Τι σημαίνει υγεία του πέους

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την υγεία του πέους, σκέφτονται τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και τη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ).

Ενώ αυτές οι καταστάσεις μπορούν σίγουρα να επηρεάσουν την υγεία του πέους σας, η υγεία του πέους είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους σας, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών υγιεινής σας, των αλλαγών στον τρόπο ζωής σας και τυχόν υποκείμενων καταστάσεων υγείας.

Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διατηρήσετε το πέος σας σε άριστη κατάσταση.

Τι επηρεάζει την υγεία του πέους;

Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους. Και με τον όρο “υγεία του πέους”, εννοούμε:

 • την ικανότητά σας να ουρείτε άνετα
 • την ικανότητά σας να έχετε ή να διατηρείτε στύση
 • τη γονιμότητά σας

Η υγεία του πέους περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή ορισμένων καταστάσεων υγείας, όπως ο καρκίνος του πέους και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους σας:

Επίπεδα ορμονών

Η ΣΔ μπορεί να προκληθεί από ορμονικές ανισορροπίες, όπως ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, τους οποίους θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνετε, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως η ED. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το επίπεδο τεστοστερόνης σας θα μειωθεί φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου.

Συνθήκες υγείας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν ED. Ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ED.

Σεξ

Εάν θέλετε να κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και οι σύντροφοί σας εξετάζεστε τακτικά για ΣΜΝ ή παραμείνετε σε μονογαμική σχέση με κάποιον που δεν έχει ΣΜΝ. Διαφορετικά, η σωστή χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που κάνετε σεξ είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Το σκληρό σεξ μπορεί επίσης να βλάψει το πέος σας. Για παράδειγμα, το απότομο τράβηγμα της ακροποσθίας προς τα πίσω μπορεί να τη σκίσει. Η τυχαία κάμψη του σε στύση πέους σας μπορεί να προκαλέσει τραυματικό κάταγμα πέους.

Φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένες μορφές φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης ED. Μιλήστε με έναν γιατρό ή άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν πιστεύετε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή προκαλεί ED ή άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Υγιεινή

Η άσκηση καλής υγιεινής είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Πλένετε συχνά το πέος σας και την περιοχή της βουβωνικής χώρας για να τα διατηρείτε καθαρά.

Η κακή υγιεινή μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση σμήγματος, μιας ελαιώδους, δύσοσμης και ερεθιστικής ουσίας που είναι γνωστό ότι εμφανίζεται κάτω από την ακροποσθία.

Εάν συσσωρευτεί σμιγμα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο παρακείμενο δέρμα. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο και μπορεί να προκαλέσει βαλανίτιδα, μια κατάσταση όπου η κεφαλή του πέους γίνεται κόκκινη και φλεγμονώδης.

Ακόμη και με ένα πέος με περιτομή, η μη ιδανική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και φλεγμονή του πέους, συμπεριλαμβανομένης της βαλανίτιδας.

Γενικές συμβουλές

Η υγεία του πέους χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Με άλλα λόγια, η φροντίδα όλων των πτυχών της γενικής σας υγείας είναι σημαντική για την υγεία του πέους σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις υγείας μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την υγεία του πέους σας.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη γενική σας υγεία, καθώς και για την υγεία του πέους σας. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αφυδάτωσης και της ED, οπότε προσπαθήστε να λαμβάνετε περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Τρώτε ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ED.

Μια μελέτη του 2016 που διεξήχθη μεταξύ 25.096 ατόμων εξέτασε τη σχέση μεταξύ της ED και των φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λαχανικά και τα φρούτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά φλαβονοειδή είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ED.

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να ενισχύσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • σπανάκι
 • πικάντικα τρόφιμα με καψαϊκίνη
 • αβοκάντο

Ασκηθείτε τακτικά

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ED.

Μια μελέτη του 2015 εξέτασε άτομα με ED και πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου, που συνήθως αναφέρεται ως καρδιακή προσβολή. Διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα περπατήματος μπορεί να μειώσει την ED.

Δοκιμάστε να ασκείστε τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα – ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος κάθε τόσο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πέους σας.

Εξασκηθείτε σε ασκήσεις πυελικού εδάφους

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους συνδέονται συχνά με την υγεία του κόλπου, αλλά μπορούν να είναι χρήσιμες για όλους.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητά σας να έχετε και να διατηρείτε στύση, καθώς και να αποτρέψετε τη σταγόνα μετά την ούρηση.

Μια μικρή μελέτη του 2005Trusted Source σε 55 άτομα με ED διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοήθησαν το 40% των συμμετεχόντων να ανακτήσουν τη φυσιολογική στυτική λειτουργία.

Ένα επιπλέον 35,5 τοις εκατό ανέφερε ότι, αν και δεν είχαν ανακτήσει πλήρως τη φυσιολογική λειτουργία, η συνολική στυτική τους λειτουργία βελτιώθηκε.

Μπορείτε να κάνετε βασικές ασκήσεις Kegel, συμπιέζοντας τους μύες που χρησιμοποιείτε για να ουρήσετε. Σφίξτε για πέντε δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε για 10 γύρους. Τελικά, φτάστε μέχρι τις 20 επαναλήψεις. Κάντε το δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων, τα οποία επηρεάζουν την υγεία του πέους σας.

Εξασκηθείτε στη διαχείριση του στρες

Η εξάσκηση της διαχείρισης του στρες είναι εξαιρετική για τη συνολική σας υγεία και την υγεία του πέους σας.

Το άγχος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας απόδοση και τη γονιμότητά σας. Το άγχος αυξάνει επίσης τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ED.

Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους περιλαμβάνουν:

 • βαθιά αναπνοή
 • το να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα
 • την τήρηση ημερολογίου
 • διαλογισμός

Πρακτική υγιεινής του ύπνου

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την αγγειακή σας υγεία, η οποία επηρεάζει την ικανότητά σας να στύβεστε.

Φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου και της ED, πιθανώς επειδή η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή τεστοστερόνη και άλλες ορμονικές ανισορροπίες.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα τσιγάρων συνδέεται στενά με την ΕΔ.

Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι το κάπνισμα διαταράσσει την αυτόνομη λειτουργία της καρδιάς σας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ED. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητά σας.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Όπως και με τον καπνό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να επηρεάσουν την υγεία του πέους σας.

Πώς να πλένετε το πέος σας

Μπορείτε να πλύνετε την ηβική σας περιοχή χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και μη αρωματισμένο, ήπιο σαπούνι. Μη χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια ή τρίβετε την περιοχή πολύ δυνατά, καθώς το ευαίσθητο δέρμα της περιοχής μπορεί να ερεθιστεί.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε:

 • Πλύνετε το ηβικό σας ανάχωμα και το δέρμα γύρω από τη βάση του πέους, καθώς και το δέρμα ανάμεσα στους μηρούς σας και το ηβικό σας ανάχωμα. Ο ιδρώτας μπορεί να συγκεντρωθεί εδώ.
 • Πλύνετε τον άξονα του πέους σας.
 • Εάν έχετε ακροποσθία, τραβήξτε την απαλά προς τα πίσω και πλύντε την. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης σμήγματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η μπαλανίτιδα.
 • Πλύνετε το όσχεο και το δέρμα γύρω από αυτό.
 • Πλύνετε το περίνεό σας (το κομμάτι του δέρματος ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό σας).
 • Πλύνετε κοντά στον πρωκτό σας και ανάμεσα στα κωλομέρια σας.
 • Είναι καλύτερο να πλένετε το πέος σας κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.

Καθώς πλένεστε, εξετάστε το δέρμα γύρω από τη βουβωνική χώρα για συμπτώματα ΣΜΝ. Αυτό περιλαμβάνει:

 • ασυνήθιστες εκκρίσεις
 • εξανθήματα
 • φουσκάλες
 • κονδυλώματα

Πώς να περιποιηθείτε τις τρίχες του εφηβαίου σας

Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει η περιποίηση των ηβικών τους τριχών, ενώ σε άλλους όχι. Το αν θα περιποιηθείτε τις τρίχες του εφηβαίου σας ή όχι είναι δική σας απόφαση.

Αν θέλετε να αφαιρέσετε ή να περιποιηθείτε τις τρίχες του εφηβαίου σας, να έχετε κατά νου τον τύπο του δέρματός σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το κάψιμο από το ξυράφι και άλλες ενοχλήσεις.

Ξύρισμα

Το ξύρισμα είναι ένας ανώδυνος τρόπος για να αφαιρέσετε τις τρίχες. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε την εμφάνιση εξανθήματος.

Ξυρίστε προς την ίδια κατεύθυνση που αναπτύσσονται τα μαλλιά σας. Χρησιμοποιήστε κρέμα ξυρίσματος κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος και απλώστε κορτιζονούχα κρέμα μετά για να μειώσετε τον ερεθισμό.

Μην μοιράζεστε ποτέ ξυραφάκια με κανέναν άλλο και απολυμαίνετε το δικό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Εάν χρησιμοποιείτε ξυραφάκια μίας χρήσης, να τα αντικαθιστάτε κάθε τόσο συχνά.

Αποτρίχωση με κερί ή κλωστή

Η αποτρίχωση περιλαμβάνει την εφαρμογή ζεστού κεριού στο δέρμα και το τράβηγμα των τριχών από τους θύλακές τους. Η κλωστή περιλαμβάνει το στρίψιμο κλωστής γύρω από τις τρίχες και το τράβηγμα τους από τη ρίζα.

Η αποτρίχωση με κερί και το νήμα μπορεί να είναι άβολα – όλα εξαρτώνται από την ατομική σας ανοχή στον πόνο. Εάν γίνουν λανθασμένα, αυτές οι μέθοδοι αφαίρεσης μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και εξάνθημα. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για δυσφορία επισκεπτόμενοι έναν επαγγελματία αποτριχωτή ή σπειρωτή.

Χημική αποτρίχωση

Η κρέμα αποτρίχωσης διασπά τις πρωτεΐνες της τρίχας, ώστε να μπορεί να ξεπλυθεί και να αφαιρεθεί. Ενώ μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αφαίρεση των τριχών, ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι κρέμες αποτρίχωσης ερεθίζουν το δέρμα τους.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις κρέμες εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή αλλεργίες σε χημικές ουσίες. Εάν χρησιμοποιείτε κρέμα αποτρίχωσης, μην την εφαρμόζετε απευθείας στο πέος σας.

Τριμάρετε

Εάν δεν θέλετε να αφαιρέσετε εντελώς τις τρίχες, μπορείτε να τις κόψετε με ένα ψαλίδι ή ένα ηλεκτρικό trimmer. Φροντίστε να απολυμαίνετε το ψαλίδι πριν και μετά τη χρήση. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα ψαλίδια μόνο για την περιποίηση – η χρήση τους για άλλες εργασίες μπορεί να εξαπλώσει μικρόβια.

Πώς να προλάβετε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πρόληψη των ΣΜΝ.

Εμβολιαστείτε

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  συνιστούν να εμβολιάζονται όλοι για τον HPV γύρω στην ηλικία των 11 ή 12 ετών. Κάνοντάς το σε νεαρή ηλικία – πριν γίνετε σεξουαλικά ενεργοί – διασφαλίζετε ότι είστε προστατευμένοι από τον HPV πριν εκτεθείτε στον ιό.

Αλλά αν δεν εμβολιαστήκατε ως παιδί, μπορεί να εξακολουθείτε να επωφελείστε από τον εμβολιασμό ως ενήλικας. Μιλήστε με έναν γιατρό ή άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να μάθετε περισσότερα.

Να εξετάζεστε μετά από κάθε νέο σύντροφο

Πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασυμπτωματικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχετε εμφανή συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εξετάζεστε πριν κάνετε σεξ με έναν νέο σύντροφο. Τόσο εσείς όσο και οι σύντροφοί σας θα πρέπει να εξετάζεστε.

Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κάποια λοίμωξη, μπορεί να μπορείτε να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποτρέψετε την εξάπλωσή της μεταξύ σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε τον ιό HIV, ο σύντροφός σας μπορεί να λάβει Truvada (προφύλαξη πριν από την έκθεση, γνωστή και ως PrEP) για να τον βοηθήσει να μην κολλήσει.

Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε σεξ

Η χρήση προφυλακτικού κάθε φορά που κάνετε σεξ -στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό- είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ΣΜΝ. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και οι σύντροφοί σας δεν έχουν ΣΜΝ.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Τα περισσότερα είναι θεραπεύσιμα και δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Μιλήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Θα σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία των συμπτωμάτων σας και θα σας συμβουλεύσει για τυχόν επόμενα βήματα.

Συνήθεις ερωτήσεις

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του πέους. Ακολουθούν ορισμένες κοινές ανησυχίες που έχουν πολλοί άνθρωποι.

Έχει σημασία αν έχετε κάνει περιτομή;

Η περιτομή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Είτε έχετε κάνει περιτομή είτε όχι, είναι σημαντικό να πλένεστε τακτικά. Εάν έχετε ακροποσθία, τραβήξτε την απαλά προς τα πίσω και καθαρίστε την για να αποφύγετε τη δημιουργία σμήγματος. Τα πέη με περιτομή είναι πιο πιθανό να τριβούν ή να ερεθιστούν, γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε πάντα χαλαρά, βαμβακερά εσώρουχα.

Η περιτομή δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά τα μη περιτομημένα πέη είναι πιο επιρρεπή σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και σε παθήσεις όπως η μπαλανίτιδα. Η άσκηση καλής υγιεινής και το ασφαλές σεξ μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να πάθετε αυτές τις παθήσεις.

Έχει σημασία αν είστε “παθητικός” ή “ενεργητικός”;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επιστημονικές πληροφορίες που να δείχνουν αν το να είσαι “παθητικός” ή “ενεργητικός” είναι καλύτερο ή πιο υγιεινό. Και τα δύο είναι απολύτως εντάξει – οπότε αγκαλιάστε όποια κατηγορία και αν ανήκει το πέος σας!

Είναι φυσιολογικό το πέος σας να έχει μια καμπύλη ή μια καμπύλη;

Είναι φυσιολογικό το πέος σας να κυρτώνει ελαφρώς, αλλά αν έχετε σημαντική κάμψη και πόνο στο πέος σας όταν είναι σε στύση, μπορεί να έχετε τη νόσο Peyronie.

Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία. Συχνά προκαλείται από έναν τραυματικό τραυματισμό. Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε τη νόσο Peyronie, επισκεφθείτε έναν γιατρό ή άλλον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ισχύει το “use it or lose it”;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το σεξ είναι ένα πράγμα “use it or lose it” – ότι αν σταματήσετε να κάνετε σεξ, θα καταλήξετε να δυσκολεύεστε να κάνετε σεξ.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το συχνό σεξ έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική σας ορμή, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η αγνότητα μπορεί να βλάψει μόνιμα ή σοβαρά το πέος σας.

Υπάρχει υπερβολική ή πολύ λίγη εκσπερμάτιση;

Εάν παρατηρείτε ότι εκσπερματώνετε μικρότερο όγκο σπέρματος από το συνηθισμένο, αυτό ονομάζεται αντιληπτή μείωση του όγκου εκσπερμάτισης (PEVR).

Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από διάφορα πράγματα, όπως η κατάθλιψη, ο διαβήτης και ορισμένες παθήσεις των όρχεων. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ευαισθησία του πέους καθώς μεγαλώνετε;

Ο ιστός του πέους σας μπορεί να χάσει την ευαισθησία του καθώς μεγαλώνετε. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από την τριβή, γι’ αυτό φορέστε χαλαρά βαμβακερά εσώρουχα αντί για στενά, σκληρά εσώρουχα.

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε την ικανότητά σας να έχετε στύση;

Η λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη – και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ED – μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ικανότητά σας να έχετε στύση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε τη γονιμότητα;

Ορισμένες τροφές και συμπληρώματα μπορούν να προάγουν τη γονιμότητα. Για παράδειγμα, το σπανάκι περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Οι ντομάτες και τα καρότα μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματός σας.

Κατά τα άλλα, οι υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής συμβάλλουν στη διατήρηση της γονιμότητας.

Όπως περιγράφηκε παραπάνω, η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά για την υγεία του πέους.

