέχοντες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που έλαβαν Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη, μια άλλη μορφή συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνη, για 4 εβδομάδες ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις σε συμπτώματα όπως ο πόνος και η διάρροια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, τρόμο και δυσκολία στο περπάτημα, την ομιλία και την όραση.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η γλυκοζαμίνη θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν υπάρχουν υποστηρικτικές έρευνες.

Για παράδειγμα, μια έρευνα δεν έδειξε σημαντική επίδραση των συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης στο ποσοστό υποτροπής της ή στην εξέλιξη της νόσου.

Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μια οφθαλμική νόσος που μπορεί να προκαλέσει κάποια απώλεια όρασης, ακόμη και τύφλωση. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με γλυκοζαμίνη.

Ελπιδοφόρα, η έρευνα σε αρουραίους δείχνει ότι η θειική γλυκοζαμίνη μπορεί να προάγει την υγεία των ματιών μειώνοντας τη φλεγμονή και παρέχοντας αντιοξειδωτικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, το πίσω μέρος του ματιού σας που είναι υπεύθυνο για τη λήψη του φωτός και την αποστολή πληροφοριών όρασης στον εγκέφαλό.

Ωστόσο, μια έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί αντίθετα να αυξήσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος σε ηλικιωμένους, μια ομάδα που ήδη διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος.

Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η γλυκοζαμίνη είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης. Πρόκειται για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γνάθο, όπως ο πόνος στη γνάθο και το κλείδωμα της άρθρωσης της γνάθου. Ωστόσο, η έρευνα για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού παραμένει ανεπαρκής.

Μια μικρή έρευνα έδειξε σημαντική μείωση του πόνου και των δεικτών φλεγμονής, καθώς και αυξημένη κινητικότητα της γνάθου στους συμμετέχοντες που έλαβαν ένα συνδυασμένο συμπλήρωμα θειικής γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης.

Μια άλλη έρευνα έδειξε σημαντική βελτίωση στο μέγιστο άνοιγμα του στόματος και μείωση του πόνου, που αποδεικνύεται από τη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών, μετά τη λήψη 1,5 γραμμαρίων γλυκοζαμίνης και 1,2 γραμμαρίων θειικής χονδροϊτίνης καθημερινά για 8 εβδομάδες.

Αν και τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών είναι ελπιδοφόρα, δεν προσφέρουν αρκετά δεδομένα για να υποστηρίξουν οριστικά συμπεράσματα. Επομένως, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για το θέμα.

Λειτουργεί πραγματικά

Αν και διατυπώνονται ευρείς ισχυρισμοί σχετικά με τις θετικές επιδράσεις της γλυκοζαμίνης σε πολλές παθήσεις, η διαθέσιμη έρευνα υποστηρίζει τη χρήση της μόνο για ένα στενό φάσμα αυτών.

Επί του παρόντος, τα ισχυρότερα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της θειικής γλυκοζαμίνης για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Αλλά ακόμη και τότε, τα στοιχεία παραμένουν ασαφή.

Εκτός αυτού, η γλυκοζαμίνη είναι λιγότερο πιθανό να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για άλλες ασθένειες ή φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Εάν εξακολουθείτε να σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε γλυκοζαμίνη, εξετάστε την ποιότητα του συμπληρώματος που θα επιλέξετε.

Το καλύτερο είναι να ελέγχετε την πιστοποίηση από τρίτους για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ακριβώς αυτό για το οποίο πληρώνετε. Οι κατασκευαστές που είναι πρόθυμοι να ελέγξουν τα προϊόντα τους για καθαρότητα τείνουν να έχουν υψηλότερα πρότυπα.

Δοσολογία και μορφές συμπληρώματος

Η τυπική δοσολογία γλυκοζαμίνης είναι 1.500-3.000 mg ημερησίως, τα οποία μπορείτε να πάρετε με τη μία ή σε πολλαπλές μικρότερες δόσεις.

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης παρασκευάζονται από φυσικές πηγές, όπως κοχύλια οστρακοειδών ή μύκητες, ή παρασκευάζονται τεχνητά σε εργαστήριο.

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης διατίθενται σε τρεις μορφές:

  1. Θειική γλυκοζαμίνη
  2. Υδροχλωρική γλυκοζαμίνη
  3. Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη

Δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους. Οι περισσότερες μελέτες που βρήκαν τη γλυκοζαμίνη αποτελεσματική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας χρησιμοποίησαν τη θειική εκδοχή.

Η θειική γλυκοζαμίνη πωλείται συνήθως σε συνδυασμό με θειική χονδροϊτίνη.

Πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης είναι πιθανότατα ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που αξίζει να έχετε κατά νου.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:

  • ναυτία και έμετο
  • διάρροια
  • καούρα
  • κοιλιακό άλγος

Δεν πρέπει να λαμβάνετε γλυκοζαμίνη εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε λόγω έλλειψης στοιχείων σχετικά με την ασφάλειά της.

Επίσης, να γνωρίζετε ότι η γλυκοζαμίνη μπορεί να έχει μικρή υπογλυκαιμική δράση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αν και ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός. Εάν έχετε διαβήτη ή λαμβάνετε φάρμακα για το διαβήτη, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε γλυκοζαμίνη.

Η γλυκοζαμίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο γλαυκώματος. Επομένως, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και όσων πάσχουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Συμπέρασμα

Η γλυκοζαμίνη υπάρχει φυσικά μέσα στο σώμα σας και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων.

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης λαμβάνονται συνήθως για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών των αρθρώσεων, των οστών και των φλεγμονωδών παθήσεων. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν μόνο ασαφώς την αποτελεσματικότητά της για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Φαίνεται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους σε δοσολογία 1.500-3.000 mg ημερησίως, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες.