Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας από το πέος ενός μωρού. Η περιτομή έχει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων ο χαμηλότερος κίνδυνος ασθενειών όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Τα μεγαλύτερα αγόρια και οι άνδρες κάνουν επίσης περιτομή. Σε οποιαδήποτε ηλικία, το πέος που έχει υποστεί περιτομή συνήθως επουλώνεται μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Επισκόπηση

Τι είναι η περιτομή

Η περιτομή αφαιρεί την ακροποσθία που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή) του πέους. Συνήθως, τα μωρά υποβάλλονται σε περιτομή λίγο μετά τη γέννηση. Η περιτομή ξεκίνησε ως θρησκευτικό τελετουργικό. Σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν περιτομή για θρησκευτικούς, ιατρικούς και πολιτιστικούς λόγους.

Πολλά αγοράκια κάνουν περιτομή, συνήθως μέσα στην πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Οι ενήλικες μπορούν επίσης να κάνουν περιτομή, αν και είναι λιγότερο συχνή.

Τι είναι η ακροποσθία

Η ακροποσθία είναι ένα κομμάτι δέρματος που καλύπτει το στρογγυλό άκρο του πέους. Όταν ένα μωρό γεννιέται, η ακροποσθία είναι πλήρως προσκολλημένη στο πέος. Με την πάροδο του χρόνου, η ακροποσθία διαχωρίζεται από την κεφαλή του πέους και μπορεί να ανασυρθεί ή να τραβηχτεί προς τα πίσω.

Μερικές φορές, η ακροποσθία δεν διαχωρίζεται όταν θα έπρεπε και παραμένει σφιχτή, μια κατάσταση που ονομάζεται φίμωση. Συνήθως η φίμωση απαιτεί περαιτέρω παρέμβαση ή περιτομή για τη διόρθωσή της.

Πόσο συχνή είναι η περιτομή

Η περιτομή είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση μεταξύ των ανδρών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως και το 60% των αγοριών που γεννιούνται, υποβάλλονται σε περιτομή. Σε όλο τον κόσμο, το ποσοστό είναι περίπου 33%.

Τα υψηλότερα ποσοστά περιτομής παρατηρούνται στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Κορέα. Είναι πολύ λιγότερο συχνή στην Ευρώπη, σε άλλα μέρη της Ασίας και στη Νότια Αμερική. Οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι πραγματοποιούν περιτομή ως μέρος της θρησκείας τους.

Πότε πραγματοποιούνται οι περισσότερες περιτομές

Συνήθως, οι περιτομές γίνονται μία ή δύο ημέρες μετά τη γέννηση, στο νοσοκομείο. Είναι καλύτερο να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Η καθυστέρηση της διαδικασίας μπορεί να την κάνει πιο επικίνδυνη.

Στην εβραϊκή πίστη, η περιτομή (που ονομάζεται επίσης bris) γίνεται όταν το μωρό είναι 8 ημερών. Άλλοι πολιτισμοί πραγματοποιούν την περιτομή σε μεταγενέστερη ηλικία.

Ποιος εκτελεί την περιτομή

Ένας ουρολόγος, μαιευτήρας ή παιδίατρος μπορεί να κάνει την περιτομή στο νεογέννητο στο νοσοκομείο. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να την εκτελέσει αργότερα, στο ιατρείο. Σε μια θρησκευτική περιτομή (bris), ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας, που ονομάζεται mohel, την εκτελεί.

