Κονδυλώματα γεννητικά και ιός HPV

Τί είναι τα κονδυλώματα ;

Είναι μικρές διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα εικ.1 . Η αιτία τους είναι ο ιός HPV. Έχουν διαπιστωθεί 50 περίπου διαφορετικά στελέχη και μερικά από αυτά προκαλούν διογκώσεις στο σώμα. Εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας και πολλές φορές γύρω από τον πρωκτό και το περίνεο. Αυτά είναι τα γεννητικά κονδυλώματα.

κονδυλώματα ιός HPV γεννητικά όργανα πρωκτό περίνεο σεξουαλική επαφή
Εικόνα 1.

 

Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα ;

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή. Πρέπει να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό, το οποίο βέβαια προστατεύει από τα κονδυλώματα του κόλπου στις γυναίκες , αλλά και της γεννητικής περιοχής του άνδρα εικ.2.

κονδυλώματα σεξουαλική επαφή προφυλακτικό ακροποσθία βαλάνου πέους όσχεο
Εικόνα 2.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα μπορεί να εντοπίζονται στο έξω στόμιο της ουρήθρας στην βάση της βαλάνου, στην ακροποσθία, στην βάση του πέους και στο όσχεο. Βέβαια και το προφυλακτικό δεν διαφυλάσσει πλήρως από τον ιό αφού μπορεί να υπάρχει γύρω από τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας.

Ποιος κινδυνεύει να μολυνθεί από τα κονδυλώματα ;
Κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό , είναι δυνατόν να έχει μολυνθεί από κονδυλώματα. Ανεξάρτητα από αυτό, η μόλυνση είναι συχνότερη σε σεξουαλικά ενεργά άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ 16-25 ετών. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πόσο σύντομα μπορεί να φανεί ότι έχω προσβληθεί από κονδυλώματα ;
Αν έχεις μολυνθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων, ίσως χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εκδηλωθούν. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται μετά από μερικούς μήνες.

Πότε και πώς μολύνθηκα ;
Από μελέτες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες, έχει διαπιστωθεί ότι από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μολύνεται ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό νέων γυναικών και ανδρών από τον ιό των κονδυλωμάτων, υπολογίζεται μεταξύ 75-90%. Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας κάτω των 30 ετών που έχουν μολυνθεί υπολογίζεται στο 25-35% του συνόλου του γυναικείου πληθυσμού.

Έτσι, λοιπόν, η πιθανότητα να μολυνθεί μία νέα γυναίκα κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της σεξουαλικής της ζωής είναι σχετικά μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι γυναίκες αυτές όπως και οι άνδρες σύντροφοί τους θα παραμείνουν φορείς για κάποιο χρονικό διάστημα και κατόπιν , μετά περίπου από 8 – 14 μήνες , θ’ απαλλαγούν αυτόματα από τον ιό χωρίς θεραπευτική παρέμβαση. Από το σύνολο των ατόμων φορέων , σ’ ένα πολύ μικρό ποσοστό θα συνεχίσει να παραμένει ο ιός στην γεννητική περιοχή παρά την παρέλευση πολλών ετών.

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω μολυνθεί ;
Ίσως τα δεις εσύ ή ο σύντροφός σου. Μπορεί να είναι ίσια ή με ανώμαλη παρυφή. Εμφανίζονται μεμονωμένα ή κατά ομάδες. Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό , φαγούρα ,ο οποίος μπορεί να οφείλεται σε συνυπάρχουσες φλεγμονώδεις παθήσεις της περιοχής όπως είναι η μυκητίαση στις γυναίκες, η βαλανοποσθίτιδα στους άνδρες κ.α. Πολλές φορές είναι τόσο μικρά που είναι δύσκολο να τα δεις κι έτσι σου φαίνεται η εντύπωση ότι δεν έχεις μολυνθεί. Στην γυναίκα τα γεννητικά κονδυλώματα εμφανίζονται στο αιδοίο , στον κόλπο, στον πρωκτό και στο έντερο ενώ στον άνδρα μπορεί να εντοπίζονται στο έξω στόμιο της ουρήθρας στην βάση της βαλάνου, στην ακροποσθία , στην βάση του πέους και στο όσχεο.

Μπορεί να κολλήσω από κολπικό ή πρωκτικό σεξ ;
Ναι , μπορείς να κολλήσεις , μπορεί να μεταδοθεί από τον κόλπο ή από το πέος στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό χωρίς να υπάρχει πρωκτική επαφή.

Μεταδίδονται με τον στοματικό έρωτα ;
Είναι ασυνήθιστο , αλλά πιθανό ν’ αναπτυχθούν κονδυλώματα στα χείλη ή γενικά στην στοματική περιοχή. Αυτό μπορεί να συμβεί εφ’ όσον συμβεί στοματικός έρωτας στην γεννητική περιοχή ατόμου που πάσχει.

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα κονδυλώματα ύστερα από σεξουαλική επαφή με άτομο το οποίο πάσχει ;
Μπορεί να είσαι φορέας του ιού για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Από την στιγμή που θα μολυνθείς, μπορεί να επιβιώσει ο ιός στον οργανισμό και για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί να μεταδοθεί και πριν εμφανιστούν τα κονδυλώματα ή ακόμα αφού εξαφανισθούν. Έτσι το γεγονός ότι δεν μπορείς να διακρίνεις τα κονδυλώματα , δεν σε σιγουρεύει ότι δεν τα κόλλησες.

Μεταδίδεται ο ιός από κάθισμα τουαλέτας, από πετσέτες ή από σεξουαλικά παιχνίδια και αντικείμενα ;
Συνήθως μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή διότι ο ιός πολύ δύσκολα μπορεί να επιβιώσει εκτός σώματος. Είναι προτιμότερο να μην μοιράζεσαι διάφορα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικά βοηθήματα , γιατί μπορεί να μεταφέρουν κάποιο από τα νοσήματα.

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα ;
Στις γυναίκες η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει την τοπική χρήση ενός διαλύμματος της ποδοφυλλοτοξίνης για μερικές εβδομάδες.

Προσοχή 
Μην προσπαθήσεις να θεραπεύσεις τα κονδυλώματα μόνη σου, αν δεν υποχωρήσουν τότε μπορεί να γίνει καταστροφή με κρυοπηξία, ηλεκτροδιαθερμία και με χρήση laser. Στους άνδρες μπορεί παρομοίως να γίνει καταστροφή με κρυοπηξία , ηλεκτροδιαθερμία ή και με χρήση laser.

Και μην ξεχνάτε ότι μπορεί να επανεμφανιστούν.