Η προστατίτιδα είναι μια ομάδα καταστάσεων που περιλαμβάνει οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, φλεγμονή και πόνο στον προστάτη αδένα. Οι άνδρες με ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα δεν έχουν συμπτώματα. Η οξεία (αιφνίδια) προστατίτιδα είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Η προστατίτιδα αναφέρεται σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις που επηρεάζουν τον αδένα του προστάτη. Δύο τύποι προστατίτιδας συνδέονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Οι άνδρες με προστατίτιδα μπορεί να έχουν λοίμωξη, φλεγμονή και/ή πόνο. Οι ενήλικες άντρες οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να εμφανίσουν προστατίτιδα.

Πολλοί άνδρες που λένε ότι έχουν προστατίτιδα διαγιγνώσκονται λανθασμένα και στην πραγματικότητα έχουν διαφορετική πάθηση. Υπάρχουν πολλές ξεπερασμένες πληροφορίες σχετικά με την προστατίτιδα. Είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό ουρολόγο που είναι ενημερωμένος σχετικά με την πιο πρόσφατη έρευνα για την προστατίτιδα, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις θεραπείες.

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης αδένας είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος . Κάθεται κάτω από την ουροδόχο κύστη σας, μπροστά από το ορθό. Η ουρήθρα (σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα και το σπέρμα έξω από το σώμα) διατρέχει το κέντρο του αδένα.

Πόσο συχνή είναι η προστατίτιδα;

Οι μισοί από τους άνδρες έχουν συμπτώματα προστατίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι το πιο κοινό πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Σε άνδρες άνω των 50 ετών, είναι το τρίτο πιο κοινό. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες επισκέπτονται έναν γιατρό κάθε χρόνο για συμπτώματα προστατίτιδας.

Ποιοι είναι οι τύποι της προστατίτιδας;

Οι τύποι προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα (κατηγορία 1): Η ουρολοίμωξη προκαλεί μόλυνση στον προστάτη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη. Μπορεί να παρουσιάσετε επώδυνη και συχνοουρία ή να έχετε πρόβλημα στην ούρηση. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία.
 • Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (κατηγορία 2): Τα βακτήρια παγιδεύονται στον αδένα του προστάτη, προκαλώντας υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
 • Σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου ή CPPS (κατηγορία 3): Το CPPS είναι ο πιο κοινός τύπος προστατίτιδας. Η φλεγμονή του προστάτη εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 3 άνδρες. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτός ο τύπος προκαλεί χρόνιο πόνο στη λεκάνη, στο περίνεο (την περιοχή μεταξύ του οσχέου και του ορθού) και των γεννητικών οργάνων.
 • Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (κατηγορία 4): Αυτή η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή του προστάτη αδένα αλλά όχι συμπτώματα. Μπορεί να μάθετε ότι έχετε αυτήν την πάθηση αφού κάνετε εξετάσεις για να βρείτε την αιτία άλλων προβλημάτων. Για παράδειγμα, μια ανάλυση σπέρματος για υπογονιμότητα μπορεί να ανιχνεύσει ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα. Αυτός ο τύπος δεν χρειάζεται θεραπεία.

Θεραπεία και τα καλύτερα φάρμακα για προστατίτιδα

Εάν έχετε χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και θα εξαρτηθεί από τον τύπο των συμπτωμάτων που έχετε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές και με κάποιες δοκιμές και λάθη, μπορεί να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Αντιβιοτικά . Η παραδοσιακή άποψη ήταν ότι εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης, τα αντιβιοτικά είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά μερικές φορές δρουν σε άνδρες των οποίων η προστατίτιδα είχε προηγηθεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ένα αντιβιοτικό μπορεί να συνδυαστεί με έναν αναστολέα άλφα για καλύτερη ανακούφιση από τη δυσφορία και τις δυσκολίες ούρησης. Αλλά εάν μια πρώτη σειρά αντιβιοτικών δεν βελτιώσει τα συμπτώματα, τότε η δεύτερη είναι απίθανο να λειτουργήσει, επομένως είναι συνετό να διερευνήσετε άλλες επιλογές.

αναλγητικά . Τα ζεστά μπάνια ή τα παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν όταν η χρόνια προστατίτιδα προκαλεί μυϊκή ευαισθησία ή σπασμούς. Για ορισμένους άνδρες, η καλύτερη επιλογή είναι ένα παυσίπονο που μειώνει επίσης τη φλεγμονή, όπως η ασπιρίνη, η το Nurofen.

Αντιχολινεργικά φάρμακα . Αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τολτεροδίνη (Detrol) και οξυβουτινίνη (Ditropan), μειώνουν την επιθυμία για ούρηση μειώνοντας τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Αλλά οι άνδρες με διευρυμένο προστάτη πρέπει να γνωρίζουν ότι μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση ούρων.

Αναστολείς άλφα . Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους μύες στον αυχένα της ουροδόχου κύστης, διευκολύνοντας τη ροή των ούρων. Αυτά τα φάρμακα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν όταν το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας είναι η δυσκολία στην ούρηση. Η επιλογή του αναστολέα άλφα που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να εξαρτάται από τις παρενέργειες. Οι μη εκλεκτικοί αναστολείς άλφα όπως η δοξαζοσίνη (Cardura) και η τεραζοσίνη (Hytrin) πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μπορούν να μειώσουν υπερβολικά την αρτηριακή πίεση. Οι εκλεκτικοί άλφα αποκλειστές όπως η αλφουζοσίνη (Uroxatral) ή η ταμσουλοσίνη (Flomax) είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Συμπληρωματικές θεραπείες . Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα μπορεί να βρουν ανακούφιση από συμπληρωματικές θεραπείες όπως η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση σημείου ενεργοποίησης (μια μορφή μασάζ) και η βιοανάδραση (μια τεχνική που βοηθά τους ασθενείς να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα σήματα του σώματός τους). Αν και τα στοιχεία είναι πενιχρά, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι ωφέλιμες, επομένως ίσως αξίζει να τις δοκιμάσετε εάν όλα τα άλλα αποτύχουν. Μια πρόκληση, ωστόσο, μπορεί να είναι η εύρεση ενός έμπειρου και καταρτισμένου παρόχου στην περιοχή σας.

Το καλύτερο φάρμακο για προστατίτιδα

Prostamin Forte

Το Prostamin Forte είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με ευεργετική φυτική σύνθεση που υποστηρίζει την υγεία του προστάτη στους άνδρες.

Συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία της Προστατιτιδας

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού και διαδραματίζει ένα ευρύ φάσμα ρόλων, συμπεριλαμβανομένων καταλυτικών, ρυθμιστικών και δομικών λειτουργιών. Ο αδένας του προστάτη συσσωρεύει την υψηλότερη ποσότητα ψευδαργύρου σε σύγκριση με άλλα ανθρώπινα όργανα, γεγονός που υποδηλώνει έναν ουσιαστικό ρόλο στις φυσιολογικές λειτουργίες του προστάτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκαλεί οξειδωτικό στρες και βλάβη του DNA, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην ανάπτυξη πολλών παθήσεων του προστάτη. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες αναφέρουν συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων ψευδαργύρου και της προστατίτιδας. Ο ιστός της προστατίτιδας έχει μειωμένα επίπεδα ψευδαργύρου, γεγονός που υποδηλώνει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου.

Μια άλλη μελέτη διερεύνησε τη χρησιμότητα του συμπληρώματος ψευδαργύρου στη χρόνια προστατίτιδα . Η μελέτη χρησιμοποίησε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 120 ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα, όπου η ομάδα θεραπείας έλαβε από το στόμα θειικό ψευδάργυρο (220 mg ημερησίως) και η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο. Το συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσε σημαντικά τις βαθμολογίες NIH-CPSI και τον δείκτη πόνου μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορεί να ωφελήσουν τους ασθενείς με προστατίτιδα.

Saw palmetto
Το Saw palmetto συγκέντρωσε μεγάλη προσοχή στην υγεία του προστάτη με βάση τις περιστάσεις. Είναι πλούσιο σε ελεύθερα λιπαρά οξέα και χρησιμοποιείται συνήθως για τη βελτίωση της υγείας του προστάτη σε όλο τον κόσμο. Προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν ότι το saw palmetto μπορεί να έχει παρόμοια δράση με τη φιναστερίδη (φαρμακευτική αγωγή).

Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση αυτής της αποτελεσματικότητας επέστρεψαν μικτά αποτελέσματα. Μια μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του saw palmetto με τη φιναστερίδη σε άνδρες με χρόνια προστατίτιδα. Μετά από ένα έτος θεραπείας, οι συγγραφείς δεν παρατήρησαν σημαντικό όφελος για το saw palmetto. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν να συνεχίσουν τη θεραπεία με saw palmetto ανεξάρτητα από την επιτευχθείσα στατιστική σημαντικότητα.

Μια άλλη δοκιμή εξέτασε την ανταπόκριση του εκχυλίσματος saw palmetto με την ονομασία prostamin forte σε 61 ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα. Εδώ, το 65% των ασθενών που έλαβαν το συμπλήρωμα αυτό ανέφεραν βελτιώσεις στις βαθμολογίες συμπτωμάτων NIH-CPSI, στον πόνο και στην κένωση.

Αν και ο όγκος του προστάτη παρέμεινε αμετάβλητος μεταξύ των ομάδων θεραπείας και ελέγχου, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το Permixon (saw palmetto) μπορεί να παρέχει κλινικό όφελος για την προστατίτιδα. Όμως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικής δοσολογίας και των συστατικών των συμπληρωμάτων saw palmetto για τη θεραπεία της προστατίτιδας.

Εκχύλισμα Γύρης
Το εκχύλισμα γύρης Cernilton έχει δείξει ουρολογικά οφέλη μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Η προστατίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Cernilton μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της. Μια παλιά μελέτη ανέφερε βελτίωση 78% στα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη από τον Florian και τους συνεργάτες του διερεύνησε την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος γύρης (Cernilton) σε μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή ελεγχόμενη δοκιμή. Οι συγγραφείς τυχαιοποίησαν τους συμμετέχοντες να λάβουν από το στόμα εκχύλισμα γύρης ή εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες και αξιολόγησαν τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η μελέτη κατέδειξε σημαντικές βελτιώσεις στον πόνο, την ποιότητα ζωής και τη βαθμολογία NIH-CPSI σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Πάνω απ’ όλα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το Cernilton αποτελεί μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία της προστατίτιδας.

Κερκετίνη
Η κερκετίνη είναι μια φυσική χρωστική ουσία (φλαβονοειδή) που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μελετηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Περαιτέρω, μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση κερκετίνης μπορεί να είναι ευεργετική στη θεραπεία παθήσεων του προστάτη. Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή δοκιμή διερεύνησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κερκετίνης. Στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν 30 άνδρες με χρόνια προστατίτιδα για να λάβουν 500 mg κερκετίνης δύο φορές ημερησίως ή εικονικό φάρμακο για ένα μήνα.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με κερκετίνη παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη βαθμολογία NIH-CPSI σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Μια μεταγενέστερη μελέτη με την ίδια δοσολογία κερκετίνης διαπίστωσε επίσης βελτίωση των συμπτωμάτων, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα αυτού του φλαβονοειδούς στη θεραπεία της προστατίτιδας.

Pygeum
Πρόκειται για ένα λιπόφιλο (λιποδιαλυτό) εκχύλισμα από το αφρικανικό δαμάσκηνο. Το Pygeum επηρεάζει τη λειτουργία του προστάτη διαμορφώνοντας τη δραστηριότητα των ανδρογόνων και καταστέλλοντας τη φλεγμονή. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα Pygeum (200 mg ημερησίως) βελτίωσε τα ουροποιητικά συμπτώματα της προστατίτιδας μετά από 60 ημέρες (Carani et al., 1991). Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η συνδυαστική θεραπεία που περιλάμβανε Pygeum και τυπική θεραπεία με αντιβιοτικά βελτίωσε περαιτέρω τα συμπτώματα.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει ρόλο σε πολλές βιολογικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, η επούλωση πληγών, η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η μείωση του οξειδωτικού στρες. Ο αδένας του προστάτη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες. Το σπερματικό οξειδωτικό στρες είναι υψηλό σε ασθενείς με προστατίτιδα, εμπλέκοντας το οξειδωτικό στρες σε αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες προκύπτει από τα αυξημένα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και τις υποβαθμισμένες αντιοξειδωτικές λειτουργίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βιταμίνη C αποτελεί μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C βελτιώνει τα συμπτώματα της προστατίτιδας σε ζωικά μοντέλα. Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης ότι η βιταμίνη C, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της προστατίτιδας .

Προβιοτικά
Για τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η απευθείας έγχυση ευνοϊκών βακτηρίων στην ουροδόχο κύστη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από συγκεκριμένους μικροοργανισμούς. Αυτή η παρατήρηση και εκείνες άλλων μελετών υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μικροβιακής οικολογίας της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Αυτή η τροποποίηση της οικολογίας της ουροφόρου οδού αποτελεί μια πιθανή θεραπευτική στρατηγική για την προστατίτιδα.

Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών και του saw palmetto για την πρόληψη της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας σε σύγκριση με το saw palmetto μόνο. Η μελέτη μέτρησε τη μείωση των επεισοδίων προστατίτιδας και του δείκτη συμπτωμάτων NIH-CPSI, δείχνοντας ότι τα προβιοτικά αύξησαν τη μείωση των συμπτωμάτων στις 24 και 36 εβδομάδες (Chiancone et al., 2019). Έτσι, η συμπερίληψη προβιοτικών στην αντιμετώπιση της προστατίτιδας μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα προβιοτικά θα ωφελήσουν τους ασθενείς με μη βακτηριακή προστατίτιδα.

Το καλύτερο φάρμακο για προστατίτιδα

Είναι η προστατίτιδα σημάδι καρκίνου του προστάτη;

Η προστατίτιδα είναι καλοήθης (όχι καρκινική). Δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη . Ωστόσο, η φλεγμονή από την προστατίτιδα αυξάνει μερικές φορές το επίπεδο των ειδικών για τον προστάτη αντιγόνων (PSA) στο αίμα – ακριβώς όπως κάνει ο καρκίνος του προστάτη. Περαιτέρω εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του τι προκαλεί αυξημένα επίπεδα PSA.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της προστατίτιδας;

Άνδρες με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να αναπτύξουν σήψη . Αυτή η εκτεταμένη φλεγμονή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές . Οι άνδρες με χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να χρειάζονται πολλά αντιβιοτικά για τη θεραπεία επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά , καθιστώντας τη θεραπεία αναποτελεσματική.

Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

Τι προκαλεί την προστατίτιδα;

Οι διαφορετικοί τύποι προστατίτιδας έχουν διαφορετικές αιτίες. Οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (CPPS), τον πιο κοινό τύπο, δεν είναι ξεκάθαροι. Οι πιθανοί συνεισφέροντες στο CPPS περιλαμβάνουν:

 • Αυτοάνοσο νόσημα.
 • Μυϊκοί σπασμοί του πυελικού εδάφους.
 • Το άγχος .

Οι πιθανές αιτίες βακτηριακών μορφών προστατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη .
 • Χειρουργική επέμβαση ή βιοψία που απαιτεί χρήση ουροποιητικού καθετήρα.
 • Πέτρες προστάτη.
 • Κατακράτηση ούρων (δεν αδειάζει εντελώς την κύστη).
 • ουρολοίμωξη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της προστατίτιδας;

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και την αιτία. Τα άτομα με ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα δεν έχουν συμπτώματα.

Άνδρες με σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου ή χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να εμφανίσουν:

 • Πόνος στο πέος, στους όρχεις ή στο περίνεο (περιοχή μεταξύ των όρχεων και του ορθού). Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο κάτω μέρος της πλάτης.
 • Συχνή επιθυμία για ούρηση.
 • Επώδυνη ούρηση (δυσουρία).
 • Αδύναμη ροή ούρων ή ροή ούρων που αρχίζει και σταματά.
 • Επώδυνη εκσπερμάτιση ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Αίμα στο σπέρμα (αιματοσπερμία).
 • Στυτική δυσλειτουργία .

Πώς γίνεται η διάγνωση της προστατίτιδας;

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση.

Οι λιγότερο επεμβατικές εξετάσεις για προστατίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ψηφιακή εξέταση του ορθού: Ο γιατρός σας εισάγει ένα δάχτυλο με γάντι, λιπασμένο στο ορθό για να ελέγξει τον προστάτη αδένα για πόνο και πρήξιμο. Αυτή η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει μασάζ προστάτη για τη συλλογή δείγματος σπερματικού υγρού.
 • Ανάλυση ούρων: Έλεγχος ούρων και καλλιέργειας ούρων για βακτήρια και ουρολοιμώξεις.
 • Εξέταση αίματος: Μια εξέταση αίματος μετρά το PSA, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα του προστάτη. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν προστατίτιδα, BPH.

Πιο επεμβατικές εξετάσεις για προστατίτιδα περιλαμβάνουν:

 • Κυστεοσκόπηση: Η κυστεοσκόπηση μπορεί να αναζητήσει άλλα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος αλλά δεν διαγιγνώσκει προστατίτιδα. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα κυστεοσκόπιο (ένας φωτιζόμενος σωλήνας μεγέθους μολυβιού με κάμερα ή φακό προβολής στο άκρο) για προβολή στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.
 • Διορθικός υπέρηχος: Άνδρες με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα ή χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα που δεν βελτιώνεται με αντιβιοτικά μπορεί να υποβληθούν σε διορθικό υπερηχογράφημα . Ένας λεπτός καθετήρας υπερήχων που εισάγεται στο ορθό χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες του προστάτη αδένα. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει ανωμαλίες του προστάτη αδένα, αποστήματα ή πέτρες.

Πώς αντιμετωπίζονται ή αντιμετωπίζονται οι βακτηριακές μορφές προστατίτιδας;

Τα αντιβιοτικά μπορούν να σκοτώσουν βακτήρια που προκαλούν βακτηριακούς τύπους προστατίτιδας. Οι άνδρες με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα μπορεί να χρειαστούν 14 έως 30 ημέρες αντιβιοτικών, ξεκινώντας με IV αντιβιοτικά στο νοσοκομείο. Σπάνια, οι άνδρες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την παροχέτευση ενός αποστήματος στον προστάτη.

Η θεραπεία της χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας είναι πρόκληση. Μπορεί να χρειαστείτε έως και τρεις μήνες αντιβιοτικών για να αποστειρώσετε τον προστάτη. Εάν ο προστάτης δεν μπορεί να αποστειρωθεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα αντιβιοτικά χαμηλής δόσης για την πρόληψη υποτροπών. Μερικοί άνδρες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση λίθων του προστάτη ή ουλώδους ιστού στην ουρήθρα. Σπάνια, οι χειρουργοί αφαιρούν μέρος ή ολόκληρο τον αδένα του προστάτη.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό;

Θα πρέπει να καλέσετε ή να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε:

 • Αίμα στα ούρα ή το σπέρμα σας.
 • Δυσκολία στην ούρηση.
 • Συχνή ούρηση (ακράτεια).
 • Πόνος κατά την ούρηση ή την επαφή.

Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνω στον γιατρό μου;

Κάντε στον γιατρό σας τις εξής ερωτήσεις :

 • Τι είδους προστατίτιδα έχω;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για αυτόν τον τύπο προστατίτιδας;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της θεραπείας;
 • Πώς μπορώ να αποφύγω ξανά την προστατίτιδα;
 • Τι είδους φροντίδα παρακολούθησης χρειάζομαι μετά τη θεραπεία;
 • Πρέπει να προσέχω για σημάδια επιπλοκών;