Λεπτομέρειες διαδικασίας

Τι συμβαίνει πριν από την περιτομή

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δώσετε στο μωρό κάποια ακεταμινοφαίνη για την ανακούφιση από τον πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πριν από τη διαδικασία, θα πρέπει:

 • να τοποθετηθεί το μωρό ανάσκελα,
 • να συγκρατεί κάποιος απαλά τα χέρια και τα πόδια του μωρού, ώστε τα άκρα του να μην κουνιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας,
 • να καθαριστεί το πέος του,
 • να εφαρμοστεί ένα αναισθητικό, είτε ως ένεση είτε ως κρέμα, ώστε το μωρό να μην αισθανθεί πόνο.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας περιτομής

Το άτομο που κάνει την περιτομή του μωρού:

 • Διαχωρίζει την ακροποσθία από την κεφαλή του πέους.
 • Χρησιμοποιεί ένα νυστέρι για να αφαιρέσει την ακροποσθία.

Τι συμβαίνει μετά την περιτομή

Αμέσως μετά την αφαίρεση της ακροποσθίας, το άτομο που κάνει τη διαδικασία εφαρμόζει αλοιφή και τυλίγει το πέος με γάζα.

Πόσο διαρκεί η περιτομή

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Συχνά, η περιτομή διαρκεί λιγότερο χρόνο.

Είναι η περιτομή επώδυνη

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η περιτομή μπορεί να προκαλέσει κάποιο πόνο. Όμως η χρήση παυσίπονων φαρμάκων και αναισθητικών μπορεί να μειώσει τη δυσφορία. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετά.

Μπορεί ένας ενήλικας να κάνει περιτομή

Τα άτομα που δεν είχαν κάνει περιτομή ως μωρά μπορούν να επιλέξουν να υποβληθούν σε περιτομή ως ενήλικες. Γενικά, η διαδικασία είναι η ίδια για τα μεγαλύτερα αγόρια και τους ενήλικες όπως και για τα μωρά.

Πιθανότατα θα κάνετε τη διαδικασία στο νοσοκομείο, με χρήση αναισθησίας. Η επέμβαση μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο απ’ ό,τι για τα βρέφη. Θα χρειαστείτε επίσης ράμματα μετά την περιτομή. Ο γιατρός θα σας μιλήσει για την ανάρρωση, συμπεριλαμβανομένου του πότε μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε σεξ.

Κίνδυνοι / Οφέλη

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της περιτομής

Η περιτομή είναι μια συνήθης, ασφαλής διαδικασία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Αιμορραγία.
 • Λοίμωξη.
 • Αντίδραση στην αναισθησία.
 • Πόνος.
 • Κοπή της ακροποσθίας πολύ μακριά ή πολύ κοντά.
 • Ερεθισμός στην άκρη του πέους.
 • Κρεατίτιδα (φλεγμονώδες άνοιγμα του πέους).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ακροποσθία δεν επουλώνεται σωστά και μπορεί να προσκολληθεί στο άκρο του πέους (προσκόλληση πέους). Εάν συμβεί αυτό, το παιδί μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση.

Ποια είναι τα οφέλη της περιτομής

Η περιτομή έχει πολλά οφέλη. Όχι μόνο βοηθά τις πτυχές της υγείας του πέους, αλλά μπορεί να βελτιώσει την υγιεινή. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα πέος με περιτομή είναι πιο απλό στον καθαρισμό και το πλύσιμο, ειδικά για τα παιδιά.

Τα συγκεκριμένα οφέλη της περιτομής για την υγεία περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο:

 • Ορισμένες παθήσεις του πέους: Αυτές οι παθήσεις του πέους περιλαμβάνουν την μπαλανοποσθίτιδα (φλεγμονή της βάλανος και της ακροποσθίας), την παραφίμωση και τη φίμωση, όταν η ακροποσθία κολλάει εκτός θέσης.
 • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για τους συντρόφους: Οι γυναίκες σύντροφοι των περιτομημένων ανδρών έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Καρκίνος του πέους: Οι άνδρες που έκαναν περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πέους.
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Οι άνδρες που έκαναν περιτομή έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV.
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος: Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στους άνδρες χωρίς περιτομή.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν περιτομή

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να καθυστερήσετε την περιτομή ή να μην την κάνετε καθόλου εάν το μωρό σας:

 • Έχει ιατρικές ανησυχίες.
 • Έχει σωματικά προβλήματα με το πέος που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. (Μερικές φορές, οι χειρουργοί θα χρειαστούν την ακροποσθία για να διορθώσουν το πρόβλημα).
 • Γεννήθηκε πρόωρα.

