Αν αισθάνεστε δυσφορία κατά την ούρηση, μπορεί να φταίει ο καφές που ήπιατε, τα τάκος με καυτή σάλτσα ή κάποια άλλη τροφή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, μία στις πέντε γυναίκες θα έχει τουλάχιστον μία φορά ουρολοίμωξη (UTI) κατά τη διάρκεια της ζωής της, το 20% από αυτές θα έχει περισσότερες από μία φορά.

Στην πραγματικότητα, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης έχουν ως αποτέλεσμα σχεδόν 10 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς κάθε χρόνο, καθώς οι γυναίκες αναζητούν θεραπεία για τον πόνο, το τσούξιμο, την πίεση και τη συνεχή ανάγκη για ούρηση.

Μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης συμβαίνει όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα. Τα βακτήρια ερεθίζουν το ουροποιητικό σύστημα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε επώδυνη ούρηση, ακόμη και σε πόνο ή κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Αν και ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να θεραπευτεί  και να αποτρέψετε περαιτέρω ερεθισμό της ουροδόχου κύστης.

Φυτικά χάπια για Ουρολοίμωξη και Κυστίτιδα

Τι απογορευεται να κάνετε αν έχετε ουρολοίμωξη.

 • Μην πίνετε καφέ, αλκοόλ και η ενεργειακά ποτά που περιέχουν καφεΐνη
 • Μην τρώτε πικάντικα τρόφιμα.
 • Μην τρώτε πολλά όξινα φρούτα, όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή λάιμ
 • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι με αρώματα
 • Μην κρατάτε την ούρηση σας αν νιώθετε την επιθυμία να πάτε
 • Μην φοράτε στενά συνθετικά εσώρουχα, όπως νάιλον
 • Οταν ουρείται μην βιάζεστε, προσπαθείστε να αδειάζετε πλήρως την κύστη σας
 • Μην χρησιμοποιείτε προφυλακτικά με λιπαντικό
 • Μειώστε τις τροφές και ποτά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης

Συμπτώματα που δείχνουν πως πιθανόν πάσχετε από ουρολοίμωξη

Δεν έχουν όλοι όσοι πάσχουν από λοίμωξη της ουροδόχου κύστης εμφανή συμπτώματα. Τα κοινά σημάδια μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Αίμα στα ούρα (ούρα που φαίνονται κόκκινα, έντονα ροζ ή χρώματος κόλα)
 • Αίσθημα πίεσης ή κράμπας στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Δύσοσμες οσμές ούρων
 • Πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη
 • Χαμηλός πυρετός ή ρίγη
 • Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής
 • Συχνές, μικρές ποσότητες ούρων
 • Πόνος στην πύελο
 • Τσούξιμο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
 • Έντονη και επίμονη ανάγκη για ούρηση
 • Θολά ούρα

Η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ενοχλητική και επώδυνη, αλλά μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας εάν η βακτηριακή λοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανόηση του σώματός σας είναι σημαντική και η έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης σας βοηθά να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.

Οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάθουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης επειδή έχουν μικρότερη ουρήθρα. Στις γυναίκες, τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη ταχύτερα λόγω της μικρότερης απόστασης.

Ενώ το γεγονός ότι είστε γυναίκα σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, άλλοι παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί περιλαμβάνουν:

 • Ανώμαλο σχήμα ή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
 • Ορισμένοι τύποι αντισύλληψης, ιδίως διαφράγματα με σπερματοκτόνο παράγοντα
 • Διαβήτης
 • Γενετική προδιάθεση, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης εμφανίζονται σε ορισμένες οικογένειες
 • Μετά την εμμηνόπαυση. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών συνδέονται με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
 • Εγκυμοσύνη. Οι αλλαγές στις ορμόνες μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης.
 • Σεξουαλική δραστηριότητα. Τα βακτήρια ωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Επίσης, η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.

Επιπλέον, ορισμένα κοινά τρόφιμα και ποτά, τεχνητά γλυκαντικά, πικάντικα φαγητά, αλκοόλ, καφές, όξινα φρούτα, εσπεριδοειδή ή καφεϊνούχα ποτά, μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, οπότε θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε ενδείξεις λοίμωξης της ουροδόχου κύστης.

