Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και μύκητες που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό σας. Αυτά τα είδη ζουν ήδη στο σώμα σας, μαζί με πολλά άλλα.

Τα συμπληρώματα προβιοτικών προσθέτουν, στην υπάρχουσα προμήθειά σας, φιλικά μικρόβια. Βοηθούν στην καταπολέμηση των λιγότερο φιλικών ειδών και ενισχύουν την ανοσία έναντι των λοιμώξεων.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (μικρόβια) που μπορούν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα ή στο εσωτερικό του. Κάθε ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που ζουν μαζί μας και βοηθούν στην υποστήριξη των σωματικών λειτουργιών και της υγείας μας.

Δεν είναι όλα τα μικρόβια που μπορεί να κουβαλάμε χρήσιμα για εμάς, ορισμένοι τύποι μπορεί να είναι επιβλαβείς. Tα ωφέλιμα μικρόβια, όπως τα προβιοτικά, βοηθούν στον έλεγχο των δυνητικά επιβλαβών τύπων.

Τα προβιοτικά προϊόντα περιέχουν επιλεγμένους, ωφέλιμους τύπους μικροβίων για να προστεθούν στους πληθυσμούς που ζουν ήδη στο σώμα. Πολλά προβιοτικά είναι από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για να προσλαμβάνονται από το γαστρεντερικό σύστημα.

Υπάρχουν επίσης τοπικά προϊόντα που μπορείτε να εφαρμόσετε στο δέρμα σας ή στους βλεννογόνους μέσα στις κοιλότητες του σώματός σας, όπως η μύτη ή τα γεννητικά σας όργανα. Όλα αυτά είναι μέρη όπου συνήθως ζουν ωφέλιμα μικρόβια.

Τι κάνουν τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα και προϊόντα υγείας που συνεισφέρουν ζωντανά, ωφέλιμα μικρόβια στους πληθυσμούς μέσα στο έντερό σας και αλλού, προκειμένου να ενισχύσουν αυτές τις κοινότητες.

Σκοπός τους είναι να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν τη δυσβίωση, μια ανισορροπία ή ένα έλλειμμα ωφέλιμων μικροβίων στο μικροβίωμά σας. Όταν λειτουργούν, τα μικρόβια εγκαθίστανται πάνω ή μέσα στο σώμα σας, προσθέτοντας στους πληθυσμούς που ζουν ήδη εκεί.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια. Διαφορετικοί τύποι μικροβίων λειτουργούν διαφορετικά μέσα στο σώμα, οπότε διαφορετικοί τύποι μπορεί να είναι καλύτεροι ή χειρότεροι για την κατάστασή σας.

Τα προβιοτικά επίσης δεν ρυθμίζονται από τον FDA, οπότε οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να αποδεικνύουν την ποιότητα ή ακόμη και το περιεχόμενο των προϊόντων τους. Είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο γιατρό σχετικά με το ποια προβιοτικά μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για τις ανάγκες σας.

Πότε συνιστώνται τα προβιοτικά

Εάν έχετε συμπτώματα δυσβίωση, στο πεπτικό σας σύστημα ή αλλού, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει προβιοτικά για να σας βοηθήσει να επαναφέρετε το μικροβίωμά σας σε ισορροπία. Εάν είχατε πρόσφατα μια ασθένεια ή μια θεραπεία που εξασθένησε το μικροβίωμά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει προβιοτικά για να σας βοηθήσει να το ξαναχτίσετε.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας προτείνει τη λήψη ή τη χρήση προβιοτικών μετά την ολοκλήρωση μιας θεραπείας με αντιβιοτικά.

Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα προβιοτικών για να διατηρήσουν τη γενική τους ευεξία. Ίσως να θέλετε να το κάνετε αυτό αν είστε επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας του εντέρου και παρατηρήσετε ότι σας βοηθάει.

Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να ενισχύσει τη γενική σας ανοσία, να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει να διατηρήσετε το έντερό σας τακτικό. Καθημερινά πράγματα όπως το άγχος και οι επιλογές τροφίμων μπορούν να μειώσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας και τα προβιοτικά είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην αποκατάστασή του.

Ποια προβιοτικά είναι αποτελεσματικά

Για να έχει ένα προβιοτικό κάποιο όφελος για την υγεία σας, πρέπει:

  • Να ανήκει σε μια ποικιλία που έχει αποδεδειγμένα οφέλη για τον οργανισμό σας.
  • Να είναι σε μορφή που να είναι ασφαλής για κατανάλωση ή εφαρμογή στο σώμα σας.
  • Να περιέχει βιώσιμα μικρόβια που έχουν επιβιώσει της εμπορικής διαδικασίας.
  • Να μπορεί να επιβιώσει το ταξίδι μέσω του πεπτικού σας συστήματος (αν πρόκειται για προβιοτικό από το στόμα).

Μερικά από τα πιο συχνά μελετημένα και συνιστώμενα προβιοτικά περιλαμβάνουν:

  1. Το γένος Lactobacillus, συμπεριλαμβανομένων των L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei και L. plantarum.
  2. Το γένος Bifidobacterium, συμπεριλαμβανομένων των Bifidobacterium longum και Bifidobacterium breve.
  3. Ο οξύφιλος (L. acidophilus) μπορεί να είναι το πιο γνωστό προβιοτικό στην αγορά σήμερα, πιθανώς επειδή έχει τόσες πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Βρίσκεται φυσικά στο στόμα, το έντερο, το στομάχι, τους πνεύμονες, τον κόλπο και το ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας σε όλα αυτά τα μικροβιόκοσμο.

Όλα αυτά τα προϊόντα είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), σε παντοπωλεία, φαρμακεία και καταστήματα υγείας και ευεξίας. Κυκλοφορούν ως συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες, υγρά ή σκόνες) ή ως τοπικές λοσιόν ή κρέμες για διάφορες χρήσεις.

Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα καλό για να δοκιμάσετε για τις ανάγκες σας.

Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε προβιοτικά σε λιγότερο συμπυκνωμένες ποσότητες από τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως:

  • Γιαούρτι και κεφίρ.
  • Τυρί cottage.
  • Σούπα Miso.
  • Κομπούτσα.
  • Ξινολάχανο ή kimchi.
  • Πίκλες και χυμός πίκλας.

Τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ένας τρόπος για να λάβετε περισσότερα προβιοτικά στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Ωστόσο, η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί μερικές φορές να καταστρέψει αυτά τα φυσικά προβιοτικά, γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες των προιόντων.

Κίνδυνοι / Οφέλη

Ποια είναι τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών για την υγεία

Τα ευεργετικά μικρόβια που ζουν σε διάφορα μέρη του σώματός μας βοηθούν με ποικίλους τρόπους. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους είναι η καταπολέμηση των πιο επιβλαβών τύπων βακτηρίων, μυκήτων, ιών και παρασίτων που μπορεί επίσης να θέλουν να ζήσουν μαζί μας. Τα προβιοτικά, θεωρητικά, μάχονται στο πλευρό των ωφέλιμων μικροβίων σας.

Πολλά προβιοτικά προϊόντα είναι σχεδιασμένα με ωφέλιμα βακτήρια για τις λοιμώξεις στα διάφορα μέρη του σώματός σας, όπως:

  • Ατοπική δερματίτιδα και ακμή.
  • Τερηδόνα και ασθένειες των ούλων.
  • Λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος (UTI).
  • Διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά.

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα προληπτικά εάν έχετε ιστορικό λοιμώξεων ή να τα χρησιμοποιείτε για να βοηθήσετε στην αποκατάσταση του μικροβιώματός σας μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Τα από του στόματος χορηγούμενα προβιοτικά μπορεί να έχουν πολλά πρόσθετα οφέλη. Το μικροβίωμα του εντέρου σας, η κοινότητα των μικροβίων που ζουν στον γαστρεντερικό σας σωλήνα, παίζει πολύπλοκο ρόλο στο πεπτικό σας σύστημα και σε πολλά άλλα συστήματα του σώματος.

Μέσα στο πεπτικό σας σύστημα, γνωρίζουμε ότι ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου:

  • βοηθά στη διάσπαση και απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και φαρμάκων
  • παράγει άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά ως υποπροϊόντα.
  • βοηθά στη διάσπαση και την ανακύκλωση της χολής μετά την πέψη.
  • βοηθά στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αναγνωρίζει και να εξαλείφει τα επιβλαβή μικρόβια.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα του εντέρου, ένα μικροβίωμα στο οποίο τα επιβλαβή μικρόβια υπερτερούν σε αριθμό των χρήσιμων τύπων, μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία χρόνιων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως:

  • χρόνιες βακτηριακές λοιμώξεις όπως το H. pylori και το C. difficile.
  • υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO).
  • φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
  • γενικές πεπτικές δυσκολίες, όπως δυσκοιλιότητα, αέρια και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η λήψη προβιοτικών από το στόμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων, αν και τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν.

Πέρα από το πεπτικό σας σύστημα, γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου αλληλεπιδρά επίσης με τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το ενδοκρινικό σύστημα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η υγεία του μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της συνολικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων:

  • Διάθεση και ανοχή στον πόνο.
  • Διανοητική οξύτητα και κόπωση.
  • Φλεγμονή και ανοσολογική απόκριση.
  • Μεταβολισμός, σάκχαρο στο αίμα και αποθήκευση λίπους.

Όλα αυτά όμως βρίσκονται ακόμη υπό ενεργή έρευνα. Δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως πώς λειτουργούν όλα αυτά ή τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν τα προβιοτικά μέσα σε αυτά τα συστήματα του σώματος, αν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αλλά υπάρχουν αρκετά ώστε ορισμένοι γιατροί να συνιστούν τη δοκιμή τους.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από τη λήψη προβιοτικών

Αν και υπάρχουν λίγες συγκεκριμένες έρευνες σχετικά με την ασφάλεια των προβιοτικών, φαίνεται ότι η λήψη τους είναι ασφαλής για υγιείς ανθρώπους. Έχουν μακρά ιστορία ευρείας και τακτικής χρήσης στο κοινό.

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος ανεπιθύμητων παρενεργειών για άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό περιλαμβάνει άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, άτομα με κρίσιμες ασθένειες και βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Ο κίνδυνος είναι ότι ένα προβιοτικό προϊόν μπορεί να περιέχει έναν επιβλαβή τύπο μικροβίων μαζί με τους χρήσιμους τύπους. Τα μικρόβια είναι πολύ μικρά, οπότε είναι πιθανό το λάθος είδος να περάσει απαρατήρητο αν ένα προϊόν δεν έχει ελεγχθεί αυστηρά.

Αυτό είναι σπάνιο και δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα απομακρύνει εύκολα τον απατεώνα, αλλά σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλές έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με τα πιθανά οφέλη των προβιοτικών και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Διάφορα προβιοτικά προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματός, της κολπικής υγείας ή της υγείας του εντέρου και να ενισχύσουν την ανοσία σας γενικά.

Παρόλο που μπορεί να μην αποτελούν τη συνολική λύση στα προβλήματα υγείας σας, μπορεί να παρέχουν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τη λήψη προβιοτικών. Μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς, να διασφαλίσει την ασφάλειά σας και να παρακολουθεί τα αποτελέσματά σας.