Ανάκτηση και προοπτικές

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από την περιτομή

Η ανάρρωση από την περιτομή διαρκεί περίπου οκτώ έως 10 ημέρες. Ενώ το πέος επουλώνεται, μπορεί να φαίνεται πρησμένο και κόκκινο. Μπορεί να δείτε μια κίτρινη μεμβράνη στην άκρη του.

Πώς φροντίζω το πέος του μωρού μου μετά την περιτομή

Ο γιατρός θα σας εξηγήσει πώς να φροντίζετε το πέος που έχει υποστεί περιτομή.

Θα χρειαστεί:

 • Να εφαρμόζετε βαζελίνη σε κάθε αλλαγή πάνας.
 • Να χρησιμοποιείτε ανακούφιση από τον πόνο που συνιστά ο γιατρός σας, συμπεριλαμβανομένου του συχνού θηλασμού ή των φαρμάκων για βρέφη.
 • Να πλένετε απαλά την περιοχή καθώς επουλώνεται.

Εάν το πέος δεν φαίνεται να επουλώνεται σωστά ή έχετε ανησυχίες, καλέστε τον γιατρό.

Η περιτομή επηρεάζει τη γονιμότητα ή τη σεξουαλική απόλαυση

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα (ικανότητα παραγωγής βιολογικού παιδιού). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν βλάπτει ούτε ενισχύει τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Πότε να καλέσετε το γιατρό

Πότε πρέπει να καλέσω έναν γιατρό μετά από μια περιτομή

Καλέστε έναν γιατρό εάν δείτε σημάδια ότι το πέος δεν επουλώνεται καλά, όπως:

 • Συχνή αιμορραγία ή αιμορραγία που δεν σταματά.
 • Διαρροή με άσχημη οσμή.
 • Ούρηση που δεν επανέρχεται σε 12 ώρες.

Πρόσθετες λεπτομέρειες

Πρέπει να κάνω περιτομή στο μωρό μου

Αρκετές μεγάλες ιατρικές ενώσεις συνιστούν να προσφέρεται η περιτομή ως επιλογή για τους γονείς. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Και οι δύο οργανώσεις πιστεύουν ότι η περιτομή έχει οφέλη αλλά και κινδύνους. Τελικά, η απόφαση είναι προσωπική, με τις ομάδες να προτείνουν να αποφασίζουν οι γονείς. Μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάρετε την απόφαση που είναι σωστή για εσάς.

Εάν επιλέξετε την περιτομή, η AAP συνιστά στον γιατρό να χρησιμοποιήσει παυσίπονα.

Τι πρέπει να γνωρίζω αν επιλέξω να μην κάνω περιτομή στο παιδί μου

Εάν επιλέξετε να μην κάνετε περιτομή στο γιο σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Θα σας εξηγήσει πώς να διατηρείτε το πέος καθαρό. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής, η ακροποσθία θα παραμείνει προσκολλημένη στο πέος και δεν θα αποσυρθεί. Μην την αναγκάσετε να επιστρέψει με το ζόρι. Μόλις ο γιος σας είναι αρκετά μεγάλος, διδάξτε του πώς να καθαρίζει το πέος και την ακροποσθία.

 

Μια σημείωση από το Uromed

Η περιτομή στα αγοράκια είναι μια πολύ συχνή διαδικασία. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την περιτομή, μεταξύ των οποίων και η ευκολότερη καθαριότητα του πέους. Η περιτομή μπορεί επίσης να μειώσει ή να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η περιτομή ενέχει ορισμένους κινδύνους. Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τη διαδικασία της περιτομής και για το αν είναι η σωστή επιλογή για το μωρό σας.