Οι γιατροί και άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με την γονιμότητα θεωρούν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σημαντικό παράγοντα για τη γονιμότητα ενός άνδρα. Οι τρόποι για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων ξεκινούν από την ξεκούραση και τη διακοπή του καπνίσματος έως τις διατροφικές αλλαγές και την αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να μειώσουν την υγιή παραγωγή σπέρματος.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων αναφέρεται στον μέσο αριθμό των σπερματοζωαρίων που υπάρχουν σε ένα δείγμα σπέρματος. Με βάση τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι ειδικοί θεωρούν ότι ένας υγιής αριθμός σπερματοζωαρίων είναι 15 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο (ml) ή τουλάχιστον 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση.

Οι γιατροί θεωρούν ότι ένας αριθμός σπερματοζωαρίων κάτω από 15 εκατομμύρια ανά ml είναι χαμηλός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας.

Συνολικά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν τον σημαντικότερο αντίκτυπο στον αριθμό και την ποιότητα του σπέρματος.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις συμπεριλαμβανομένων των κληρονομικών γενετικών διαταραχών, των λοιμώξεων και των όγκων – μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο, ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής και φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη των ορμονών που ελέγχουν την παραγωγή σπέρματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την υγιή ανάπτυξη του σπέρματος και να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις φυσικές θεραπείες για την αύξηση της ποσότητας σπέρματος, τις διατροφικές αλλαγές και τα φάρμακα που μπορεί να βελτιώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
cum plus strong - sperma

Οι φυτικές κάψουλες Cum Plus Strong έχουν σχεδιαστεί για να:

 • αυξήσουν την ποσότητα του σπέρματος
 • ενισχύουν τη δύναμη της εκσπερμάτωσης
 • βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος
 • συμβάλλουν στη σεξουαλική ζωτικότητα
 • διεγείρουν τη διαδικασία της σπερματογένεσης

Φυσικές θεραπείες για την αύξηση της ποσότητας σπέρματος

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η ποιότητα του σπέρματος και τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται στα περισσότερα δυτικά έθνη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία μειώθηκε κατά 59,3% μεταξύ 1973 και 2011.

Παρά το γεγονός ότι οι μελέτες το έχουν εντοπίσει αυτό, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τους λόγους αυτής της μείωσης. Η έρευνα προκειμένου να αντιστραφεί ο χαμηλός αριθμών σπερματοζωαρίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάποιοι πρακτικοί “γιατροί” ασχολούνται με μη φαρμακευτικές θεραπείες για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και τη βελτίωση της υγείας του σπέρματος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με κάποιο τρόπο.

Ακολουθούν ορισμένοι φυσικοί τρόποι για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε επίσης : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υγεία του πέους

1. Ασκηθείτε και κοιμηθείτε αρκετά

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η απώλεια βάρους και η άσκηση σε άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένο ή αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, η επιστήμη που συνδέει έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με έναν υγιή αριθμό σπερματοζωαρίων εξακολουθεί να μην έχει βάσιμες αποδείξεις για αυτό.

Μια μελέτη του 2017 εξέτασε τα οφέλη της εκτέλεσης ενός προγράμματος αερόβιας άσκησης 16 εβδομάδων με τουλάχιστον τρεις συνεδρίες των 50 λεπτών την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες έφτασαν στο 50-65% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους.

Στη μελέτη, η τακτική άσκηση αύξησε τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος σε 45 άνδρες που ήταν παχύσαρκοι και είχαν μια καθιστική ζωή.

2. Σταματήστε το κάπνισμα

Μια ανάλυση του 2016 που εξέτασε τα αποτελέσματα περισσότερων από 20 μελετών με συνολικά σχεδόν 6.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι το κάπνισμα μειώνει σταθερά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κάπνιζαν μέτρια ποσότητα ή πολλά τσιγάρα είχαν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους ανθρώπους που κάπνιζαν λιγότερο έντονα.

3. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών

Ο αριθμός των ελεγχόμενων μελετών που έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της υγείας του σπέρματος και των ναρκωτικών είναι περιορισμένος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δοκιμή παράνομων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά προβλήματα.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2018 έχει συνδέσει την παγκόσμια χρήση αλκοολ και ναρκωτικών ουσιών όπως η μαριχουάνα και η κοκαΐνη με τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος. Ορισμένα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, επομένως είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η σχέση.

4. Αποφύγετε ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν την υγιή παραγωγή σπέρματος. Ωστόσο, μόλις ο άνδρας σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του θα πρέπει να επανέλθει στο φυσιολογικό ή να αυξηθεί.

Τα φάρμακα που μπορεί να μειώσουν προσωρινά την παραγωγή και την ανάπτυξη του σπέρματος περιλαμβάνουν

 • ορισμένα αντιβιοτικά
 • αντιανδρογόνα
 • αντιφλεγμονώδη
 • αντιψυχωσικά
 • οπιούχα
 • αντικαταθλιπτικά
 • αναβολικά στεροειδή, τα οποία μπορεί να συνεχίσουν να επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων για έως και 1 έτος μετά τη διακοπή του φαρμάκου
  εξωγενής ή συμπληρωματική τεστοστερόνη
 • μεθαδόνη

Οι άνδρες θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή ενός γιατρού εάν πιστεύουν ότι ένα φάρμακο που λαμβάνουν επί του παρόντος μπορεί να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους ή να επηρεάζει τη γονιμότητά τους.

5. Πάρτε ένα συμπλήρωμα τριγωνέλλας

Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως φυσική θεραπεία για την γονιμότητα και οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η ένωση Furosap, για την οποία εκκρεμεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, την οποία οι κατασκευαστές ανέπτυξαν από σπόρους τριγωνέλλας, βελτίωσε σημαντικά τη συνολική ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

6. Πάρτε αρκετή βιταμίνη D

Οι ερευνητές δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το γιατί, αλλά τα επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου στο αίμα φαίνεται να επηρεάζουν την υγεία του σπέρματος.

Σε μια ανασκόπηση του 2019 18 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βελτιωμένης γονιμότητας σε άνδρες συμμετέχοντες και των υψηλότερων επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν προσοχή κατά την ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων και συνιστούν περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την επιβεβαίωση των ευρημάτων τους.

Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

7. Πάρτε ashwagandha

Το Ashwagandha, ή ινδικό τζίνσενγκ, παίζει εδώ και καιρό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική ως φάρμακο για διάφορες μορφές σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι 46 άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που έπαιρναν 675 χιλιοστόγραμμα ashwagandha καθημερινά για 90 ημέρες είδαν αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων τους κατά 167%.

Διαβάστε Επίσης : Νεα φαρμακα για στυτικη δυσλειτουργια

8. Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν στην απενεργοποίηση ενώσεων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα.

Αρκετές βιταμίνες και μέταλλα δρουν ως αντιοξειδωτικά και ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αντιοξειδωτικών με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019, τα αντιοξειδωτικά που μπορεί να συμβάλλουν σε έναν υγιή αριθμό σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν:

 • β-καροτένιο
 • β-κρυπτοξανθίνη
 • λουτεΐνη
 • βιταμίνη C

9. Αύξηση της πρόσληψης υγιεινών λιπαρών

Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη της μεμβράνης του σπέρματος. Στα λιπαρά αυτά περιλαμβάνονται τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6.

Μια ανασκόπηση του 2019 τριών μελετών διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υπογονιμότητα που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα και τη συγκέντρωση του σπέρματος, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3.

10. Μειώστε την ανθυγιεινή πρόσληψη λίπους

Μια μελέτη του 2014 εξέτασε 209 υγιείς Ισπανούς άνδρες ηλικίας 18-23 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, τόσο μειωνόταν αναλογικά και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους.

11. Περιορίστε την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους

Καθώς η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση αυξάνονται, οι ερευνητές συχνά συνδέουν περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ποιότητα του αέρα και η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες με τη μειωμένη υγεία και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2019 συνέδεσε τη διαβίωση σε έντονα βιομηχανικές περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η αποφυγή των περιβαλλοντικών τοξινών όσο το δυνατόν συχνότερα συμβάλλει επίσης στην καλύτερη συνολική υγεία.

12. Περιορίστε την κατανάλωση σόγιας και τροφίμων πλούσιων σε οιστρογόνα

Ορισμένα τρόφιμα, ιδίως τα προϊόντα σόγιας, περιέχουν φυτικά οιστρογόνα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον δεσμό τεστοστερόνης και την παραγωγή σπέρματος.

Μια μελέτη του 2019 σε 1.319 άνδρες στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτικών οιστρογόνων στο σπέρμα σήμαινε χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

Πολλά κονσερβοποιημένα και πλαστικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε συνθετικές μορφές οιστρογόνων. Η δισφαινόλη Α είναι μια ένωση που συνδέεται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στο σώμα και μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα μετά από έκθεση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019.

13. Πάρτε αρκετό φυλλικό οξύ και ψευδάργυρο

Περιορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου σε συνδυασμό μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και του αριθμού.

Αύξηση ποσότητας σπέρματος με φυσικό τρόπο

Διαβάστε Επίσης : Το καλύτερο φάρμακο για τον προστάτη

Τρόφιμα για τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Ως επί το πλείστον, η λήψη συμπληρωμάτων είναι ένας ασφαλής τρόπος για να καλύψει κάποιος τις καθημερινές του ανάγκες για τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, το σώμα δεν τα απορροφά πάντα εύκολα.

Οι περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφίμων που παρέχουν καλές ποσότητες συγκεκριμένων ενώσεων και χημικών ουσιών επιτρέπει στο σώμα να τις χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων με φυσικό τρόπο μπορεί να είναι να αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το σπέρμα, όπως η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά και τα πολυακόρεστα λιπαρά.

Μια ανασκόπηση του 2016 ανέδειξε διάφορα διατροφικά πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Αυτά περιελάμβαναν:

 • η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
 • η μη κατανάλωση αρκετών πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
 • η υψηλή πρόσληψη ενέργειας
 • η κατανάλωση χαμηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών
 • κατανάλωση υψηλών επιπέδων κορεσμένων λιπαρών
 • κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2012, κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν είναι το κλειδί για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μέσω της διατροφής. Αντίθετα, η εξέταση της διατροφής στο σύνολό της είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της γονιμότητας.

Η ανασκόπηση ανέδειξε, ωστόσο, το πεπόνι πεπόνι ως ιδιαίτερα ισχυρή τροφή σε σχέση με τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Θεραπεία για την αύξηση της ποσότητας σπέρματος

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή για άνδρες με πολύ χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και για όσους έχουν πρόσθετους παράγοντες υγείας ή προβληματισμούς.

Τα φάρμακα που συνταγογραφούν μερικές φορές οι γιατροί για τη θεραπεία του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν:

 • Σεροφαίνη από το στόμα, αν και αυτό είναι πιο συνηθισμένο στη γυναικεία υπογονιμότητα
 • Gonal-F RFF Redi-ject (follitropin alfa ή gonal-F)
 • αντιβιοτικά, εάν ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων οφείλεται σε λοίμωξη του ουροποιητικού ή του αναπαραγωγικού συστήματος
 • ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροφίνη (Choragon ή Pregnyl)
 • Λετροζόλη ή αναστροζόλη
 • εξωγενή ανδρογόνα

Συνοψίζοντας

Οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τη χρήση αλλαγών στον τρόπο ζωής, φυσικών θεραπειών και διατροφικών προσαρμογών για να βοηθήσουν έναν άνδρα να αυξήσει την ποσότητα σπέρματος.

Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος άσκησης και ύπνου, καθώς και την αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και των ναρκωτικών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η αποφυγή συγκεκριμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η λήψη φυτικών συμπληρωμάτων, όπως η τριγωνέλλα και η ashwagandha, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οι διατροφικές αλλαγές που προάγουν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων περιλαμβάνουν τη μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων και την αύξηση της πρόσληψης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

Η διατήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά είναι ο καλύτερος τρόπος για την αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων μέσω της διατροφής.