Είναι εντάξει αν τα ούρα σας αλλάζουν χρώμα;

Τα ούρα σας μπορεί να αλλάξουν χρώμα ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένοι είστε:

 • Τα καθαρά ούρα μπορεί να σημαίνουν ότι είστε υπερενυδατωμένοι.
 • Τα κίτρινα έως κεχριμπαρένια ούρα θεωρούνται φυσιολογικά.
 • Τα πορτοκαλί ή καφέ ούρα μπορεί να σημαίνουν ότι είστε αφυδατωμένοι.

Ορισμένα χρώματα στα ούρα μπορεί επίσης να αποτελούν αιτία ανησυχίας.

Για παράδειγμα, τα αιματηρά, θολά, μπλε ή πράσινα ούρα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι έχετε κάποια λοίμωξη ή άλλη πάθηση της υγείας σας.

Επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρείτε ασυνήθιστες αλλαγές στο χρώμα ή τη σύσταση.

Τι γίνεται αν αρχίσετε να κατουράτε περισσότερο από το συνηθισμένο;

Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι σημάδι:

Εάν κατουράτε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο και νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, επικοινωνήστε με έναν γιατρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν νιώθετε αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.

Είναι φυσιολογικό να μυρίζει το πέος σας;

Η βουβωνική σας χώρα μπορεί φυσιολογικά να μυρίζει λίγο ιδρώτα, καθώς είναι σύνηθες να ιδρώνετε σε αυτή την περιοχή. Αυτή η μυρωδιά μπορεί να μειωθεί με το καθημερινό πλύσιμο.

Ωστόσο, η μυρωδιά δεν πρέπει να είναι έντονη. Ένα πέος που μυρίζει δυσάρεστα θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έχετε μια πάθηση όπως:

 • ΟΥΡΟΛΟΊΜΩΞΗ
 • μόλυνση από ζυμομύκητες
 • βαλανίτιδα
 • γονόρροια
 • χλαμύδια

Εάν η μυρωδιά δεν καθαρίσει με προσεκτικό πλύσιμο, επισκεφθείτε έναν γιατρό για διάγνωση.

Τι γίνεται αν το πέος σας πονάει ή έχει φλεγμονή;

Εάν το πέος σας πονάει η έχει κάποια φλεγμονή, μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων του πέους. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Βαλανίτιδα
 • φίμωση, μια κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω πάνω από την κεφαλή του πέους
 • καρκίνο του πέους, ο οποίος είναι σπάνιος αλλά σοβαρός

Ανεξάρτητα από την αιτία, ο πόνος και η φλεγμονή μπορεί να είναι δυσάρεστα, γι’ αυτό επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ανακούφιση.

Είναι δυνατόν να σπάσετε το πέος σας;

Παρόλο που το πέος δεν έχει οστά μέσα του, ο όρος “κάταγμα πέους” χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί σε τραυματισμό του πέους όπου η εσωτερική επένδυση σχίζεται. Αυτό προκαλείται συχνά από σκληρό σεξ.

Εάν σπάσετε το πέος σας, θα γίνει μαύρο και μπλε, θα πονάει και μπορεί να κάνει έναν θόρυβο που σκάει. Αυτό θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Ιδανικά, θα πρέπει να επισκέπτεστε έναν γιατρό μία φορά το χρόνο για έναν έλεγχο του πέους. Διαφορετικά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσετε:

 • μώλωπες στο πέος
 • κίτρινες, πράσινες ή με άλλο τρόπο ασυνήθιστες εκκρίσεις από το πέος
 • πρήξιμο ή φλεγμονή του πέους
 • φουσκάλες, εξανθήματα, κονδυλώματα ή πληγές πάνω ή κοντά στο πέος σας
 • κάψιμο, πόνο ή αιμορραγία όταν ουρείτε ή εκσπερματώνετε
 • πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
 • πόνος κατά τη διάρκεια της στύσης
 • δυσκολία στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης

Ελέγχετε τακτικά τη βουβωνική σας χώρα για ενδείξεις λοιμώξεων και άλλων καταστάσεων.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να μιλήσετε με έναν γιατρό. Μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να σας συμβουλεύσει για τυχόν επόμενα βήματα.