Το Saw palmetto από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται να παρέχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος και της μείωσης της ανδρικής φαλάκρας. Μπορεί να έχει πρόσθετες χρήσεις, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Το Saw palmetto είναι ένα συμπλήρωμα που παρασκευάζεται από τον καρπό του δέντρου Serenoa repens.

Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία του διευρυμένου προστάτη, τη βελτίωση της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της ανάπτυξης των μαλλιών. Ορισμένοι χρησιμοποιούν επίσης το συμπλήρωμα για να ενισχύσουν τη λίμπιντο και τη γονιμότητα και να μειώσουν τη φλεγμονή. Τέλος, υποστηρίζεται ότι το saw palmetto έχει αντικαρκινικές επιδράσεις.

Ωστόσο, δεν υποστηρίζονται επιστημονικά όλες οι χρήσεις του και τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία.

Αυτό το άρθρο εξετάζει την έρευνα πίσω από το saw palmetto, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων του, των πιθανών παρενεργειών και των συστάσεων δοσολογίας.

Lamberts Saw Palmetto Extract 160 mg 60 κάψουλες

Eκχύλισμα από το βότανο Serenoa repens για την υγεία του προστάτη.

  • θεραπεία προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος
  • αύξηση της παραγωγής σπέρματος
  • ενίσχυση της λίμπιντο

Τι είναι το saw palmetto

Το saw palmetto ή Serenoa repens είναι ένας νάνος φοίνικας που κατάγεται από τις νοτιοανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και είναι ιδιαίτερα άφθονος στη Φλόριντα, την Κούβα και τις Μπαχάμες.

Αναπτύσσεται σε αμμώδη εδάφη και πήρε το όνομά του από τα αιχμηρά, πριονωτά δόντια στους μίσχους που συνδέουν τα φύλλα του δέντρου με τον κορμό του. Το δέντρο saw palmetto παράγει σκούρα μούρα που περιέχουν έναν μεγάλο σπόρο.

Ο καρπός του πριονωτού φοίνικα χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό από τους ιθαγενείς Αμερικανούς για τις διατροφικές, διουρητικές, ηρεμιστικές, αφροδισιακές του ιδιότητες.

Σήμερα, τα μούρα τρώγονται ολόκληρα ή αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τσαγιού. Το αποξηραμένο και αλεσμένο saw palmetto μπορεί επίσης να αγοραστεί σε μορφή κάψουλας ή ταμπλέτας. Είναι ευρέως διαθέσιμο στο διαδίκτυο

Παρόλα αυτά, η πιο συνηθισμένη μορφή στην αγορά είναι τα ελαιώδη εκχυλίσματα των λιπαρών τμημάτων των αποξηραμένων μούρων.

Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν 75-90% έλαια ανάλογα με τη μέθοδο εκχύλισης. Συνήθως παρέχουν υψηλότερες ποσότητες ευεργετικών φυτικών ενώσεων, όπως η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, σε σύγκριση με τον ωμό καρπό.

Μπορεί να ωφελήσει την υγεία του προστάτη και τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος

Το Saw palmetto μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη  μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια αργή, μη καρκινική αλλά μη φυσιολογική διεύρυνση του προστάτη.

Η καλοήθη υπερπλασιά του προστάτη είναι συχνή σε μεγαλύτερους άνδρες, επηρεάζει όμως έως και το 75% των ανδρών μέχρι τα 70 τους χρόνια.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο προστάτης μπορεί να διευρυνθεί σε σημείο που να παρεμποδίζει την ικανότητα σωστής εκκένωσης της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη συχνότητα και την ανάγκη για ούρηση, προκαλώντας συχνά υπερβολική νυχτερινή ούρηση που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Η καλοήθη υπερπλασιά του προστάτη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ομάδας συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, μιας ομάδας συμπτωμάτων που συνήθως αφορούν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον προστάτη. Σε αντίθεση με την καλοήθη υπερπλασιά του προστάτη, τα συμπτωμάτα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει την επίδραση του saw palmetto στα συμπτωμάτα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος – με μικτά αποτελέσματα.

Τελευταίες μελέτες ανέφεραν ότι το saw palmetto μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής των ούρων και στη μείωση της νυχτερινής ούρησης σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασιά του προστάτη τόσο όταν χρησιμοποιείται μόνο του όσο και σε συνδυασμό με παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία.

Ωστόσο, η τελευταία ανασκόπηση Cochrane, το υψηλότερο πρότυπο στην υγειονομική περίθαλψη βάσει αποδείξεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το saw palmetto παρέχει μικρή βελτίωση στα στα συμπτωμάτα του κατώτερου ουροποιητικού.