Κάντε ένα διάλειμμα από τον καφέ για να διευκολύνετε τα συμπτώματα μόλυνσης της ουροδόχου κύστης

Σίγουρα, το πρωινό φλιτζάνι του καφέ σας φτιάχνει τη διάθεση, αλλά μπορεί επίσης να κάνει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης να ενεργοποιηθούν ξανά. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι ερεθίζει την ουροδόχο κύστη και επιδεινώνει τα συμπτώματα της λοίμωξης της.

Μια μελέτη σε άτομα με διάμεση κυστίτιδα (χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης) διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπιναν καφέ παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Δοκιμάστε μια κούπα τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη για να αντικαταστήσετε το πρωινό τελετουργικό του καφέ σας μέχρι να απαλλαγείτε από ουρολοιμώξεις.

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να προκαλέσει ουρολοίμωξη

Μπορεί να γνωρίζετε ότι η μπύρα, το κρασί και το λικέρ μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας αν έχετε παλινδρόμηση ή έλκος, και το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει και την ουροδόχο κύστη, ιδιαίτερα αν έχετε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Αν και θέλετε να λαμβάνετε πολλά υγρά όταν έχετε ουρολοίμωξη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ. Έτσι, κάντε μια παύση από τα κοκτέιλ, τουλάχιστον όσο προσπαθείτε να ξεπλύνετε τα βακτήρια και να αναρρώσετε από μια ουρολοίμωξη.

Παραλείψτε τα αναψυκτικά με εσπεριδοειδή ή καφεΐνη που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη

Έχει διαπιστωθεί ότι τα αναψυκτικά γενικά ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη σε άτομα με χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης και θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα σε κάποιον με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Τα αναψυκτικά με γεύση εσπεριδοειδών (σκεφτείτε το αγαπημένο σας παρασκεύασμα λεμόνι-λάιμ) και τα αναψυκτικά με καφεΐνη είναι οι ένοχοι όταν πρόκειται για επιδείνωση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης. Έτσι, όταν αγωνίζεστε να ξεπεράσετε μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, παραμείνετε στο νερό ή στο χυμό κράνμπερι ως το ποτό της επιλογής σας.

Τα όξινα φρούτα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μιας λοίμωξης της ουροδόχου κύστης

Τα φρούτα μπορεί να αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά τα φρούτα που περιέχουν πολλά οξέα μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη  και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης.  Προσπαθήστε λοιπόν να αποφεύγετε τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τις ντομάτες όταν αντιμετωπίζετε μια ουρολοίμωξη.

Άλλα φρούτα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό της ουροδόχου κύστης και να επιδεινώσουν μια ουρολοίμωξη είναι τα μήλα, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες και ο ανανάς. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τους χυμούς που παρασκευάζονται από αυτά τα φρούτα.

Τα πικάντικα φαγητά προκαλούν ερεθισμό σε μόλυνση της ουροδόχου κύστης

Είτε γεμίζετε τα nachos σας με jalapeños, είτε πασπαλίζετε την πίτσα σας με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, είτε αγαπάτε το κοτόπουλο με κάρυ, πρέπει να παραλείψετε τα μπαχαρικά όταν έχετε ουρολοίμωξη.

Τα πικάντικα φαγητά είναι γνωστό ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, οπότε δροσίστε τα γεύματά σας και επιλέξτε πιο ήπιες επιλογές για να αντιμετωπίσετε μια ουρολοίμωξη.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης

Όταν προσπαθείτε να μειώσετε τις θερμίδες σε κάθε γωνιά, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να φαίνονται σαν ένα υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης. Αν έχετε, όμως, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, είναι πιθανό τα συμπτώματα της λοίμωξης της ουροδόχου κύστης να επιδεινωθούν αν χρησιμοποιείτε τεχνητά γλυκαντικά.

Ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά επιδείνωσαν τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης σε άτομα με χρόνια διάμεση κυστίτιδα, δεν υπάρχει καμία πραγματική απόδειξη ότι ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη όταν έχετε μια απλή ουρολοίμωξη. Έτσι, αν αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά σας ενοχλούν, παραλείψτε τα.