Το σκόρδο είναι ένα δημοφιλές συστατικό που έχει συνδεθεί με έναν μακρύ κατάλογο οφελών για την υγεία. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το σκόρδο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Δεδομένων των πολλών φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αναρωτιούνται αν το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία ή να αυξήσει τη λίμπιντο.

Αυτό το άρθρο εξετάζει διάφορα στοιχεία για να καθορίσει αν το σκόρδο μπορεί να αυξήσει τη σεξουαλική σας ορμή.

Μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ροής του αίματος, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για τη θεραπεία θεμάτων όπως η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες.

Στην πραγματικότητα, πολλαπλές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος και να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, μια μελέτη μεταξύ 49 ηλικιωμένων ανδρών διαπίστωσε ότι ένα φάρμακο που περιείχε συστατικά όπως το εκχύλισμα παλαιωμένου σκόρδου, το τζίνσενγκ και το βελούδινο κέρατο βελτίωσε τη στυτική λειτουργία.

Το σκόρδο μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, μια ένωση που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται για να προάγουν την καλύτερη ροή του αίματος. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει στη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις του σκόρδου στη στυτική δυσλειτουργία συγκεκριμένα.

Μπορεί να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα

Εκτός από την αύξηση της ροής του αίματος, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ανδρικής γονιμότητας.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο βοήθησε στην ενίσχυση της παραγωγής σπέρματος και στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Σε μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα, η S-allyl cysteine, μια ένωση που βρίσκεται στο σκόρδο, αύξησε την παραγωγή τεστοστερόνης σε ποντίκια .

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε επίσης ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου θα μπορούσε να προστατεύσει από τις αλλαγές στην παραγωγή σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.

Ακόμα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί πώς το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα και τα επίπεδα τεστοστερόνης στους ανθρώπους.

Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητα.

Το φρέσκο σκόρδο και το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ενώσεων που είναι γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με μια μελέτη μεταξύ 100 ανδρών με υπογονιμότητα, η λήψη ενός αντιοξειδωτικού συμπληρώματος αύξησε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Είναι ενδιαφέρον ότι σε μια μελέτη σε αρουραίους με διαβήτη διαπιστώθηκε ότι η S-allyl κυστεΐνη από το σκόρδο βελτίωσε τη στυτική λειτουργία εμποδίζοντας το σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να κατανοήσουμε πώς τα αντιοξειδωτικά στο σκόρδο μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα στον άνθρωπο.

Συμπέρασμα

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό συστατικό που έχει συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία αυξάνοντας τη ροή του αίματος και ενισχύοντας τη γονιμότητα, ιδίως στους άνδρες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του σκόρδου ειδικά στη σεξουαλική ορμή και παραμένει ασαφές πώς μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες.

Ωστόσο, μπορεί εύκολα να απολαμβάνεται ως μέρος μιας θρεπτικής, ολοκληρωμένης διατροφής για τη στήριξη της συνολικής υγείας και την προστασία από ασθένειες.