Από την άλλη πλευρά, δύο άλλες ανασκοπήσεις σημειώνουν ότι μια ημερήσια δόση 320 mg Permixon ένα συγκεκριμένο εκχύλισμα saw palmetto ήταν πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο στη βελτίωση της ροής των ούρων και στη μείωση της νυχτερινής ούρησης.

Είναι πιθανό ότι τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με την ισχύ του εκάστοτε σκευάσματος. Συνολικά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Άλλα πιθανά οφέλη

Το Saw palmetto διαφημίζεται ότι παρέχει πρόσθετα οφέλη – αν και τα περισσότερα δεν υποστηρίζονται από επιστημονικές έρευνες.

Για παράδειγμα, η έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα δείχνει ότι το Permixon – ένα συγκεκριμένο σκεύασμα του saw palmetto – μπορεί να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής στα κύτταρα του προστάτη. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν άλλα συμπληρώματα saw palmetto έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το Permixon μπορεί επίσης να προστατεύει τη λίμπιντο και τη γονιμότητα στους άνδρες. Η συμβατική φαρμακευτική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία και τα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες.

Μια ανασκόπηση 12 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών – το χρυσό πρότυπο στη διατροφική έρευνα – συνέκρινε το Permixon με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία ως θεραπεία για την BPH και το LUTS.

Παρόλο που και οι δύο παρήγαγαν αρνητικές παρενέργειες στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία, το συμπλήρωμα saw palmetto οδήγησε σε μικρότερη πτώση της λίμπιντο και μικρότερη ανικανότητα σε σύγκριση με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία.

Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν το Permixon έχει την ίδια επίδραση σε υγιείς άνδρες ή εάν άλλα σκευάσματα saw palmetto προσφέρουν παρόμοια προστατευτικά οφέλη.

Επιπλέον, πρόσθετες μελέτες απαριθμούν τη μειωμένη λίμπιντο ως πιθανή παρενέργεια της λήψης συμπληρωμάτων saw palmetto – οπότε απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Τέλος, η έρευνα σε δοκιμαστικούς σωλήνες υποδεικνύει ότι το saw palmetto μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, μεταξύ άλλων και του προστάτη. Αν και πολλά υποσχόμενο, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ασφάλεια και παρενέργειες

Αν και τα ωμά και αποξηραμένα μούρα saw palmetto καταναλώνονται εδώ και αιώνες, η ασφάλειά τους δεν έχει μελετηθεί άμεσα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα saw palmetto είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια, πονοκέφαλο, κόπωση, μειωμένη λίμπιντο, ναυτία, έμετο και ίλιγγο. Ωστόσο, τείνουν να είναι ήπιες και αναστρέψιμες.

Δύο μελέτες περιπτώσεων αναφέρουν επιπλέον ότι νεαρά κορίτσια παρουσίασαν εξάψεις όταν τους χορηγήθηκαν συμπληρώματα saw palmetto για τη θεραπεία της τριχόπτωσης ή του ιρσουτισμού – μια κατάσταση που προκαλεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα ανδρικού τύπου στις γυναίκες.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση των ετικετών και του υλικού μάρκετινγκ στο διαδίκτυο προειδοποιεί τα άτομα με διαταραχές του προστάτη ή ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη λήψη αυτού του συμπληρώματος.

Προειδοποιούν επίσης ότι το saw palmetto μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, αν και πρόσθετες ανασκοπήσεις δεν βρήκαν στοιχεία για κάτι τέτοιο.

Αποτελεσματικές δοσολογίες

Το Saw palmetto μπορεί να ληφθεί σε πολλές μορφές.

Υπάρχουν λίγες έρευνες σχετικά με τις αποτελεσματικές δόσεις όταν τα μούρα του saw palmetto τρώγονται ολόκληρα ή βρασμένα για την παρασκευή τσαγιού.

Όταν λαμβάνεται ως αποξηραμένο συμπλήρωμα ή ελαιώδες υγρό εκχύλισμα, το saw palmetto εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό σε ημερήσιες δόσεις 160-320 mg.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει αποκλειστικά σε άνδρες, οπότε δεν είναι σαφές εάν οι ίδιες δόσεις είναι κατάλληλες για τις γυναίκες.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν από τη λήψη του saw palmetto για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την κατάλληλη δοσολογία.

Συνοψίζοντας

Το Saw palmetto είναι ένα συμπλήρωμα που παρασκευάζεται από τους καρπούς του δέντρου Serenoa repens.

Μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η βελτιωμένη ανάπτυξη των μαλλιών, η υγεία του προστάτη και η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους τομείς.

Είναι καλύτερο να συζητήσετε για το συγκεκριμένο συμπλήρωμα με τον γιατρό σας πριν το δοκιμάσετε. Τα παιδιά και οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να απέχουν από τη λήψη saw palmetto.